Oost-Europa is voor veel hikers onbekend terrein voor het maken van meerdaagse trektochten. Veel landen bieden nochtans grandioze bergen maar qua bewegwijzerde wandelroutes en accommodatie loopt het daar nog iets achter. En als weinig wandelaars ernaar toe trekken, dan is ook informatie vinden wat moeilijker. Debbie bundelde tips voor tochtplanning in een apart artikel op haar blog.

ALGEMENE INFO & REISVERSLAGEN

Voor elk land lijsten we nuttige sites op en geven eventueel enkele reisverslagen van meerdaagse tochten aan.

Landenoverschrijdende routes

Men is volop werk aan het maken van twee bewegwijzerde routes die door Oost-Europa lopen

  • De Sultans Trail loopt van Oostenrijk tot Turkije. Een verslag van een stukje van deze route vind je hier: Sultans Trail in Slowakije (herfst) – Willem.
  • De Via Dinarica loopt van Slovenië tot Albanië. Voorlopig is dit nog een conceptuele route die gebruik maakt van bestaande paden maar ook deels nieuw is. Voorlopig is er op de website nog geen concrete info zichtbaar. Debbie Sanders liep er wel al een stuk van.
  • De Via Egnatia verbindt Albanië, Griekenland, Macedonië en Bulgarije. Gebaseerd op een oude Romeinse militaire weg en handelsroute. Wandelweg in opbouw. Meer info op http://www.viaegnatiafoundation.eu/.

Albanië

In dit gastvrije land zijn er diverse wandelgebieden de moeite. Het Prokletijegebergte, tegen de grens met Kosovo en Montenegro aan, is het bekendste gebied. Er worden steeds meer wandelroutes bewegwijzerd. Er is nu zelfs een grensoverschrijdend traject uitgetekend, helaas blijven de grensovergangen moeilijk, enkel voor groepen kan je een ‘border crossing’ aanvragen: http://www.peaksofthebalkans.com/index.php?lang=en.

Verslagen:

Hiken in het Prokletije-gebergte in Albanië.

Bosnië-Herzegovina

Door de oorlog is het minder evident geworden om in de Dinarische Alpen op stap te gaan: kaarten worden niet meer uitgegeven. Twee websites waar je wat informatie kan vinden:

Verslagen:

Bjelasnica is een erg toegankelijk berggebied. In de zomer vind je hier boeren, in de winter is het compleet verlaten. De stilte is er innemend.

Bulgarije

Van de Oost-Europese landen misschien al het best bekend en ook goed toegankelijk door goede kaarten, bewegwijzering en de aanwezigheid berghutten, die weliswaar dateren van het communisme. Het Rila- en Piringebergte zijn de bekendste wandelgebieden. Enkele nuttige sites:

Verslagen:

Het Rilagebergte is in de zomer het meest toegankelijk. Wie er in de winter op stap gaat, doet er goed aan sneeuwschoenen en stijgijzers mee te nemen.

Estland

Geen hoge bergen, eerder licht heuvelend gebied en uitgestrekte wouden. Weinig bekend als wandelland, stilte dus verzekerd. Meer informatie op deze blogpost over een nieuwe langeafstandsroute dwars door Estland (Engelstalig). Er bestaat zelfs een hikingforum in Estland.

Georgië

In het uiterste oosten van Europa ligt de hoge Kaukasus die de grens tussen met Rusland vormt. Maar er zijn ook nog andere bergmassieven die van Georgië, Armenië en Azerbeidzjan interessante wandellanden maakt.

Verslagen:

Hongarije

Dit land biedt vooral laaggebergte, maar er zijn ook wat hogere bergen in het noordoosten tegen de grens met Slowakijke. Op http://www.weitwanderungen.de/Info_Ungarn.htm vind je meer informatie over wandelen in Hongarije met diverse links naar andere websites.

Kroatië

Ook in dit land vind je bergen die onderdeel uitmaken van de Dinarische Alpen. Er zijn diverse natuurparken. Op deze pagina vind je een beschrijving van interessante wandelgebieden.

Verslag:  Op Pad deed een huttentocht in Nationaal Park Velebit (hieronder een filmpje)

Bergwandelen Velebit Kroatië, 2011 from Op Pad on Vimeo.

Montenegro

Dit kleine land in de Balkan dankt zijn naam aan het Venetiaanse ‘zwarte berg’. Ook hier vind je tal van hikingmogelijkheden. De meeste bekende regio is Durmitor Nationaal Park dat overigens grenst aan het Bosnische Sutjeska NP. Een overzicht van de nationale parken vind je op de toeristische site van Montenegro. Maar ook langs de kust is er een meerdaagse wandelroute uitgestippeld.

Reisverslagen:

Polen

Het Tatrasgebergte, tegen de grens met Slowakije aan, is het bekendste wandelgebied. Maar ook Bieszczady, Gorce en Beskide hebben veel moois te bieden en Bialowieza als het laatste oerbos van Europa. Op http://www.weitwanderungen.de/Info_Polen.htm zijn regio’s en routes te vinden.

Verslag: Tatras (herfst): fiche & foto’s – Chris Belmans

Roemenië

De Karpaten vormen een breed hoefijzer waarvan een groot gedeelte in Roemenië ligt. Op http://alpinet.org/main/poteci/index_en_t_ghid-turistic.html kan je kaarten terugvinden, al vergt het wat zoekwerk.

Slovenië

Dit land heeft wat de allure van Oostenrijk. De uitlopers van de Alpen bieden zowel eenvoudig als pittig bergterrein, zeker wie het kalkstenen berggebied rond de Triglav gaat verkennen.

Reisverslagen:

Slowakije

Dit land heeft diverse gebergtes o.a. de Hoge Tatras tegen de grens met Polen aan en de lage Tatras in het centrum van het land.

Tsjechië

De bergen in Tsjechië liggen vooral tegen de grens met Duitsland en Polen aan. Op http://www.kct.cz/cms/czech-tourist-klub-kct vind je algemene informatie over wandelen in Tsjechië.