Deze route doorkruist de hele Pyreneeën van de Atlantische kust naar de Middellandse Zee, aan de Spaanse kant. Heel gevarieerd, met de groene heuvels van Baskenland, de afgelegen valleien van de Centrale Pyreneeën (waar de bruine beer nog thuis is), de machtige nationale parken van Ordesa en Aigues Tortes en tenslotte de eigenzinnige Catalaanse Pyreneeën.
De GR11 is een stuk avontuurlijker en wilder dan de GR10, de tegenhanger aan de Franse kant van de grens.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Naam : GR11 - "La Senda Pirenaica" of kortweg "La Senda"
Lengte : 835 km
Hoogtemeters : 45 000 m+ en 45 000 m-
Etappes : 40 à 46 afhankelijk van de gekozen topogids
Startpunt : Irun in Spaans Baskenland aan de Atlantische Oceaan
Eindpunt : Cap Creuz bij Cadaques aan de Costa Brava aan de Middellandse Zee
Type : tocht in lijn, bergwandelen, zomer

Overzichtskaart

GR11 kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch is de GR11 niet moeilijker dan de GR10. De route volgt goed onderhouden paden.

Fysiek is de GR11 een stuk zwaarder. Dit komt vooral omdat de etappes beduidend langer zijn dan op de GR11.

Ook zal de rugzak een stuk zwaarder zijn omdat er niet overal bemande berghutten zijn. De meeste mensen die de GR11 volgen hebben minstens extra eten en een kookset, een matje en de slaapzak mee zodat ze terecht kunnen in één van de vele onbewaakte hutjes. Omdat die bivakhutjes geen al te beste naam hebben en omdat het er in Spaanse hutten soms "erg geanimeerd" kan aan toegaan of omdat de populairste hutten vaak volgeboekt zijn, wordt ook vaak de tent meegenomen.
Wie geen bivakmateriaal meeneemt moet bereid zijn om af en toe een zeer lange etappe te verteren of om een overnachtigingsplek een heel stuk buiten de GR11 te gebruiken.

De bewegwijzering van de paden is in Spanje stukken minder goed dan in Frankrijk. Buiten de parken vind je regelmatig op een kruispunt alleen de wegwijzers die de GR11 aanduiden en is het gissen waar die andere paden dan wel heen gaan.

Etappes en varianten

De GR11 heeft zelf heeft een aantal belangrijke varianten die zeker de moeite zijn om eens te bekijken. Die varianten krijgen een extra volgnummer. Bijvoorbeeld de GR11.5 maakt een omweg via de Rifugio Renclusa in het parque natural Posets-Maladeta, de GR 11.1 is een logische variant voor wie het stadje Canfranc wil bezoeken of er inkopen wil doen enzovoort. Sommige varianten zijn vrij recent en zijn nog niet in alle topo-gidse beschreven. 

Aan de Franse kant van de Pyreneeën ligt de GR10. Deze is naar afstand, hoogteverschillen en techniciteit grofweg even lastig als de GR11. Op de GR10 zijn echter wel veel meer berghutten worden meer en grotere dorpen doorkruist die ook meer voorzieningen hebben dan op de GR11. Wie het comfort en service van de berghut belangrijk vindt, kiest dus voor de GR10. Wie het wat avontuurlijker en eenzamer wil - maar soms minder goed geregeld - kiest voor de GR11.

De HRP (Haute Rout de Pyrénées) ligt daar tussen in en kronkelt tussen de hoogste toppen door (en soms ook erover) en passeert daarbij regelmatig eens de grens. Dit is zwaar en technisch veeleisend bergwandelen, vaak ook buiten de paden. De HRP is niet gemarkeerd.

Mensen die de HRP doen kunnen al eens terugvallen op de GR11 bij periodes met slecht weer. Vaak vormen de Pyreneeën een grens tussen goed weer aan de ene kant en slecht wandelweer aan de andere kant. Dan is het interessant om voor een paar dagen uit te wijken naar de andere kant.

De combinatie van GR10 en GR11 met één of twee goed gekozen wandelcols laat ook toe om mooie lustochten te maken. Een aantal mooie voorbeelden staan op de tochtverslagen van de Franse Pyreneeën.

De GR11 is toegankelijk van half juni tot september ; het stuk in Baskenland eventueel al iets vroeger.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start en eindpunt zijn uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer : TGV naar Biaritz + lokale trein naar Irun ; TGV naar Perpignan of naar Barcelona en lokale trein naar Figueras en bus naar Cadaquès / Port de Creus.

Topokaarten en gidsen

Gids van Cicerone : degelijk en compleet (Engels)

GR11 La Senda : goed maar minder gemakkelijk te verkrijgen (Frans)

La Senda Pireneica van Alpina (Spaans)

Gids van Rother (enkel in het Duits)

gratis online topogids

 

Bewegwijzering

Niet doorlopend gemarkeerd.
In principe staan op alle kruispunten wegwijzers die de GR11-paden (of varianten) aanwijzen.

GR11 wegwijzers.jpg.png

Bivakkeren en overnachting

Wie de GR11 loopt, kiest voor een mix van bivakkeren in de tent, overnachten in bivakhutjes en overnachting in klassieke berghutten en hotelletjes. Vaak is het mogelijk om in de buurt van de berghutten of hotelletjes de tent op te slaan (gratis of tegen een beperkte vergoeding).

Ook Spanje ontsnapt niet aan de bivakverboden die het gevolg zijn van overlast. Op een aantal zeer drukke plekken (bv. Rif. Goriz in Ordesa) is bivakkeren verboden of sterk ingeperkt. In het nationaal park van Aigues Tortes en van Maladeta is er een bivakverbod, maar daar zijn er weer ruim voldoende berghutten (en bij sommige berghutten is er een bivakweitje). 

GR11 Cabana de Cerbillonar.JPG

Cabaña del Cerbillonar  aan de voet van de Vignemale : een typische bivakhut op de GR11

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Tochtverslagen