Deze wandelroute volgt de Franse kant van de Pyreneeën, van Atlantische Oceaan tot Middellandse Zee. Ze wisselt bergpaden in het hart van de Pyreneeën af met kalmere stukken langs dorpjes door valleien en bergkammen die juist een heel mooi panoramisch beeld geven.
Heel gevarieerde bergwandelroute : het groene Baskenland, de afwisseling van granietspitsen en felblauwe meertjes in de Centrale Pyreneeën, de droge valleien richting de rotskust waar de Pyreneeën in de Middellandse Zee duiken.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Lengte : 950 km
Hoogtemeters : 55 000 m+
Etappes : 55-tal
Startpunt : Hendaye aan de Atlantische Oceaan
Eindpunt : Banyuls-sur-Mer aan de Middellandse Zee
Type : tocht in lijn, bergwandelen, zomer
 

Overzichtskaart

gr10-carte.JPG

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Bewegwijzerd pad, dat de hoogste toppen en cols grotendeels vermijdt maar eerder laveert tussen 1500 en 2500 m. Afwisseling van smalle bergpaden met rustiger paden in valleien of zomerweiland. Doordat er vaak teruggekeerd wordt naar de vallei zijn de hoogteverschillen vrij fors, gemiddeld 1000 m/dag ; er zijn dagen die ver boven dat gemiddelde uitstijgen. Fysiek veel zwaarder dan TMB. Technisch vergelijkbaar met TMB.
De gemakkelijkste van de drie routes die de Pyreneeën volgen.

GR10 Vignemale.jpg

De noordwand van de Vignemale. Op weg naar het hoogste punt van de GR10, de Hourquette d'Ossoue (2734)

Etappes en varianten

De GR10 heeft zelf vrij weinig varianten.

Aan de Spaanse kant van de Pyreneeën ligt de GR11. Deze is naar afstand, hoogteverschillen en techniciteit grofweg even lastig als de GR10. Op de GR11 zijn echter wel minder berghutten en minder voorzieningen in de dorpen die doorkruist worden dan op de GR10. De GR11 is zuidelijker en droger en laat zich eigenlijk niet lopen zonder bivakmateriaal. Wie het comfort en service van de berghut belangrijk vindt, kiest dus voor de GR10. Wie het wat avontuurlijker en eenzamer wil - maar soms minder goed geregeld - kiest voor de GR11.

De HRP (Haute Rout de Pyrénées) ligt daar tussen in en kronkelt tussen de hoogste toppen door (en soms ook erover) en passeert daarbij regelmatig eens de grens. Dit is zwaar en technisch veeleisend bergwandelen, vaak ook buiten de paden. De HRP is niet gemarkeerd.

Mensen die de HRP doen kunnen al eens terugvallen op de GR10 bij periodes met slecht weer. Vaak vormen de Pyreneeën een grens tussen goed weer aan de ene kant en slecht wandelweer aan de andere kant. Dan is het interessant om voor een paar dagen uit te wijken naar de andere kant.

De combinatie van GR10 en GR11 met één of twee goed gekozen wandelcols laat ook toe om mooie lustochten te maken. Een aantal mooie voorbeelden staan op de tochtverslagen van de Franse Pyreneeën.

Veel mensen knippen de GR10 in kortere stukken. Soms wordt daarbij de indeling van de 4 topogidsen van de GR10 gevolgd, maar er zijn zeker nog andere logische start / stopplaatsen om de GR10 in meer verteerbare brokken te verdelen.

De GR10 is toegankelijk van half juni tot september ; het stuk in Baskenland eventueel al iets vroeger.
Wie buiten het zomerseizoen de Pyreneeën van west naar oost (of omgekeerd) wil doorkruisen, kiest beter voor een route in de heuvels aan de voet van de Pyreneeën : Sentier des Cathares - GR367 (oostelijk deel 250 km) die bij Foix / Pamiers mooi aansluit op de Camino - GR78 tot Saint-Jean Pied-de-Port (heel de centrale Pyreneeën).

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start en eindpunt zijn uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer : TGV naar Biaritz + lokale trein naar Hendaye ; TGV naar Perpignan + lokale trein naar Banyuls.

Voor wie de GR10 in blokken van 7 à 10 dagen wil opsplitsen of voor wie enkel het centrale deel wil doen : enkele tussenpunten zijn vlot bereikbaar met lokale trein of met (snel)bus :

  • Vanuit Bordeaux (TGV) : Saint-Jean-Pied de Port (vooral bekend van de Camino)
  • Vanuit Pau (TGV) : Vallée d'Aspe
  • Vanuit Toulouse (nachttrein of TGV) : bv. Gavarnie, Bagnères de Luchon, de pasweg vlak bij Andorra
  • Vanuit Perpignan (TGV) : het hele stuk door de Frans-Catalaanse Pyreneeën via le petit train jaune (een belevenis op zich)

Topokaarten en gidsen

De meest complete en meest gebruikte topo is de officiële topo GR : de hele route is opgesplitst in 4 delen met elk een eigen gids : Westelijk - Bigorre - Ariège - Oostelijk (Frans)

Cicerone vat in een vrij klassieke topo heel de GR10 in één boekje (Engels)

Ton Joosten maakte een compacte wandelgids voor de GR10 (Nederlandstalig)

Het GR10-boek van Steven Cracknell is meer een reisbeleving dan een wandelgids (Frans en Engels)

Bewegwijzering

Over het algemeen erg goed bewegwijzerd - rood-witte GR-markering.

Bivakkeren en overnachting

Twee logische opties :

  • overnachting in berghutten en gîte d'étape. Er zijn er een 100-tal op of vlak bij het parcours van de GR10. In de meest toeristische gebieden is er dus keuze of kan je de etapes halveren.
  • bivakkeren. Dat is op de meeste plekken toegelaten. Vaak kan je daarbij overnachting in tent combineren met overnachting in kleine bivakhutjes. Zie refuges.info. Op een druilerige dag is de keuze snel gemaakt om (eventueel na een grondige opruimbeurt) droog te eten en te slapen. 
    In enkele natuurgebieden kan je niet bivakkeren of kan je enkel bivakkeren in specifieke zones (bv. PN Néouveille).

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Dit is over het algemeen geen probleem. De GR passeert om de paar dagen wel een dorpje met een winkeltje en je kan ook nog terecht in de berghutten. Wie bivakkeert, neemt eerder een all-round kookset mee en kijkt wat er aan voeding beschikbaar is in de diverse winkeltjes onderweg - de GR10 is niet een route waar je vertrekt met een voorraad van enkele weken aan gevriesdroogd spul.

gr10.org gaat een stuk dieper in op dit zeer belangrijke thema.
Dit is een kopie (en dus ook een momentopname) uit de topogids van de GR10 Ariège. Dit geeft een idee van de informatie die in de papieren GR10 gidsen te vinden is.
www.pyreneanway.com geeft een lijstje met dorpjes die (soms enkel in het seizoen !) een supermarkt of winkeltje hebben.

Wie onderweg plots behoefte heeft aan iets van kledij of bivakmateriaal : dit is vrij complex. In het meest toeristische deel zal je dergelijke winkeltjes op de GR10 aantreffen. In andere delen is het schipperen : soms is er een sportwinkel in een skistation (en moet je omhoog of even de grens met Spanje over), soms moet je helemaal afdalen naar een stadje aan de voet van de Pyreneeën.

Nuttige bronnen

 

Tochtverslagen