Concept

Ervaringstochten zijn meerdaagse bergwandeltochten, doorgaans met overnachting in tenten, in bergachtig of desolaat gebied. Deze tochten worden volledig uitgestippeld door Hiking Advisor en ze dragen sterk bij aan de missie van de club: mensen goed omkaderen, om hen vervolgens op een verantwoorde manier zelfstandig te laten bergwandelen. Deze tochten hebben geen verplichte leerlijnen of opdrachten, ze maken geen deel uit van een opleidingsprogramma maar zijn wel gericht op het opdoen van ervaring.

Tijdens ervaringstochten kunnen deelnemers gelijkgezinden leren kennen en extra ervaring in de bergen opdoen. Ze krijgen de mogelijkheid om diverse zaken bij te leren van de groep of van de begeleiding. Via één of twee erkende KBF-instructeurs, biedt Hiking Advisor de mogelijkheid om bij vragen degelijke antwoorden te ontvangen en om je grenzen geleidelijk aan te verleggen.

Lake district (4).JPG

Na de tocht kunnen deelnemers beter inschatten wat hun sterktes en zwaktes zijn bij het bergwandelen. Wanneer ze daarna zelfstandig de bergen in trekken, kunnen ze beter inschatten welke routes wel en niet voor hen bestemd zijn, welk materiaal ze nodig hebben, enz...

Naast het bergwandelen, biedt Hiking Advisor ook ervaringstochten aan rond specifieke thema’s zoals bv. via ferrata of trailrunnen. Dit aanbod varieert jaarlijks in functie van de beschikbaarheid van bevoegde instructeurs.

Voorbereidingsmoment

Hiking Advisor vindt het belangrijk dat mensen goed omkaderd op tocht kunnen gaan. Voor de meerdaagse ervaringstochten wordt steeds een verplicht voorbereidingsmoment georganiseerd. Enerzijds is dit om de deelnemers fysiek te testen (Is men conditioneel klaar voor deze tocht? Revalideert men nog van een blessure? ...) en hen op tijd te kunnen helpen om de fysieke vereisten te bereiken (bv via specifieke conditietraining, krachttraining, …)

Anderzijds worden ook de praktische zaken overlopen en wordt er een basis gelegd voor het groepsgevoel. Het programma wordt overlopen en de groep leert elkaar in een ongedwongen sfeer kennen.

Averbode 1.jpg

Doelpubliek

De activiteiten staan open voor iedereen, van jong tot oud. Het merendeel van de deelnemers situeert zich tussen de 20 en 60 jaar, maar leeftijd is tot op heden nog geen beperking geweest.

De tochten worden opgedeeld beginnerstochten en tochten voor gevorderden. Bij elke tochtbeschrijving wordt dit verder toegelicht aan de hand van scores op het vlak van de techniciteit van de paden, het fysieke aspect en het bivakniveau. Op basis daarvan kan je meestal al goed inschatten of de tocht iets voor jou is.

Stage Ecrins (7) - Foto Yanick Bos (1).JPG

Ik ben er klaar voor, hoe kan ik mij inschrijven ?

Jaarlijks informeert Hiking Advisor over tochten via verschillende kanalen.

Vaak zijn er veel kandidaten om mee te gaan op onze tochten. Hierdoor is Hiking Advisor genoodzaakt om niet meer het ‘first come first served’ principe toe te passen. Op basis van de registratie-info van deelnemers wordt een eerste selectie gemaakt, om een zo goed mogelijke match te creëren tussen de inhoud van de activiteit en de ervaring van de deelnemer. Zo biedt Hiking Advisor aan zoveel mogelijk deelnemers de mogelijkheid om aan een tocht deel te nemen. Hiking Advisor is dan ook een bergsportclub, en geen commerciële reisorganisatie.

Op al onze activiteiten zijn onze algemene voorwaarden en huisregels van toepassing.