De volledige route tussen Eupen en Bouillon telt 278 km, inclusief 7500+ hoogtemeters.
Ze is opgedeeld in 4 deeltrajecten tussen goed bereikbare plaatsen. Voor ieder traject zijn er specifieke varianten én mogelijkheden om te packraften.

Het startpunt ligt bij het treinstation van Eupen. Eindigen doe je aan de bushalte in de “Rue de la Maladrerie” in Bouillon. Deze punten zijn makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Overnachten kan op de voorziene en erkende bivakplaatsen of campings in de buurt, altijd met respect voor de natuur.

Maar je moet ook zelf aan de slag met de wandelkaart om je routeplan samen te stellen, zodat je op het einde helemaal klaar bent om de hiking-wereld in te duiken. Want dat is waar Hiking Advisor voor staat: verantwoord en opgeleid op pad in de natuur.

Alle info over de deeltrajecten vind je hieronder terug: afstanden, hoogtemeters, bereikbaarheid, aandachtspunten en allerhande weetjes die je op weg helpen om je tocht zelf te organiseren. Veel succes!

Kaartmateriaal

Fysieke kaarten HA route

Kaarten met route en varianten zijn te downloaden in PDF en zelf af te printen.

Versie: 2021

Digitale GPS-bestanden HA route

De GPS-bestanden bevatten de way-points met aanduiding van de begin- en eindpunt van de deeltrajecten, bivakmogelijkheden en waadplekken.

Versie: 2021

Op onderstaande kaart zijn de hoofdroute, varianten en de belangrijkste verbindingsroutes ingetekend:

Community en ondersteuning

We proberen je zo goed mogelijk te informeren over de uitdagingen op deze route o.a. maximale debieten voor het doorwaden en we hebben hoogwatervarianten voorzien en alternatieven bij brandgevaar.

Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor gemaakte keuzes en het navigeren. Voel je je nog niet klaar om deze route zelfstandig te ondernemen, sluit dan aan op een activiteit van Hiking Advisor vzw. Raadpleeg hiervoor de activiteitenpagina op de website. Deel zeker je ervaringen over het stappen van de HA-route. Het stelt ons in de mogelijkheid om de route nog avontuurlijker en creatiever te maken, aan te passen waar nodig en andere stappers op de hoogte te houden van interessante weetjes voor onderweg.

20210414_130355_658.jpg

Foto: Jonathan van Nieulande

Veelgestelde vragen

Maar zijn er niet al routes die dwars door de Ardennen lopen?

Ja, maar niet zo’n avontuurlijke routes zoals de HA-route. De wandelversie van de Transardennaise start pas halverwege in La Roche, en is dus geen volledige doorsteek. De GR14 loopt wel van oost naar west maar laat het beste van de Hoge Venen links liggen en de Ourthe- en Semoisvallei worden niet ten volle geëxploreerd. We zijn vooral op zoek gegaan naar het mooiste wandelparcours, waarbij we zoveel mogelijk paadjes en onverharde wegen opzoeken maar ook mooie uitzichten en variatie. In de vallei van de Ourthe en de Semois zijn daarom ook enkele doorwadingen voorzien. Niet de kortste of eenvoudigste weg dus, wel de mooiste en avontuurlijkste weg!

Is de route vlot bereikbaar met het openbaar vervoer?

De route is opgesplitst in 4 deeltrajecten waarvoor telkens een infofiche is aangemaakt. Het begin- en eindpunt van elk deeltraject is bereikbaar met het openbaar vervoer. Bekijk de websites van de NMBS en TEC voor je beste verbinding. Het is ook mogelijk om de route op enkele andere plaatsen te bereiken of verlaten met het openbaar vervoer. Je kan alternatieve bushalten vinden door in te zoomen op de route in Google Maps.

Is de route permanent open?

Neen! Van september tot en met februari dien je ook rekening te houden met de jacht-partijen. Delen van de route kunnen dan niet toegankelijk zijn.

Van midden maart tot midden juni dien je ook rekening te houden met het broedseizoen van de vogels. Bepaalde delen van de Hoge Venen zijn dan niet toegankelijk. Indien de rode vlag uithangt bij een toegangspoort is het eveneens niet toegestaan dit wandelpad te gebruiken.

Hoe zit het met de bewegwijzering?

De HA-route is niet op het terrein gemarkeerd. Om de route te lopen zal je dus zelf moeten navigeren met stafkaart en kompas of met behulp van een wandel GPS of een geschikte app op je smartphone. Eén van de doelen van onze club is hikers zelfstandig te maken in het uitstippelen van hun wandeltochten. Via de GPX / KML kan je eigenlijk al vrij blindelings op stap maar we zouden jullie toch willen oproepen om de route uit te tekenen op stafkaart (of kaartfragmenten uit te printen) en je kaartleeskwaliteiten te verbeteren.

20210420_181149_020.jpg

Foto: Jonathan van Nieulande

Wat is de moeilijkheidsgraad?

De Ardennen zijn geen technisch wandelterrein, slechts enkele passages vergen wat meer tredzekerheid zoals het traject bij “Les Echelles” langs de Semois. Vooral tijdens de winter wordt de route een grotere uitdaging en kunnen sommige paden erg modderig zijn of bij vorst bedekt zijn met sneeuw of ijs. Uitzonderlijk kan het gebeuren dat er zodanig veel sneeuw ligt in de winter op de passages over de Hoge Venen en het Plateau des Tailles dat sneeuwschoenen nuttig kunnen zijn. De meest geduchte passages op de hoofdroute kunnen echter vermeden worden via een variant indien wenselijk. Hoogteverschillen worden op deze route niet geschuwd en de avontuurlijke doorwadingen kunnen een uitdaging zijn. Alle passages kunnen eveneens vermeden worden via een hoogwatervariant indien nodig.

Kan ik bivakkeren?

Wildbivakkeren is niet toegelaten in België en onderneem je dus op eigen risico. Als je het doet, wees discreet: leave no trace.

We hebben al de legale bivakmogelijkheden (bivakzones, campings) opgelijst in de infofiches en op de kaart. Je kunt ook een alternatieve overnachtingsplaats zoeken langs de route in de tuin van een particulier op Welcome To My Garden. Wie op zoek is naar weiden voor (jeugd)groepen, kan Votre Camp raadplegen. Onze club contacteert regelmatig boeren die hun weide aan de jeugdbeweging verhuren om te horen of ze ook hun grond voor 1 nacht ter beschikking willen stellen.

En als ik wil binnen slapen?

Mogelijkheden zijn er meer dan voldoende voor wie wil binnen slapen. Gilbert’s List is sinds jaren dé referentie voor wie op zoek is naar budgetvriendelijke overnachtingsplaatsen waar trekkers welkom zijn. Voor wie het wat luxueuzer mag, kan terecht op de websites van de toeristische centra, booking.com, airbnb.be en talloze andere…

Wat zijn de bevoorradingsmogelijkheden?

In de grotere toeristische gemeenten vind je winkels en bakkerijen. Een overzicht is geplaatst in de infofiches.

Wat met de rivierdoorwadingen?

De HA-route is in hoofdzaak een wandelroute waarin enkele rivierdoorwadingen zijn opgenomen. De locatie van deze passages zijn aangeduid met afzonderlijke waypoints op de kaart en in de GPX/KMZ-bestanden. Deze doorwadingen geven de route een eigen karakter en vormen tevens een extra uitdaging maar houden ook in dat de hoofdroute niet op elk moment van het jaar veilig kan gevolgd worden. Tijdens perioden met hoge waterstanden en/of bij koudere temperaturen wordt doorwaden immers gevaarlijk tot zelfs onmogelijk. Daarom kent de route meerdere hoogwater-varianten die speciaal zijn uitgestippeld om onder meer deze passages te omzeilen wanneer de omstandigheden ongunstig zijn.

20210414_130154_247.jpg

Foto: Jonathan van Nieulande

Wij raden aan om niet te doorwaden en de bijhorende hoogwatervariant te nemen in plaats van de hoofdroute wanneer de lucht- of watertemperatuur duidelijk lager is dan 15° of wanneer het debiet van de rivier op het representatieve meetstation het maximum waaddebiet overschrijdt.

In de praktijk betekent dit dat de doorwadingen meestal behoorlijk risicovol zijn tijdens de winter door hoge waterstanden en koude temperaturen, terwijl de zomerperiode zelden problemen oplevert. Tijdens de overgangsperiodes van de lente en herfst zal je vooral een inschatting moeten maken met behulp van bovenstaande aanbeveling.

Is er ook een packraftvariant van de HA-route?

De Hoge Ardennen Route loopt meermaals over enige afstand door de vallei van enkele rivieren. Enkele daarvan kunnen met een packraft afgelegd worden in plaats van al wandelend over de hoofdroute of de wandelvarianten. De HA-route kent daarom ook meerdere packraftvarianten (Amblève, Salm, Ourthe, Lesse en Semois). In een separaat artikel hebben we alle nodige en noodzakelijke informatie mbt het packraften over de HA-route verzameld.