De Pelgrimsroutes naar Compostella of de Camino de Santiago of gewoon kortweg de Camino.

Veel wandelaars (of tegenwoordig meer en meer fietsers) beperken zich tot de route in het noorden van Spanje, tussen Roncevalles en Santiago de Compostella. Hiervoor is ongeveer één maand nodig. In Roncevalles komen de deelroutes vanuit alle windstreken uit Frankrijk toe.

Wie helemaal vanuit België vertrekt zal ca. 3 maand nodig hebben. De meest logische routes zijn dan de Via Turonensis (die over Parijs en Tours gaat, GR655) of eventueel ook de Via Lemovicencis (rustiger, via Reims, Vezelay en Limoges, GR654). Wie een meer zuiderse wandelervaring kiest, kan ook opteren voor de Via Podeniensis (via Genève en Pau-en-Velay, GR65) of de Via Tolosana (via Arles en Toulouse, GR653).

Op deze routes sluiten dan weer andere routes door Duitsland, Zwitserland of Italië aan. En uiteraard zijn er ook enkele directe routes vanuit Spanje en Portugal.

De Camino Francès kan in de zomer erg druk zijn. Wie een minder druk, ruiger (maar ook regenachtiger en met stukken in drukke badplaatsen) alternatief wil, kan de Camino del Norte overwegen. Deze volgt min of meer de noordkust van Spanje.

Na de aankomst in de kathedraal van Santiago de Compostella kan je ook een alternatief einde maken aan de tocht nl. de 90 km naar Kaap Finisterre "het einde van de wereld".

De wegen naar Compostella en de vele bijhorende Romaanse gebouwen zijn Unesco-werelderfgoed.

Bij de Camino blijft de spirituele ervaring belangrijk. Veel mensen die voldoende lang stapten op de Camino, getuigen van de deugddoende ervaring van het stappen, weg van de hectiek, met slechts een handvol basisbehoeftes en met slechts het essentiële in de rugzak. En na een aantal dagen, of voor sommigen wat langer, van de zegen van continu in het nu zijn, van de mindfullness. Van zoiets ongrijpbaars als "l'Esprit du Camino" die ervoor zorgt dat de paar kleine resterende praktische problemen "vanzelf" opgelost worden. Of dat nu een paar kapotte schoenen, een ontbrekende overnachtingsplek of één of ander pijntje is.
Wie enkel de laatste etappes aflegt of wie er een sportieve prestatie van maakt, mist dus wat velen zien als de essentie van stappen op de Camino.

Voor meer info, bruikbare contacten, tips, verslagen ... :

https://compostelagenootschap.be/

https://verscompostelle.be/

https://www.chemins-compostelle.com

Tochtverslagen

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be