Overnachten en bivakkeren

In berghutten, in kleine hotelletjes, op de boerderij, in campings, in schuilhutten, in hostels en dergelijke voor pelgrims. Het overnachtingsaanbod is even gevarieerd als het land zelf.

Heel veel verschillen van regio tot regio en van de ene trekking tot de andere. Bv. wat waar is voor de Camino de Santiago is dat niet voor de GR11 en omgekeerd. Wat waar is in de bergen van Picos de Europa is dat niet in de bergen van de Canarische Eilanden en omgekeerd.

Dit artikel geeft een erg goed beeld van het wettelijk kader voor bivakkeren. Twee grote lijnen :
- maak nooit (dus echt nooit) een kampvuur. Het risico op bosbrand is gewoon veel te groot.
- wie de tent / tarp / hangmat / ... niet gebruikt maar gewoon matje en slaapzak uitrolt onder de sterrenhemel, heeft nog meest kans om legaal te bivakkeren.

Openbaar vervoer

In Spanje zelf is het heel gemakkelijk om van de ene locatie naar de andere te reizen. Dit kan zowel via trein (https://www.renfe.com/es/en), bus (https://www.alsa.es) en blablacar. Deze laatste is een app die een link legt tussen een particuliere bestuurder en carpoolers. Je betaalt een vast bedrag via de app aan de bestuurder en rijdt mee vanaf de afgesproken plaats. Het wordt heel frequent gebruikt in Spanje en is ideaal om op de meer afgelegen steden te reizen. 

Bewegwijzering en paden

Er wordt steeds meer werk gemaakt van bewegwijzerde langeafstandspaden.

Mobiel netwerk

Dekking : Langs de kust en rond de grote steden is het netwerp perfect. In de afgelegen gebieden die ons als hiker het meest interesseren is het netwerk een stuk minder of valt het helemaal weg. Je informeert je dus best vooraf. Dit zijn de dekkingskaarten van de voornaamste operatoren :

Roaming : geen zorgen, in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden, surf en bel je aan hetzelfde tarief alsof wat thuis van toepassing is. Idem voor Gibraltar. De enige uitzondering is Andorra (geen EU - roaming kosten afhankelijk van jouw operator maar kan hoog oplopen).

Online bronnen

Voor Spanje kan je op de volgende twee websites terecht voor meer info rond gebieden en routes:

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be