De Sendero Histórico of Senda Transversal dwarst heel de noordkant van Spanje. De mensen die hem stapten, zetten allemaal de GR1 bovenaan hun lijstje van mooiste GR-routes die ze ooit deden.
Je gaat er heen voor de rust, omdat het er ideaal stappen is buiten het zomerseizoen, voor de machtige landschappen die je op vlot wandelende oude muilezelpaden doorkruist, voor de oude dorpjes die deze route hun naam gaven.
Terecht de Nummer 1 van de GR's van Spanje.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : route in lijn, door de heuvels en voorgebergte aan de zuidkant van de Pyreneeën, Baskenland en Picos de Europa.
Startpunt : l'Escala aan de Costa Brava, bij Gerona in Catalunya
Eindpunt : voorlopig Puerto de Tarna, op de grens van de regio's Castilla y León en Asturias. 
Lengte : ca. 1250 km
Hoogtemeters : ca. 35000 m+
Etappes : 50-tal
Richting : beide richtingen zijn mogelijk
Status : de GR-1 die hier beschreven wordt is de toestand van de wandelgids van John Hayes (zie hieronder). Dat is de toestand van pakweg 2018. Ondertussen evolueert de GR-1 verder, en is ze doorgetrokken door Asturias en Galicia, op termijn mogelijks tot Finisterre (Cabo Fisterra).
Naam : Sendero Histórico, Senda Transversal (Spaans), Sender Históric, Sender Transversal (Catalaans), Bidezidor historikoa (Baskisch)

Overzichtskaart

GR01 kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : niet vlak, zo goed als geen asfalt, maar voor iedereen toegankelijk. Dit zijn geen bergpaden, maar vlot stappende oude wegjes tussen dorpen.

Fysiek : de etappes zijn 6 à 8 uur stappen. De ene dag zit het vooral in afstand (bv. 30 km), de andere vooral in de hoogtemeters (bv. 1200 m+). Dit vergt toch wel enig fysieke conditie. Wie met de tent is, is flexibeler en kan kortere etappes maken, en heeft dan weer een zwaardere rugzak.

Engagement : beperkt. Je komt regelmatig in kleine bewoonde dorpjes (je zal ook verlaten spookdorpen passeren).

Orientatie : aha, niets is écht perfect. Een puntje van kritiek dat steeds terugkomt. Zelfs bij de route die iedereen die er een deel van deed, bij de mooiste van hun wandelcarrière indeelt, is er nog iets dat beter kan.
Dit punt varieert van regio tot regio. Op sommige delen wordt de GR1 goed onderhouden en is de markering perfect of is het evident waar het pad loopt.
In andere delen is de markering verdwenen of is ze niet meer van toepassing omdat er lokale aanpassingen nodig waren, bv. omdat sommige wegen verdwenen zijn (privatiseringen, aanleg infrastructuur bv. wegen of irrigatiesloten, ruilverkaveling, ...) of onbruikbaar werden. In dergelijke zones is het lastig om de GR, of een logische aanpassing, te vinden.
Het gebeurt ook regelmatig dat gpx en markering niet overeenkomen.

Weer : het regent er beduidend minder dan hoger in de Picos, Baskenland en Pyreneeën. In de zomer is het onaangenaam warm. In de winter kan je wat sneeuw verwachten - je komt regelmatig op ca. 1500 m hoogte. De beste periode is april - half juni en september - oktober.

Etappes en varianten

De meeste etapes zijn zo, dat je aankomt in een bewoond dorpje waar er overnachting beschikbaar is.

Er zijn enkele varianten bewegwijzerd / als gpx beschikbaar. Vaak zijn dat alternatieve aanlooproutes.

Veel mensen beperken zich tot enkele weken. Dan is het lastig kiezen.
Bij die keuze blijken Navarra en Baskenland af te vallen. Een stuk lager gelegen, meer investeringen in landbouw en in nieuwbouw in de dorpen waardoor het "historisch" en "afgelegen" karakter verloren gaat ? Ook het drukke stuk in de buurt van Gerona, helemaal aan het uiteinde in Catalunya, valt af om die reden.
Mogelijks heeft dat ook met perceptie te maken : in de ene regio (Aragón, Catalunya, bijvoorbeeld) valt "Senderismo" - (berg)wandelsport - onder Toerisme, met bijhorende budgetten voor bewegwijzering en mooie websites in meerdere talen. In de andere regio (Navarra, Baskenland bijvoorbeeld) valt dit saaiweg onder Sport ("Deportes") ?

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Topokaarten en gidsen

De wandelgids van John Hayes van Cicerone bevat een schat aan informatie die je niet gemakkelijk online kan terugvinden.
Het is misschien interessant om ook de blog van de auteur er bij te nemen : wandelen diep in Spanje verloopt heel erg via persoonlijke contacten met mensen die de situatie goed kennen. 

GR01 topo.jpg

Bewegwijzering

In principe de gewone rood / witte bewegwijzering van de GR-routes bij ons.

Maar dit werkt op sommige delen perfect en op andere delen niet. Zie hierboven : het probleem van oriëntatie in sommige regio's zoals Navarra, waar wandeltoerisme minder belangrijk is dan het is in bv. de Centrale Pyreneeën of in de Picos.
Dit kan deels opgevangen worden door de route als gpx mee te nemen op telefoon of GPS.

Bivakkeren en overnachting

Op grote delen van de GR1 is bivakkeren geen probleem, omdat het door afgelegen gebieden gaat.

Blijf discreet, neem afval mee, bivakkeer niet in de buurt van woningen, boerderijen of herdershutten zonder toestemming te vragen en maak geen kampvuur. Zeker geen kampvuur ; het brandrisico is gewoon te groot.

In principe is er na iedere etappe (6 tot max. 8 uur stappen) een overnachtingsplek in een B&B, hotelletje, "Refugio", ...

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

Het is blijkbaar wachten op een goede overkoepelende GR1-website. Naast de gebruikelijk portalen (Traildino, Waymarked.org, WikiLoc, ... ) :

De verschillende regio's hebben bruikbare websites. Dit overzichtje is zeker niet volledig :

Voor de recentere aanvullingen van de GR1 verder naar het westen is er (nog) geen goede papieren wandelgids. Je kan de gpx downloaden bij de gebruikelijke portalen. Meer informatie vind je op :

  • In regio Asturias : daar sluit de GR1 aan op een bestaande oost-west GR-route, de GR109. Je wandelt hier in de omgeving van de Picos de Europa dat een geliefde bestemming is voor buitenlandse wandelaars. De websites zijn bijgevolg opnieuw zestalig.
  • In regio Galicia : weinig tot geen informatie beschikbaar.