Catalunya ligt in het noordoosten van Spanje. De regio is ongeveer even groot als België en is min of meer driehoekig.
- De noordzijde van deze driehoek zijn de Pyreneeën die de grens vormen met Frankrijk. Voor de Catalanen eindigen de Pyreneeën in de Middellandse zee bij Cap de Creus.
De Pyreneeën zijn aan de Catalaanse kant veel ruiger en - behalve in enkele zones - veel minder toeristisch en lopen veel langer door in een reeks plateaus en voorgebergtes, dan aan de Franse kant. - De westzijds is de grens met de regio Aragon.
- De derde zijde is die van de Middellandse zee kust. In het midden hiervan ligt de hoofdstad - trouwens de enige grote stad - Barcelona. De zone parallel met de kust bestaat uit vlaktes en heuvels (300 tot 700 m hoog). Het overgrote deel van de bevolking leeft in deze kustzone.
Het klimaat is mediterraan. Dit wil zeggen dat je over het algemeen een relatief milde temperatuur, maar wel regenachtig weer hebt in het winterhalfjaar en warm droog weer in het zomerhalfjaar. De Pyreneeën hebben uiteraard hun eigen bergklimaat met een wandelseizoen dat beperkt is van half juni tot half september ongeveer.
Het is voor wandelaars een heel interessante bestemming :
- het is vlot bereikbaar
- TGV vanuit Brussel of Rijsel naar Perpignan of Barcelona : 8 à 9 uur
- Low cost vluchten naar Barcelona of Girona vanuit Charleroi of Zaventem
- met de auto via Frans autowegennet (tol !) is het veel langer reizen maar kan je wel direct naar de juiste bestemming, zeker als je naar de Catalaanse Pyreneeën wil. Er zijn maar een paar doorgangen voor de auto : Val d'Aran/Vielha tunnel, Andorra, Puigcerda/Font Romeu, Col d'Ares, Col de Perthuis en de kustweg bij Port Bou. Via sommige van deze routes is er ook een internationale bus. Goedkoop, maar je moet soms bereid zijn om midden in de nacht op/af te stappen, want het gaat om doorgaande bussen met bestemming Madrid bijvoorbeeld. Wie met de bus gaat mikt best op Toulouse, komt daar op een fatsoenlijk uur toe in een hostel en reist de dag erna verder met de lokale bus of trein naar het startpunt.
- er is een enorme variatie aan goed gedocumenteerde GR-paden.
- een groot deel van deze tochten zijn het hele jaar door doenbaar.
- niet alleen de natuur is erg gevarieerd en royaal aanwezig : je zal ook sporen van een rijk verleden vinden. Romeinse of Griekse sporen langs de kust, romaanse kerkjes langs historische paden, verlaten mijnen, ...
De grote beschermde natuurgebieden zijn al even divers als Catalunya zelf :
- National Park Aigüestortes - Estany de Sant Maurici (400 km²). Dit granietmassief in de Pyreneeën heeft honderden schitterende bergmeertjes.
- 18 Regionale natuurparken ; de meest opvallende zijn de Ebro-delta (330 km² moeraszones), Cap de Creus + Aiguamolls de Emporda (2 complementaire parken die in elkaar overlopen, langs de Costa Brava) en Garrotxa (150 km² met uitgedoofde vulkanen).
- Het grootste is Alt Pirineu (700 km²). Hier ligt ook de hoogste top van Catalunya, de Pica d'Estats.
- In totaal is ongeveer 30% van het grondgebied op de één of andere manier beschermd als natuurgebied.
Het middeleeuwse Catalonië lag voor een stuk ook in Frankrijk. Dat zijn ze daar niet vergeten : de twee valleien die de Pyreneeën induiken vanuit Perpignan, Vallespir en Vallée du Têt (Haute-Cerdagne, Confluent, Roussillon), beschouwen zichzelf als Catalaans. Dit is eerder een cultureel gegeven ; Frans is er de normale voertaal.