Catalunya is een regio in Spanje met een heel eigen gezicht. De doorsnee Belg kent dit van citytrips naar Barcelona en strandvakanties op de Costa's, maar Catalunya heeft echt veel meer te bieden. Het landschap is erg gevarieerd. Wandelen of "Senderisme" is er een populaire sport en je kan er het hele jaar door terecht voor interessante trektochten.

Situering

Catalunya ligt in het noordoosten van Spanje. De regio is ongeveer even groot als België en is min of meer driehoekig.

 • De noordzijde van deze driehoek zijn de Pyreneeën die de grens vormen met Frankrijk. Voor de Catalanen eindigen de Pyreneeën in de Middellandse zee bij Cap de Creus.
  De Pyreneeën zijn aan de Catalaanse kant veel ruiger en - behalve in enkele zones - veel minder toeristisch en lopen veel langer door in een reeks plateaus en voorgebergtes, dan aan de Franse kant.
 • De westzijds is de grens met de regio Aragon.
 • De derde zijde is die van de Middellandse zee kust. In het midden hiervan ligt de hoofdstad - trouwens de enige grote stad - Barcelona. De zone parallel met de kust bestaat uit vlaktes en heuvels (300 tot 700 m hoog). Het overgrote deel van de bevolking leeft in deze kustzone.

Het klimaat is mediterraan. Dit wil zeggen dat je over het algemeen een relatief milde temperatuur, maar wel regenachtig weer hebt in het winterhalfjaar en warm droog weer in het zomerhalfjaar. De Pyreneeën hebben uiteraard hun eigen bergklimaat met een wandelseizoen dat beperkt is van half juni tot half september ongeveer.

Het is voor wandelaars een heel interessante bestemming :

 • het is vlot bereikbaar
  • TGV vanuit Brussel of Rijsel naar Perpignan of Barcelona : 8 à 9 uur
  • Low cost vluchten naar Barcelona vanuit Charleroi of Zaventem
  • met de auto via Frans autowegennet (tol !) is het veel langer reizen maar kan je wel direct naar de juiste bestemming, zeker als je naar de Catalaanse Pyreneeën wil. Er zijn maar een paar doorgangen voor de auto : Val d'Aran/Vielha tunnel, Andorra, Puigcerda/Font Romeu, Col d'Ares, Col de Perthuis en de kustweg bij Port Bou.Via sommige van deze routes is er ook een internationale bus. Goedkoop, maar je moet soms bereid zijn om midden in de nacht op/af te stappen, want het gaat om doorgaande bussen met bestemming Madrid bijvoorbeeld.
 • er is een enorme variatie aan goed gedocumenteerde GR-paden.
 • een groot deel van deze tochten zijn het hele jaar door doenbaar.
 • niet alleen de natuur is erg gevarieerd en royaal aanwezig : je zal ook sporen van een rijk verleden vinden. Romeinse of Griekse sporen langs de kust, romaanse kerkjes langs historische paden, verlaten mijnen, ...

De grote beschermde natuurgebieden zijn al even divers als Catalunya zelf :

Het middeleeuwse Catalonië lag voor een stuk ook in Frankrijk. Dat zijn ze daar niet vergeten : de twee valleien die de Pyreneeën induiken vanuit Perpignan, Vallespir en Vallée du Têt (Haute-Cerdagne, Confluent, Roussillon), beschouwen zichzelf als Catalaans. Dit is eerder een cultureel gegeven ; Frans is er de normale voertaal.

Interessante tochten

Catalunya heeft een wandelnetwerk dat grotendeels op dezelfde manier georganiseerd is als in Frankrijk.

 • er is een groot aantal GR-routes. Deze zijn in principe rood/wit gemarkeerd
 • er zijn een aantal meerdaagse lustroutes, vergelijkbaar met onze streek-GR's. Deze zijn in principe geel of geel/wit gemarkeerd
 • tenslotte zijn er nog lokale lustochten of varianten. Deze zijn in principe groen gemarkeerd.

Veruit de meest populaire lusroute is de "Carros del Foc" : een lus van ongeveer 1 week in het nationaal Parc Aigüestortes. Met berghutten die vaak maar enkele uren stappen van elkaar liggen goed doenbaar in familieverband met kinderen.
De internationaal meest gekende route is de GR11 aan de Spaanse kant van de Pyreneeën en dan vooral de variant naar Cap de Creus. Het interessantste kustpad is de Cami de Ronda / GR92 : ideaal om buiten het zomerseizoen de wilde klifkust van de Costa Brava te verkennen.

Complete overzichten van het aanbod van het enorme aanbod aan bewegwijzerde routes :

Overnachten en bivakkeren

Bivakkeren is in Spanje (en dus ook in Catalunya) omschreven als : slapen onder de blote hemel zonder dat er een "constructie" (tent, tarp, hangmat, ...) aan te pas komt : (Spaans : vivac / dormir al razo ; Catalaans : vivac / dormir a la rao)

Bivakkeren zoals bij het kennen is "wildkamperen" (Acampada libre ; Acampada lliure) en kan over het algemeen ook in afgelegen gebieden, weg van wegen of bewoning. Bekijk bv. dit overzicht. De nationale en regionale parken hebben eigen strengere regels en zullen meestal "accampada lliure" verbieden of sterk beperken. In het Nationaal Park Aigüestortes is het "niet toegelaten om de nacht door te brengen buiten de berghutten". In het Alt Pirineu en Ter i Fresser kan je boven 2000 m vrij bivakkeren telkens voor 1 nacht tussen 20h en 8h. Enzovoort. Controleer evt. vooraf op de Gencat-website onder "Consells".

Het berghuttennetwerk is minder uitgebreid dan in de Franse Pyreneeën of in de Alpen. Ongeveer de helft van de berghutten (Refugio guardado / Refugi guardat) vind je terug in de Parken van Aigüestortes en Alt Pirineu (de uitzondering, hier is er een dicht netwerk), 1/4 elders in de Catalaanse Pyreneeën en 1/4 verspreid over de rest van Catalunya. Veel berghutten zijn van FEEC, dit is de grootste bergsportverenigingen in Catalunya. Daarnaast zijn er nog een hele reeks andere verenigingen die berghutten uitbaten. In deze clubhutten krijgt men geen korting als KBF- of NKBV-lid : in 2015 zijn FEEC en een aantal andere bergsportverenigingen zijn uit de overeenkomst gestapt waarin bergsportverenigingen aan elkaars leden dezelfde korting toekennen als aan de eigen leden.

Tenslotte is er nog de tussenvorm van de bivakhut (Refugio libre ; Refugi lliure) : vier muren en een dak, soms een tafel met banken en een beddenbak of slaapzolder, meer niet. Soms goed onderhouden op schitterende locaties, soms ronduit smerig ; in dat laatste geval gaat het dan vaak over gebouwtjes in de bergen die nooit bedoeld waren om als schuilhut te dienen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen

Herfst