Situering

De Picos is een gebergte in Noord-Spanje, dicht tegen de Spaanse noordkust, op de grens van de regio's Asturias, Cantabria en Castillia y León. De dichtste grote steden zijn Oviedo, Santander, Burgos en León. De enige stadjes van enige betekenis in de Picos de Europa zijn :

  • in het noorden : Arenas de Cabrales en Canga de Onis. Van daaruit bereik je vlot startpunten zoals Lagos de Covadonga en Bulnes / Poncebos
  • in het zuiden : Potes en Posada de Valdon. Van daaruit bereik je vlot Fuente Dé met zijn kabelbaan of kan je met de auto naar enkele hoger gelegen cols die als startpunt kunnen dienen.

Het kerngebied van de Picos de Europa is beschermd als nationaal park.

Specifiek voor meerdaagse tochten zijn de Picos geen gebied voor beginners. De redenen hiervoor zijn de volgende:

  • zwakke markering van paden op het terrein.
  • Veel kans op mist.
  • Paden die vlak bij weidegebieden lopen zijn vaak modderig.
  • Paden vooral in keienvelden gemengd met restsneeuw moeilijk te volgen, door de zwakke markeringen.
  • Eventuele beveiliging van moeilijke passages nog onder sneeuw in de vroegzomer of in het geval van een te koud voorjaar.
  • Een aantal routes en verbindingen hebben echt zware hoogteverschillen, bv. meer dan 1500 m+.
  • Niet-officiële paden die afdalen in de Rio Cares vallei, zijn zeer steil.
  • Zeer primitieve berghutten, zonder verwarming.
  • Summiere beschrijving, die op het terrein onvoldoende blijkt. Goede informatie zit verborgen in obscure Spaanstalige websites en fora.

Waarom moet je hier dan wel komen? Het is eens wat anders dan de Alpen. Je kan een week hiking combineren met een week surfen of strandliggen : de noordkust van Spanje is maar 30 - 60 min rijden.

Bijkomend nadeel: Deze regio is relatief duur in verhouding tot de geboden infrastructuur.
De Spaanse hutten hier zijn goedkoop, maar uiterst primitief.

Meer info: www.picoseuropa.net

Picos puertos de Avila.jpg

Tussen al het verticaal geweld van de Picos vind je enkele relaxe dagwandelingen. Bijvoorbeeld deze route van Fuente Dé over Aliva.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

  • Flixbus biedt een reis Parijs – Santander – Oviedo aan.
  • Wie liever vliegt, kan met Ryanair tot Bilbao, Oviedo of Santander. Op Madrid vliegen, kan altijd. Er is een kusttrein, maar vooral het busnetwerk van Alsa brengt je zowat overal in Spanje.
  • Van Oviedo tot Covadonga reis je per lokale bus, eveneens van Alsa.

Kaarten en topogidsen

Tegenwoordig kan je oriëntatieproblemen beter opvangen door gebruik te maken van een GPS en digitaal kaartmateriaal (www.freizeitkarte-osm.de) of een osm-kaart op een app. Papieren Spaanse stafkaarten zijn notoir verouderd en slecht.

Wat we wel aanraden:

Interessante tochten

Het grootste deel van de toeristen klit bij elkaar op enkele weliswaar mooie, maar veel te drukke trajecten (rondje Bulnes,  Careskloof, rondje meren van Covandonga, afdaalpad vanuit kabelbaan Fuente Dé). Daarbuiten is het veel rustiger.

De klassieke meerdaagse tocht is de Anillo. Dit zijn eigenlijk 3 lussen die in elkaar haken waardoor je vrij flexibel bent. Meestal gedaan als huttentocht tijdens het zomerseizoen (begin juni - begin oktober) maar kan ook met de tent. De complete lus (Anillo de 3 Macizos) is 9 stapdagen, ongeveer 110 km en ongeveer 10000 m+. 
Je krijgt onderweg een compleet beeld van de Picos : pieken en kloven in kalksteen in alle afmetingen, weiland, bos, verlaten mijnbouwsites.

Wil je zelf een meerdaagse tocht in elkaar steken : dit is het overzicht van alle berghutten in de Picos. Alles is mogelijk : heel het jaar open als bewaakte berghut, open deel van het jaar en rest van de tijd gesloten, idem maar met winterlokaal dat altijd open blijft, bivakhutten ("Vivac") zonder gardien die heel het jaar open blijven.

Gedreven wandelaars met perfecte staptechniek kunnen zich wagen aan spectaculaire routes die niet op de kaart staan. Vaak zijn dat oude herderspaden door kloven ("canales"). Niet te onderschatten : moeilijk terrein, met forse hoogteverschillen en vaak zonder een waterbron onderweg. Topo's vaak alleen in het Spaans beschikbaar. Enkele websites met tochtvoorstellen :

picos canal urdon.JPG

Dit spectaculaire en moeilijk te vinden pad in de Urdon-kloof is ooit aangelegd voor arbeiders die de watertoevoer naar een krachtcentrale moeten onderhouden.

Bivakkeren

Voor lokale reglementering : zie website van het nationaal park van de Picos

  • bivakkeren (als in : voor max. 1 nacht op dezelfde plek, tent opzetten 1 uur voor zonsondergang en terug afbreken 1 uur na zonsondergang) : is toegelaten boven 1600 m
  • uiteraard is er een verbod op open vuur
  • het park verbiedt ook om te zwemmen in de schaarse meertjes in dit kurkdroge kalkgebied

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen