Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

De Sierra Nevada ligt helemaal in het zuiden van Spanje, in Andalusië, vlak bij Granada. Veel te warm in de zomer, maar heel geschikt voor een trekking in de herfst of lente.

Heel gevarieerd en veel groener dan je zou verwachten. De hoogste top van Spanje, de Mulhacen (3479), is voor iedere wandelaar haalbaar. Er is trouwens ook niet echt sprake van hoge pieken : de meeste toppen en bergkammen zijn breed en afgerond. Steile hellingen vind je vooral aan de zuidkant, in de Alpujarras, waar de berg relatief snel afdaalt naar de kustvlakte. De zichtbaarheid vanop de kustvlakte en vanop de Middellandse Zee van de sneeuw (nov/dec tot mei/juni) was uiteraard de oorsprong van de naam van dit bergmassief. Omgekeerd : bij helder weer heb je vanop de kammen een adembenemend uitzicht over de Middellandse Zee tot de kust van Afrika.

De beste periode voor bergwandelingen in de Sierra Nevada is april - juni en september - oktober. In de winter zorgt sneeuw voor extra complicaties - je kan er ook met ski's of raquettes terecht. Aan de kant van Granada is er een skigebied. In de zomer is het voor ons noorderlingen gewoon veel te warm en zijn er soms restricties omwille van een te groot brandgevaar.

De Sierra Nevada zorgt voor een speciaal micro-klimaat in de regio. De zuidkant, Alpujarras is het aangenaamst, omdat de bergen de landlucht (koud in de winter en verschroeiend droog in de zomer) tegenhouden.

Overnachten en bivakkeren

De Sierra Nevada is een interessant gebied voor trekkings met de tent. Zie het reglement van het Nationaal Park. De beperkingen zijn vrij logisch : voldoende afstand van bemande berghutten, van dorpen, van verharde verkeerswegen, beperkte groepen, voldoende hoog : boven 1600 m, niet op privé terrein (tenzij met toelating). En geen vuur - nooit, nooit, nooit een kampvuur.

Er is een netwerk van "Refugio's". De meerderheid zijn kleine stenen bouwsels met een kachel zonder enige andere voorziening. Er zijn twee bemande berghutten met een service vergelijkbaar met een berghut in de Alpen en twee hostels die eerder bedoeld zijn om het skigebied te bedienen.

In de dorpen zijn er hier en daar hotelletjes en B&B's.

Water en bevoorrading

Water is gemakkelijker te vinden dan je zou denken : beekjes, bronnetjes, ... blijven ook na een droge zomer actief. Een filter wordt aangeraden.
In de dorpen zijn er winkeltjes, die in de voormiddag en 's avonds open zijn. De gedroogde ham "jamon serrano" zal je hier ook recht van de producent kunnen kopen.

Interessante tochten

Een klassieker is de GR240 "Sulayr". Sulayr is de oude Moorse naam voor de Sierra Nevada. De GR240 is een langgerekte lus die de tour van het hele massief maakt op ongeveer 2000 m hoogte. Reken 12 à 19 dagen voor de volledige lus van 240 km. GR240 op de website van Andalucia. Een vrij compleet dossier door 2 trekkers die de route deden. Ideaal in lente of herfst ; in de lente rekening houden met sneeuwvelden en evt. crampons en piolet meenemen.

Aan de zuidkant, de Alpujarras, zijn er nog twee andere routes die het hele massief van oost naar west volgen en die lager liggen dan de GR240. De GR142 "Senda de la Alpujarra" loopt door kleinschalige akkertjes en plantages en dorpjes op 700 à 1200 m hoogte. Het stuk van de GR7 door de Sierra Nevada kruist deze route een paar keer. De lente is het beste seizoen : dan staat alles in bloei.

Deze routes kunnen vlot gecombineerd worden. Er zijn nog een hele reeks lokale gemarkeerde paden en nog veel meer ongemarkeerde paden en paadjes die soms wel op een papieren of digitale kaart staan en soms niet. Er is ons niet direct een goede website bekend, maar googlen op "Senderismo" en "Sierra Nevada" of "Alpujarras" levert massa's voorstellen op. In het Spaans uiteraard. Cicerone heeft een wandelgids in het Engels die naast meerdaagse routes veel aandacht heeft voor kortere routes.

Wil je ook de buurgebieden er bij betrekken : bekijk dit overzicht van GR-routes in Andalucia.

Tochtverslagen