Langeafstandsroutes

Overnachten en kamperen

Bivakkeren is toegelaten op openbaar domein uit de buurt van de “bewoonde wereld” en campings. Over het algemeen is dat op 2 uur wandelen van bewoning. De wetgeving is sedert 2017 echter strenger geworden omdat er te veel problemen waren met overlast, vervuiling, vernieling van de kwetsbare schaarse begroeiing en wildplassen.

Met de wagen of camper moet je altijd op de voorziene kampplaatsen overnachten. Je mag niet bivakkeren op landbouwgrond zonder toestemming van de eigenaar.

Er zijn meer dan voldoende campings verspreid over IJsland. De meeste campings kan je vinden langsheen de ‘Ringroad’. In nationale parken gelden vaak strengere maatregelen. Zo  is het bijvoorbeeld langsheen de ‘Laugavegur’, de bekendste langeafstandsroute van IJsland, verboden om te bivakkeren. Je mag binnen de nationale parken vaak enkel bivakkeren op de voorziene plaatsen in de buurt van de hutten. Op nat.is vind je een overzicht van alle campings (als "plek waar je minimaal de tent mag opzetten en tegen een vergoeding WC en douche kan gebruiken").

Meer informatie op de website van de administratie voor milieu en natuur :

In het binnenland zijn er berghutten. Ze variëren van vier muren en een dak waar je met enkele mensen kan schuilen tot grote, met de auto bereikbare gebouwen waar in de zomer en soms ook in het skiseizoen een hele equipe klaarstaat om de trekker van allerlei diensten te voorzien. Het grootste netwerk is van Ferðafélag Íslands dat een 40-tal hutten beheert over heel het land verspreid. Utivist is een kleine veel informelere wandelgroep die een 8-tal hutten heeft vnl. in Fjallabak-gebied. Op nat.is is een overzicht van de berghutten waar je kan boeken. Er zijn er meer ; veel onbewaakte schuilhutten zijn alleen onder insiders gekend. De oudste hebben een geschiedenis van vele honderden jaren : dit zijn de Sæluhús, schuilhutten voor reizigers die IJsland overland dwarsten (bv. de route Reijkjavik - noordkust) telkens op 1 dagetappe van elkaar. 

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer in IJsland is vrij sterk ontwikkeld. Er zijn busverbindingen naar al de grote steden en toeristische trekpleisters. Deze zijn vaak gelegen aan de kustlijn. Meerinfo :
- dit overzichtsartikel
- deze interactieve kaart waarmee je voor elke bestemming ook meteen kan boeken

Wanneer je echter meer landinwaarts wil gaan is openbaar vervoer vaak minder een optie en ben je aangewezen op het huren van een 4x4 (duur) of beroep doen op een 4x4 taxi (ook duur). Je moet altijd goed de periodes checken dat de busdienst actief is. Het openbaar vervoer rijdt niet op alle lijnen heel het jaar door.

De meest bekende hikes, zoals de Laugavegur die start in Landmannalaugar, zijn bereikbaar per bus. De busrit tot in Landmannalaugar is al een belevenis op zich. Een zware 4x4 bus die grote bergrivieren doorkruist …

IJsland bus.jpeg

Beste periode

Hoewel IJsland het hele jaar door de moeite is om te bezoeken is de beste periode om te wandelen in IJsland tussen juni en halverwege september.  Het weer is altijd zeer onvoorspelbaar in IJsland maar gedurende deze maanden zijn de dagen het langste en schommelt de temperatuur tussen de 10 en de 20 graden Celsius.

Bewegwijzering en paden

De bewegwijzering en toegankelijkheid van de paden is sterk afhankelijk van het gebied waar je gaat wandelen. De meest toeristische trails zijn vaak goed aangeduid, maar wanneer je je op iets minder frequent bezochte trails gaat dan is de bewegwijzering vaak niet zo duidelijk. De moeilijkheid van de paden is een beetje hetzelfde. Bij de meest toeristische trails zijn er voor de grootste rivieroversteken tijdelijke bruggen voorzien, desalniettemin zijn rivier doorwadingen vaak algemeen voorkomend. 

Hoewel navigatie soms moeilijk kan zijn in IJsland is het grootste gevaar in IJsland de onvoorspelbaarheid van het weer. In IJsland kan je echt 4 seizoenen op 1 dag hebben die het vaak tot zeer moeilijke omstandigheden kan maken. Voor je op pad gaat check je best safetravel.is de officiële bron voor veiligheidswaarschuwingen in IJsland. Ook in bv. busstations zal je grote borden zien hangen met updates over het weer en condities. Sla de raad zeker niet in de wind en luister onderweg naar het advies van de huttenwaarden. Wees er op voorbereid dat er altijd een kans is dat je niet kan vertrekken vanwege de weersomstandigheden op de trail!

Laugavegur38.jpg

Foto © Caers Bart

Kaarten en topogidsen

Er zijn heel wat topogidsen te vinden van Ijsland. De meest bekende is waarschijnlijk de Cicerone - Walking and tracking in Iceland. Topografische kaarten zijn moeilijker te verkrijgen en degene die verkrijgbaar zijn, zijn vaak op zeer grote schaal (1:100000). Van sommige specifieke trails, zoals de Laugavegur, zijn aparte kleine topogidsen te vinden. Er zijn 2 uitgeverijen van topografische kaarten:

  • Menning Kaarten: Deze Menning kaarten zijn wandelkaarten op schaal 1:100.000 van specifieke gebieden. Vaak gebieden die populairder worden onder wandelaars
  • LandMaelingar Islands: De Landmaelingar Islands zijn kaarten van de belangrijkste wandelgebieden in IJsland. De wandelroutes en hutten staan er meestal op ingekleurd, maar geen enkele kaart heeft hetzelfde uitzicht noch dezelfde schaal omdat deze in functie van het gebied werden ontwikkeld
Bevoorrading en water

Hangt er een beetje af van waar je bent maar er is water op IJsland, veel water... In de hutten kan je meestal water krijgen. In meer afgelegen hutten of shelters moet zuiver water worden aan gebracht of gezuiverd en is het niet mogelijk dat je zomaar grote hoeveelheden water kan krijgen. Soms is er water te koop.

Een waterfilter helpt je in ieder geval al een heel pak vooruit om minder afhankelijk te zijn van derden.

De lastigste zone's zijn omheen actieve vulkanen. In een landschap van gestolde lava en askorreltjes zakt alle regen- en smeltwater direct weg. Op een etappe langs de Hekla wandelden we ooit tot 10 uur 's avonds verder tot er eindelijk een sneeuwveldje opdook dat net genoeg smeltwater afleverde voor onze groep.

Mobiel netwerk en noodnummers

Dekking : in dit ruige en dunbevolkte land is het logisch dat er op veel plaatsen geen of slechts een beperkt signaal is. De beste operator is Siminn ; dit is de dekkingskaart. De andere operatoren doen het beduidend minder goed. Doorgaans kan je wel een sms of een telefoongesprek doen : reken voor grote delen van de interessante wandelgebieden niet op een degelijke data-verbinding.

Roaming : IJsland hoort niet bij de EU dus rekenen de telefoonbedrijven forse roaming kosten aan.
Indien je frequent wil bellen of surfen neem je dus best voorzorgen om een forse factuur te vermijden : veel minder bellen of surfen (dat was toch het doel van de trekking ?), een lokale SIM kopen of de roamingkosten afkopen bij jouw provider.

Dit artikel geeft meer details.

Noodnummer : 112
Overweeg om een noodbaken mee te nemen. In grote delen van het IJslandse binnenland is er geen gsm-bereik, ook niet na enkele uren wandelen.

Organisatie wilderness & bergredding :
Verspreid over IJsland zijn er zo'n 100 teams van specifiek opgeleide vrijwilligers, waar de IJslanders erg trots op zijn : ICE-SAR / Landsbjörg. Ze werken samen met politie, brandweer en kustwacht. Ze doen reddingsacties in kustwateren en op land. En dat kan gaan van een gestrande chauffeur op de Ringweg, tot hikers diep in het binnenland. De organisatie draait volledig op fundrising. Meer hierover bv. in dit artikel.
Wilderness & bergredding is in principe gratis.
Ze staan ook in voor preventie. Eén van de unieke en zeer nuttige functies is dat je de reisplannen kan opgeven. Een slachtoffer zoeken met een gsm-signaal is realistisch in de Alpen of de UK, maar niet in de IJslandse wildernis. Search and Rescue gebeurt doorgaans over land. Indien de aard van het accident dat vraagt en indien het weer het toelaat worden de team(s) ook met een kustwacht helicopter in de buurt van het slachtoffer afgezet of wordt het slachtoffer per helicopter afgevoerd. Houd hoe dan ook rekening met 1° een veel langere wachttijd vooraleer de hulpteams ter plaatse zijn dan de 15 à 30 min na oproep die men in de Alpen nastreeft en 2° met een transport op stretcher of dergelijke tot op de plaats waar een helicopter het veilig kan overnemen.

Interessante tochten

Noord - Oost - Zuid - West, overal over IJsland zijn wel heel mooie tochten te doen.

  • De meest bekende tocht in IJsland is ongetwijfeld de Laugavegur en eventueel aansluitend de Fimmvörðuháls trail. Deze trail in het zuiden van IJsland is 55 + 27 km langer en neemt je mee langsheen warmwaterbronnen, door prachtige Rhyolietbergen en lavavlaktes. 
  • Een andere bekende, maar iets moeilijker bereikbare tocht is de tocht door het Nationaal Park Hornstrandir in de West-Fjorden van IJsland.
  • Een goede overzichtswebsite als startpunt voor hen die een alternatief of een verlenging zoeken voor de naar IJslandse standaarden véél te drukke Laugavegur : nat.is/hiking-in-iceland

IJsland.jpeg

Nuttige bronnen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be