Langeafstandsroutes

Overnachten en kamperen

Bivakkeren is toegelaten op openbaar domein uit de buurt van de “bewoonde wereld” en campings. Over het algemeen is dat op 2 uur wandelen van bewoning. De wetgeving is sedert 2017 echter strenger geworden omdat er te veel problemen waren met overlast, vervuiling en wildplassen.

Met de wagen of camper moet je altijd op de voorziene kampplaatsen overnachten. Je mag niet bivakkeren op landbouwgrond zonder toestemming van de eigenaar.

Er zijn meer dan voldoende campings verspreid over Ijsland. De meeste campings kan je vinden langsheen de ‘Ringroad’. In nationale parken gelden vaak strengere maatregelen. Zo  is het bijvoorbeeld langsheen de ‘Laugavegur’, de bekendste langeafstandsroute van IJsland, verboden om te bivakkeren. Je mag binnen de nationale parken vaak enkel bivakkeren op de voorziene plaatsen in de buurt van de hutten.

Openbaar vervoer

Openbaar vervoer in IJsland is vrij sterk ontwikkeld. Er zijn busverbindingen naar al de grote steden en toeristische trekpleisters. Deze zijn vaak gelegen aan de kustlijn.

Wanneer je echter meer landinwaarts wil gaan is openbaar vervoer vaak minder een optie en ben je aangewezen op het huren van een 4x4. Je moet altijd goed de periodes checken dat de busdienst actief is. Het openbaar vervoer rijdt niet op alle lijnen heel het jaar door.

De meest bekende hikes, zoals de Laugavegur die start in Landmannalaugar, zijn bereikbaar per bus. De busrit tot in Landmannalaugar is al een belevenis op zich. Een zware 4x4 bus die grote bergrivieren doorkruist …

IJsland bus.jpeg

Beste periode

Hoewel IJsland het hele jaar door de moeite is om te bezoeken is de beste periode om te wandelen in IJsland tussen juni en halverwege september.  Het weer is altijd zeer onvoorspelbaar in IJsland maar gedurende deze maanden zijn de dagen het langste en schommelt de temperatuur tussen de 10 en de 20 graden Celsius.

Bewegwijzering en paden

De bewegwijzering en toegankelijkheid van de paden is sterk afhankelijk van het gebied waar je gaat wandelen. De meest toeristische trails zijn vaak goed aangeduid, maar wanneer je je op iets minder frequent bezochte trails gaat dan is de bewegwijzering vaak niet zo duidelijk. De moeilijkheid van de paden is een beetje hetzelfde. Bij de meest toeristische trails zijn er voor de grootste rivieroversteken tijdelijke bruggen voorzien, desalniettemin zijn rivier doorwadingen vaak algemeen voorkomend. 

Hoewel navigatie soms moeilijk kan zijn in IJsland is het grootste gevaar in IJsland de onvoorspelbaarheid van het weer. In IJsland kan je echt 4 seizoenen op 1 dag hebben die het vaak tot zeer moeilijke omstandigheden kan maken. Voor je op pad gaat check je best safetravel.is de officiële bron voor veiligheidswaarschuwingen in IJsland. Ook in bv. busstations zal je grote borden zien hangen met updates over het weer en condities. Sla de raad zeker niet in de wind en luister onderweg naar het advies van de huttenwaarden. Wees er op voorbereid dat er altijd een kans is dat je niet kan vertrekken vanwege de weersomstandigheden op de trail!

Laugavegur38.jpg

Foto © Caers Bart

Kaarten en topogidsen

Er zijn heel wat topogidsen te vinden van Ijsland. De meest bekende is waarschijnlijk de Cicerone - Walking and tracking in Iceland. Topografische kaarten zijn moeilijker te verkrijgen en degene die verkrijgbaar zijn, zijn vaak op zeer grote schaal (1:100000). Van sommige specifieke trails, zoals de Laugavegur, zijn aparte kleine topogidsen te vinden. Er zijn 2 uitgeverijen van topografische kaarten:

  • Menning Kaarten: Deze Menning kaarten zijn wandelkaarten op schaal 1:100.000 van specifieke gebieden. Vaak gebieden die populairder worden onder wandelaars
  • LandMaelingar Islands: De Landmaelingar Islands zijn kaarten van de belangrijkste wandelgebieden in IJsland. De wandelroutes en hutten staan er meestal op ingekleurd, maar geen enkele kaart heeft hetzelfde uitzicht noch dezelfde schaal omdat deze in functie van het gebied werden ontwikkeld
Bevoorrading en water

Hangt er een beetje af van waar je bent maar er is water op IJsland, veel water... In de hutten kan je meestal water krijgen. In meer afgelegen hutten of shelters moet zuiver water worden aan gebracht of gezuiverd en is het niet mogelijk dat je zomaar grote hoeveelheden water kan krijgen. Soms is er water te koop.

Een waterfilter helpt je in ieder geval al een heel pak vooruit om minder afhankelijk te zijn van derden.

Mobiel netwerk

Dekking : in dit ruige en dunbevolkte land is het logisch dat er op veel plaatsen geen signaal is. De beste operator is Siminn ; dit is de dekkingskaart. De andere operatoren doen het beduidend minder goed.

Roaming : IJsland hoort niet bij de EU dus rekenen de telefoonbedrijven forse roaming kosten aan.
Indien je frequent wil bellen of surfen neem je dus best voorzorgen om een forse factuur te vermijden : veel minder bellen of surfen (dat was toch het doel van de trekking ?), een lokale SIM kopen of de roamingkosten afkopen bij jouw provider.

Dit artikel geeft meer details.

Interessante tochten

Noord - Oost - Zuid - West, overal over IJsland zijn wel heel mooie tochten te doen.

  • De meest bekende tocht in IJsland is ongetwijfeld de Laugavegur en eventueel aansluitend de Fimmvörðuháls trail. Deze trail in het zuiden van IJsland is 55 + 27 km langer en neemt je mee langsheen warmwaterbronnen, door prachtige Rhyolietbergen en lavavlaktes. 
  • Een andere bekende, maar iets moeilijker bereikbare tocht is de tocht door het Nationaal Park Hornstrandir in de West-Fjorden van IJsland.

IJsland.jpeg

Nuttige bronnen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be