Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Laugavegur
Bekijk zeker ook het extra stuk langs de Eyjafjallajökull, de vulkaan die bij zijn uitbarsting in 2010 heel Europa in de ban hield.
Facts
Type tocht : tocht in lijn door spectaculair landschap. Er zijn paden en rudimentaire berghutten, maar het blijft erg woest ; sneeuwvelden en rivierdoorwadingen staan op het programma.
Startpunt : Landmannalaugar
Eindpunt : de Laugavegur eindigt officieel in Þórsmörk (Thórsmörk). Heel veel mensen doen ook nog het stuk naar Skogar erbij. Dit extra stuk heet Fimmvörðuháls Trail.
Etappes : 5 tot 7 dagen van Landmannalaugar tot Skogar
Lengte : 77 km van Landmannalaugar tot Skogar
Hoogtemeters : ruim 3000 m+ en 3750 m- van Landmannalaugar tot Skogar
Wandelseizoen : juli en augustus (de hutten openen eind juni en sluiten 1° of 2° week september)
Overzichtskaart
Moeilijkheidsgraad en techniciteit
De moeilijkheid ligt niet zozeer in de paden (deze zijn goed te vinden en niet al te technisch) of in de afstanden of hoogtemeters.
De zwaarte ligt vooral in het weer, in de erg beperkte voorzieningen, in het erg lastige terrein zodra je wat varianten buiten de trail wil doen en in een paar speciale uitdagingen.
Het weer kan alle kanten uit. Plan voor mooi weer, maar plan vooral voor combinaties van wind met vocht in alle mogelijke soorten (drizzle die overal indringt, horizontale regen, papsneeuw, verse sneeuw die blijft liggen, ... alles is mogelijk). Goede wind- en regenproof kledij is essentieel.
Je zal een paar keer een rivier moeten doorwaden ; bij hoog debiet is samenwerking met andere trekkers een must. Vooral de laatste grote, net voor Thórsmörk, zal bij veel mensen een stevige indruk nalaten.
Er is heel veel kans dat je - ook in augustus - op de hoogste passen (Fimmvörðuháls, Hrafntinnusker) sneeuw zal aantreffen. Het weer op deze toppen van ruim 1000 m komt overeen met dat op een Alpenpiek van ongeveer 3500 m hoogte.
Het is heel interessant om af en toe de trail te verlaten en de wilderness te proeven. Daar kan je alle soorten terrein (puin, brokkelrotsen, recente lavastromen, modder/drijfzand, gras/mos - droog of als moeras, ...) onder de schoenen geschoven krijgen.
Fysiek hangt de moeilijkheid erg af van de keuze van de overnachting. Die bepaalt hoe zwaar de rugzak is. Wie een (windvaste en voldoende ruime) tent, kookvuurtje en eten voor 5 - 7 dagen meeneemt zal natuurlijk het fysiek een stuk zwaarder hebben dan wie een overnachting boekt in de hutten.
Etappes en varianten
De voornaamste keuzes die je moet maken :
Enkel de Laugavegur tot Þórsmörk of doe ik ook het stuk tot Skogar ?
- het stuk tussen Landmannalaugar en Þórsmörk is het "klassieke" binnenland van IJsland. De hoogteverschillen zijn relatief beperkt, er zijn nauwelijks steile hellingen, het landschap wijds.
- Het stuk tussen Þórsmörk en Skogar is veel bergachtiger ; enkele exposed stukken die niet zijn voor mensen met hoogtevrees, een serieus pak hoogtemeters.
- Wie het hele stuk tussen Þórsmörk en Skogar in één dag doet, heeft een zeer zware etappe. Je kan onderbreken in één van de twee berghutten op deze route.
Van zuid naar noord of omgekeerd ?
- Beide worden gedaan, maar de meeste mensen kiezen van noord naar zuid
- Als er echt guur weer is, heb je de wind in de rug als je stapt van noord naar zuid
- de hoogteverschillen zijn beter verteerbaar als je stapt van noord naar zuid
- wie van zuid naar noord stap, heeft als cadeau op het einde de fameuze warme baden bij Landmannalaugar
- wie van noord naar zuid stapt komt bij de Skogafoss in één klap terecht tussen de toeristen. Laat je niet doen, alles is er om rustig terug de overgang te maken van de ruige schoonheid op de trail naar de bewoonde wereld : bar, restaurant, ... maar ook een kampeerplek en een magnifiek zwart strand met kliffen.
Wanneer ?
- Juli en Augustus zijn de drukste maanden. Dan riskeer je dat de hutten volgeboekt zijn en dat je bij de bivakzones bij de hutten zal moeten uitwijken naar de hobbelige hellende stukjes omdat de vlakke stukjes gras allemaal ingenomen zijn.
- Eind juni / begin juli ligt er nog veel sneeuw. Deze sneeuw is dan doorgaans goed te belopen en er ligt een duidelijk spoor ; het grootste risico zijn sneeuwholtes boven beekjes.
- Begin september lukt ook nog, maar dan wordt het snel frisser en worden de dagen snel korter
- De rest van het jaar is het een heel andere ervaring, met kortere dagen, lage temperaturen en verse sneeuw en geen enkele ondersteuning van berghutten en zijn er lange periodes dat in geval van een ongeval de helicopters of IJslandse superjeeps er niet doorkomen.
Drukte
- Wie de klassieke meerdaagse routes in de Alpen gewoon is, vindt de Laugavegur niet druk. De aanwezigheid van andere mensen kan soms ook handig of geruststellend zijn.
- Naar IJslandse normen is het er zeer druk. IJslanders beweren dat de naam van deze trail afgeleid is van de drukste winkelstraat van Reykjavik. Maar IJslanders hebben gewoon andere normen op dat vlak en wijzen (niet onterecht trouwens) naar de vele andere trails waar bijna niemand komt.
- Probeer wel de periode te vermijden van de ultramarathon op de Laugavegur (wedstrijddag zelf en dagen ervoor wanneer de lopers een training / verkenning doen).
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
In het wandelseizoen is er een busverbinding van Reykjavik naar Landmannalaugar en naar Thórsmork. Vooraf boeken. Reken 4 à 5 uur. https://trex.is/
Skogar ligt op de Ringweg. Meerdere bussen per dag naar Reykjavik ; liften of afspreken met andere toeristen is ook een optie.
Topokaarten en gidsen
Meerdere kaarten op 1:100 000 of 1:50 000 beschikbaar.
Meerdere topo's in Engels beschikbaar. Let er op dat het een recente uitgave is. Het stuk langs Fimmvörðuháls is door de uitbarsting van de Eyjafjallajökull in 2010 volledig veranderd.
Bewegwijzering
Het hoogstnoodzakelijk. Op de meeste plaatsen is er geen twijfel en is het duidelijk waar het pad loopt.
Bivakkeren en overnachting
Overnachting in bewaakte berghutten. Deze moeten gereserveerd worden (in de praktijk maanden op voorhand). De berghutten doen wat ze moeten doen : goed geïsoleerd zijn, droog zijn, een warme maaltijd aanbieden, kledij laten drogen en jouw (menselijk) afval keurig verwerken of afvoeren. Verwacht niets anders.
Bij de berghutten zijn bivakzones. Deze hebben een toiletblok en je kan er tegen een kleine vergoeding ook gebruik maken van enkele van de diensten van de berghut.
Langsheen de Laugavegur is er een bivakverbod (omdat deze trail grotendeels in het natuurreservaat Fjallabak ligt).
Voorzie een degelijke windproof tent (die kan je ook huren in Reykjavik).
Bevoorradingsmogelijkheden onderweg
Nauwelijks. In de hut in Thórsmörk kan je een paar essentials kopen (ook gasbolletjes en nieuwe sokken).
Wie echt op gewicht wil besparen boekt in de hutten. Een tussenvorm is om met een travel agency af te spreken om op bepaalde plekken een waterdicht tonnetje met vers eten en een vers gasbolletje achter te laten.
Nuttige bronnen
Laugavegur op de website van Ferðafélag Íslands (dit is het IJslandse equivalent van de Alpenclubs in de Alpen)
Hier vind je ook updates over de condities op de Laugevegur trail, vind je informatie over de hutten enz.
Een goed overzicht op een commerciële site
De website van het Fjallabak Natuurreservaat waar de Laugavegur grotendeels in ligt.
Tochtverslagen
- Exploring the Landmannalaugar Area (Filip H.A. Claeys)
- Laugavegur (Isabeau Vogeleer)
- van Þórsmörk naar Skógar (Tom De Clerck - Isabeau Vogeleer)
- Laugavegur - Fimmvorduhals Trail (Frans Ebbelaar)
- Laugavegur (Antonette)
- Laugavegur (Tim Vrijlandt)
- Laugavegur en Fimmvörðuháls trail vanuit Skogar (Gonda Haanstra)
- Laugavegur (Laure & Ulrike)
- Laugavegur en Fimmvörðuháls trail (Ben en Bart))
- Laugavegur (Koen Verbruggen)
- De wildernis van Hornstrandir en de beroemde Laugavegur (Kenneth & Anneleen)