Het Coast to Coast path doorkruist Noord-Engeland, van de Ierse Zee tot de Noordzee. Het is niet het kortste pad dwars door Engeland, maar wel het mooiste, door de enorme variatie aan landschappen en dorpjes. Meer dan de helft van het pad loopt door een nationaal park.
Het pad is bij Britten en buitenlandse trekkers erg geliefd. Wandeltoerisme is erg belangrijk in deze streken, dus welke type trekker je ook bent, je zal hier alles vinden die je nodig hebt voor een geslaagde tocht.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële naam : Wainwright's Coast to Coast
Type : doorgaande tocht over historische paden door de wildste stukken van noord-Engeland
Beginpunt : St Bees Head in Cumbria
Eindpunt: Robin Hood's Bay in North Yorkshire
Lengte : 310 km (of ca. 20 km per etappe)
Hoogtemeters : 8800 m+ (of gemiddeld 550 m+ per etappe)
Aantal etappes : 16
Beste seizoen: mei tot september
Officiële website : www.coasttocoast.uk
Geschiedenis : het is een van de oudste lange-afstandspaden van de UK

Overzichtskaart

Coast to coast Map.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : grotendeels op goede historische paden. Maar houd rekening met lastiger stukjes. Je zal ook op echte bergpaden stappen bv. in Lake District of modder en veen in de Pennines.

Fysiek : wie opteert voor 16 etappes, stapt gemiddeld 20 km per dag en heeft gemiddeld 550 m+ per dag. Of je dit aankan, kan je vooraf al eens testen op een weekendje Ardennen bijvoorbeeld, maar in principe moet iedereen met een normale conditie dit aankunnen. Wie kiest voor 12 etappes (zoals in de originele route van Alfred Wainwright) zal het fysiek een stuk zwaarder hebben.
Hoe zwaar de tocht fysiek is, hangt verder ook heel erg af van de rugzak : je kan die heel licht houden als je gebruik maakt van bagagetransport en overnacht in hotelletjes en B&B's (dat kost de nodige £) en als je overnacht in je tentje zal die een heel stuk zwaarder zijn.

Weer : het weer als factor die de tocht moeilijk maakt is ook niet te onderschatten. Het beste seizoen is mei tot september, eventueel ook nog april of oktober. In die periode is er veel daglicht, is het relatief warm. Bij helder weer kan het erg warm zijn (zonnecrème, hoedje) maar dat wisselt onherroepelijk met regen in alle maten en soorten (regenbroek, regenjas, waterdichte schoenen en/of sokken, ...). De eerste 4 à 5 dagen lopen door Lake District en dat is het natste deel van Engeland.
Wie in november - maart de tocht doet, krijgt op de hoger gelegen stukken ijzel of sneeuw in alle mogelijke vormen. De dagen zijn korter. Je moet veel zelfstandiger zijn want bagagetransport, campings en veel B&B's liggen dan stil. Je krijgt er wel een écht avontuur voor terug. 

Etappes en varianten

Hier en daar zijn er wat extraatjes zoals een variant over een bergkam in plaats van het pad door de vallei. In de praktijk zullen er ook extraatjes zijn naar dorpjes of B&B's die een stuk buiten het pad liggen.

West naar Oost of Oost naar West : daar kan men uren over discussiëren. De meeste mensen stappen oostwaarts. Dit is de staprichting van die de meeste wandelgidsen aanhouden en zo is het ook voorgesteld door Alfred Wainwright die deze route ontwikkelde. De wind heb je dan meestal in de rug.
De grootste hoogteverschillen zitten dan in het begin van de tocht. Voor sommigen is dat een reden om de route westwaarts te doen.

Te weinig tijd ?
Overweeg een korte coast-to-coast bv. de Hadrian Wall. Kan op 1 week. Maar landschappelijk een stuk minder interessant dan de echte Coast to Coast.
Kies een stuk (en spaar de rest voor een andere keer). Dat is erg subjectief ; elk deel heeft zijn eigen karakter. Er is geen stuk dat er echt bovenuit steekt en dat aanspraak kan maken op het mooiste stuk van de Coast to Coast.

Wie was Alfred Wainwright

Alfred Wainwright was een gedreven fellwalker. Met andere woorden : hij had de ruimte en de tijd om heel veel onderweg te zijn in de Engelse bergen of van Lake District, Peak District, Yorkshire Dales enzovoort. Hij doorkruiste solo al deze gebieden en zodra hij van een bepaalde beklimming of wandellus vond dat ze op punt stond, maakt hij er een definitieve reeks pentekeningen van. Zo'n "pictorial guide" was een soort stripverhaal waarin de tocht in stukjes verteld werd, met een zeer nauwkeurige tekening van het landschap en stukjes kaart, met in de marge commentaren in zijn eigen persoonlijke stijl doordrenkt met droge Britse humor.

Ook nu nog, 50 jaar later, blijven de wandelgidsen van Wainwright veruit de meest populaire gidsen voor Lake District.

Hij ontwikkelde ook 2 lange afstands routes en ook daarvan werd een "pictorial guide" uitgegeven. De eerste was de Pennine way ; deze beschreef hij van zuid naar noord dus leest het boek van deze route van achter naar voor. De tweede route was de Coast to Coast.

Alfred Wainwright schreef deze boeken als een soort blog, een hoogstpersoonlijk verslag dat hij met heel veel liefde en zorg op papier zette (soms werkte hij een hele dag aan één pagina).

coast to coast wainwright style.jpg

Hij had nooit de bedoeling om juist deze specifieke route te laten uitgroeien tot één van de meest populaire wandelroutes van de UK. Dat juist iemand die voluit koos voor rust, zen, intense beleving van het landschap, alleen zijn, ... een route ontwikkelde die iedere zomer door zo'n 20 000 mensen wordt gedaan is een vreemde paradox. Het zorgt ook voor problemen : op sommige plaatsen zorgt de drukte voor veel te veel erosie en verstoring van het wild en zou het goed zijn om de route aan te passen. Maar veel Wainwright fans zouden dan toch nog de originele route van hun persoonlijke inspirator en guru willen blijven volgen.

Meer info : www.alfredwainwright.co.uk/a-coast-to-coast-walk/

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

St-Bees Head : Eurostar naar Londen, sneltrein naar geschikt station in de Midlands en lokale trein naar St-Bees of Whitehaven. 3 à 4 km van het station naar het officiële startpunt (wat perfect te voet kan - heel mooie omgeving). Reken 10-tal uur.

Robin Hoods Bay : Eurostar naar Londen, sneltrein naar geschikt station in de Midlands en lokale trein naar Scarborough of Whitby. Korte busrit (zeer goede busverbinding) naar officiële startpunt. Reken 8-tal uur.

We raden aan om de auto niet te gebruiken voor de heen/terugreis voor deze route. Wie dat toch doet probeert best de auto achter te laten in de omgeving van een groot station (bv. Carlisle). Reken in totaal 7 - 9 h om startpunt en eindpunt met elkaar te verbinden met het openbaar vervoer.

Topokaarten en gidsen

De route is zeer populair, dus je zal heel veel gidsen vinden.

Klassieke gidsen van Cicerone en Trailblazer.

Een digitale wandelgids van TMBTent

De originele en moeilijk nog te krijgen wandelgids van Alfred Wainwright.

coast to coast wainwright book.jpg

Bewegwijzering

Eerst en vooral : de Coast-to-Coast is GEEN national trail met andere woorden het is geen officiële langeafstandswandeling. Merkwaardig genoeg. Dat heeft zo zijn gevolgen voor beschikbare fondsen en middelen, maar biedt ook een stuk meer vrijheid om de dingen anders te doen.

De bewegwijzering volgt veeleer de geest / de gewoontes van de nationale parken. Dat betekent dat een zekere wildheid behouden blijft en dat de paden niet doorlopend gemarkeerd worden. Ook op de kruispunten zal je soms wel (en vaak ook niet) een wegwijzer vinden.

Je zal dus een stuk meer met de kaart / app of GPS / de "pictorial guide" aan de slag moeten gaan dan op lange afstandspaden in de Alpen of op de andere Engelse nationale trails.

Op de één of andere manier lukt dit vrij goed : ieder jaar vinden vele duizenden wandelaars zonder veel problemen hun weg op het Coast to Coast Path.

Bivakkeren en overnachting

Wie met de tent wil, kan dit. Meestal moet je dan een plekje zoeken op één van de campings die netjes gespreid liggen over de route. Reken op 5 - 10 £/dag voor overnachting / douche en zo. Op dag 2 op Haystacks in Lake District kan je dit combineren met een nacht in een bothy (schuilhut met minimaal comfort : Dubbs Hut of Warnscale).

De meeste mensen opteren voor overnachtingen in :

  • jeugdherbergen en bunkhouses : reken dan op 40 - 50 £/dag in half pension formule
  • B&B's / hotelletjes : reken dan op 70 - 80 £/dag in half pension formule

Vooraf reserveren is in de praktijk noodzakelijk.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Weinig problemen. Het pad komt regelmatig in de bewoonde wereld. Supermarkten vind je om de paar dagen. Daarnaast zijn er regelmatig ook pubs en andere plekken waar je iets lekkers kan kopen.

Nuttige bronnen

www.coasttocoast.uk/ : officiële website

www.coasttocoastguides.co.uk/ : bevat in de praktijk veel informatie die in de officiële website ontbreekt bv. waar overnachten.

hiiker.app/trails/england/cumbria/coast-to-coast-walk : nog een andere commercieel getinte site met heel veel praktische informatie.

De sites van de nationale parken die bezocht worden : Lake District, Yorkshire Dales, North York Moors

 

Tochtverslagen