Engeland telt 10 nationale parken:

 • Noord-Engeland: Lake District, Northumberland, Yorkshire Dales, Yorkshire Moors
 • Centraal Engeland: Peak District
 • Zuidwest-Engeland: Exmoor en Dartmoor
 • Zuidoost-Engeland: Downs en New forest

Nat-Parks-GB-Overview.png

Overnachten en kamperen

Op de gemarkeerde national trails zal het niet moeilijk zijn om een slaapplaats te vinden. Zie hiervoor de info bij het betreffende pad. Een ruim totaal overzicht voor Engeland vind je ook bij de Long Distance Walkers Association. Op de meer toegankelijke trails heb je mogelijkheden in overvloed: campings, B&B, bunkhouses, hostels. Al kan je in de meer afgelegen gebieden niet altijd kiezen uit alle opties! Hou er rekening mee dat, als je de organisatie zelf voor je rekening wil nemen, je op populaire routes ruim op voorhand moet beginnen te plannen om een vrij bed te vinden. In Engeland vind je ook tal van organisaties die bagagevervoer verzorgen op de populaire routes.

De avontuurlijker ingestelde wandelaar die zijn eigen tocht uitzet, kan naast de eigen tent ook terugvallen op bothies. Dit zijn primitieve onderkomens met weinig of geen voorzieningen, en zijn dus niet te vergelijken met berghutten in de Alpen of in Noorwegen. Het zijn eenvoudige huisjes of hutjes, vaak oude gebouwen op grond van grote landeigenaars, die onbemand zijn en vaak geen faciliteiten hebben zoals lopend water of dekens. Een matje, slaapzak en kookgerei moet je zelf meenemen. Het gebruik ervan is meestal gratis. Meer informatie over de precieze locatie en toestand van de bothies kan je vinden op de site van de Mountain Bothy Association waar je tevens (vrijwillig) lid kan worden. Zo help je mee in het onderhouden van deze onderkomens.

Trek je met de tent rond en hou je liever van bivakkeren (dit wil zeggen dat je ‘avonds je tent op zet om dan in de ochtend terug op te breken) dan is dat ook in Engeland mogelijk. Op één enkele uitzondering na verboden om wild te kamperen in Engeland. In principe vraag je steeds de eigenaar van het land om toestemming. In afgelegen gebieden is dit vaak niet haalbaar te achterhalen wie eigenaar is. De wildcamping regels zoals ze binnen het Lake District gelden, zijn een goed handvat om naar te handelen. Het wordt  een stuk moeilijker om een bivak te maken wanneer je niet op hoogte wandelt of korter bij bewoning bent. Soms bieden pubs en boerderijen ook een plek aan waar je de tent op kan slaan. Wildkamperen raden we, kort bij woningen,  zonder overleg met de eigenaar ten stelligste af. Dartmoor Nationaal park is de enige plek waar je binnen bepaalde gebieden officieel kan wildkamperen.

Openbaar vervoer

Naar Engeland kan je met het vliegtuig, boot, trein of de auto reizen:

 • Vliegen: Zoek mogelijke verbindingen via https://www.flightconnections.com/nl
 • Ferry: Voor verbindingen heb je de keuze tussen DfdsseawaysPO ferries (de ferry zeebrugge-Hull is eind 2020 uit dienst genomen) en Stenaline.
 • Auto: Met de auto op de trein kan met Eurotunnel.
 • Trein: De Eurostar is voor louter personenvervoer. Hou er dan rekening mee dat je dezelfde strenge regels hebt dan op het vliegtuig (vervoer van brandstof is verboden). Traveline is een goede transportplanner voor lokale verplaatsingen eenmaal op Engelse bodem. Het treinvervoer is geprivatiseerd en verdeeld over enkele spelers. Net als op het vaste land worden er verschillende tarieven gehanteerd voor de trein. Vroegboekers (vanaf 12 weken voor vertrek) kunnen goedkopere tickets op de kop tikken. Soms bespaar je geld wanneer je je ticket opsplitst in deeltrajecten. Lees ook deze tips om goedkoper met de trein reizen in Engeland.

National Rail heeft een kaart met een overzicht van alle treinlijnen. Bij hen kan je ook je tickets boeken.

Beste periode

Net als Schotland kan het weerbeeld in Engeland erg variëren afhankelijk van de plek waar je staat en van waar de wind komt.

 • Noordwestenwinden geven koele zomers, zachte winters en kans op veel regen gedurende het ganse jaar.
 • Noordoostenwinden geven koele zomers, koude winters en matige regenval gedurende het ganse jaar
 • Zuidoostenwinden geven warme zomers, milde winters, lichte regen (vooral ‘s zomers) gedurende het jaar
 • Zuidwestenwinden geven warme zomers, milde winters en hevige regenval (vooral ‘s winters) gedurende het jaar

Snowdonia (Wales) is daarmee met voorsprong de natste plek, gevolgd door het Lake district. Voor meer zon moet je aan de zuidkust zijn. Met zijn 1750 uren zonneschijn beduidend meer dan de bergen in het westen. In de lente kunnen nog tot eind april sneeuwbuien voorkomen. Maritieme invloeden maken dat het weer erg wisselvallig kan zijn. Over het algemeen is het weerbeeld in Engeland te vergelijken met ons eigen weer, en minder extreem in vergelijking met Schotland (denk daarbij aan dagen sneeuwval of stormgevoeligheid).

engeland(2).jpg

Lake District (foto: David Cappelle)

Check steeds het weerbericht voor je vertrek. Metoffice en mwis.org geven het weerbericht voor de komende dagen in bergachtig gebied.
De statistieken van de voorbije jaren bijgehouden door Metoffice zijn een goed handvat om je een beeld te vormen van de te verwachten gemiddelden van een bepaald gebied. Op Wikipedia vind je een algemeen artikel over het klimaat in Engeland.

Bewegwijzering en paden

Als je de regels over de vrije toegang tot het open land erop naleest, merk je dat de regels in Engeland wat strikter zijn dan in Schotland maar tegelijk zijn er, als je respect hebt voor de natuur en zijn bewoners (zowel het wild als de eigenaar van de grond) amper beperkingen. Her en der zijn er public footpaths die wel eens gecontesteerd worden. Met de countryside code pogen ze de samenwerking tussen gebruikers en eigenaars van het land te regelen.

engeland1(1).jpg

Typisch beeld in England & Wales, via laddertjes kan je over de omheining (foto: Debbie Sanders).

Jacht

Er wordt minder aan hertenjacht gedaan dan in Schotland. Vooral patrijzen- en fazantenjacht is populair in de maanden augustus tot december maar dit heeft veel minder impact op de wandelaars dan deer stalking. Toch blijft het mogelijk dat ‘open acces land’ wordt afgesloten bij georganiseerde jacht.

Kaarten en topogidsen

Digitale kaarten

In de voorbereiding van een route kan je het stellen met online maps om een route uit te zetten om daarna de uitgezette route te downloaden.
Log je je in op walkhighlands heb je toegang tot de 1:25000 kaarten. Wil je hetzelfde kaartbeeld als op de papieren kaarten van ga dan op de website van de national trails naar één van de trails en kies "interactive map".

Papieren kaarten

De Britse eilanden hebben uitstekende stafkaarten van Ordnance Survey. Je kan kiezen voor 1/50000 (Landranger  of 1/25000 (Explorer) schaal. De laatste is uitstekend geschikt voor gebaande en ongebaande voetpaden terwijl de eerste eerder geschikt zijn voor fietstochten ed.

Artboard.jpg

Links: Landranger maps. Rechts: Explorer maps

Verder zijn er tal van topogidsen voor de wat bekendere meerdaagse tochten. Zo zijn topogidsen van alle National Trails in boekvorm uitgebracht (Aurum Press). Voor praktische zaken wordt dikwijls verwezen naar de websites van de betreffende routes/paden.

Bevoorrading en water

Als je een eigen route wil samenstellen moet je rekening houden met de al dan niet beperkte aanwezigheid van bewoning. Een dorpje heeft niet altijd een winkel, een pub zal je in afgelegen dorpjes al sneller aantreffen. Steeds op voorhand voldoende opzoekwerk verrichten om in je bevoorrading te voorzien is alleszins de boodschap. Voor de meer afgelegen gebieden zoals Lake District zal je zelf in moeten staan voor de bevoorrading. Water is meestal overvloedig aanwezig via stroompjes of meren maar door de aanwezigheid van vee is het ontsmetten van water altijd aangewezen.

 

Mobiel netwerk

Dekking : In de interessantste wandelgebieden zijn meteen ook de gebieden waar de de dekking beperkt is tot de dorpen en hoofdwegen.
Deze overzichtspagina linkt door naar de network coverage van de verschillende providers. Focus hierbij op de grote (O2, EE, 3, Vodaphone).

Roaming : door de Brexit zijn de roaming kosten (die in 2017 waren weggevallen) terug van weggeweest. Bij de klassieke providers (Base, Orange, Proximus) betaal je dus extra als je de telefoon gebruikt in de UK ; voor data wordt er soms een uitzondering gemaakt. Bij enkele anderen (bv. Telenet) blijft het - voorlopig ? - mogelijk om te bellen en te surfen alsof je niet op reis was.
Man en de Kanaaleilanden bleven buiten deze regeling en daar zal je dus altijd roamingkosten moeten betalen.

Noodoproep bergredding : 999 of 112. Vraag naar "Police" en dan "Mountain Rescue". Alternatief werk met SMS via emergencysms (vooraf registreren en eigenlijk bedoeld voor personen met spraakstoornissen, maar het kan handig zijn als er nauwelijks bereik is).

 

Langeafstandstochten

Met meer dan 1.400 verschillende routes is het onmogelijk om volledig te zijn.
Beginners kiezen best voor één van de bewegwijzerde wandelroutes.
Een totaaloverzicht van alle langeafstandwandelingen vind je op de site van de the Long Distance Walkers Association. Daar vind je ook een begin om je zo verder te informeren.

Long Distance Footpath Directory (Walking Englishman)

National Trails

De National Tails zijn bekende, goed gedocumenteerde lange afstandsroutes die ook vanuit de overheid mee worden ondersteund. Goed onderhouden, gemarkeerd en met voldoende voorzieningen onderweg. Op National trail vind je een overzicht. In dit geval zal een eikel als symbool je helpen om op de route te blijven. In het totaal gaat het over meer dan 4.000 km gemarkeerde routes die allemaal door een gevarieerd landschap lopen.

engeland2(1).jpg

Symbool van de national trails (foto: Debbie Sanders).

De Pennine way bijvoorbeeld is met zijn 429 km het oudste pad en heeft in 2015 zijn 50ste verjaardag gevierd terwijl het England coast path als jongste nog steeds in ontwikkeling is. Hier wordt van verwacht dat het tegen 2020 voorgesteld kan worden aan het groot publiek. Je kan zelf aan de planning beginnen maar evenzeer, het kost wel wat meer, kan je het als arrangement boeken. Bij de meeste tochten kan er zelfs voor bagagetransport worden gekozen.

Regionale langeafstandroutes

Of je kiest voor één van de vele regionale langeafstandroutes die al dan niet gemarkeerd zijn en via publicaties (zowel op internet als via boek) zijn beschreven. Voor een eerste verkenning van deze soorten routes zou je de info op traildino.com kunnen raadplegen. Hier is de lijst nog enigszins beperkt gebleven. LDWA heeft een website die zich specialiseert in meerdaagse routes in de UK.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be