Situering

South Downs National Park is een van de recentere parken en samen met New Forest het meest zuidelijke park van Engeland.

South Downs National Park poogt het typische landschap van Zuid-Engeland te beschermen. Dit bestaat grotendeels uit glooiende heuvellandschappen en het typische zuid Engelse down-landschap (witte krijtondergrond en grassen) met de daaraan verbonden specifieke flora. Door landbouw en verstoren van  de ondergrond dreigde zijn specifieke flora te verdwijnen. Daarnaast zijn er de bossen. Zuid-England heeft een van de oudste taxusbomen ter wereld.

Interessante tochten

De South Downs Way is een Nationale trail en blijft van begin tot het einde binnen de grenzen van het park. Het is 160 km lang en goed voor een dikke week wandelplezier tussen de historische stad Winchester en de badplaats Eastbourne. De website van de South Downs Way geeft alle info om deze tocht zo goed mogelijk voor te bereiden. Het is over het algemeen een vrij eenvoudige route die zelfs kinderen aankunnen.

south downs way(1).jpg

Langs de South Downs Way in Zuid-England (foto: Nele Van Mieghem).

Voor avontuurlijke types die geen behoefte hebben aan een bed en bad en voldoende hebben aan hun tent hoeven zelfs aan de onderkant van Engeland niet te vrezen. Met enig gezond verstand kan je er ook wildkamperen. Meer noordoostelijk en buiten het park ligt de North Downs Way goed onderhouden zoals van een nationaal pad wordt verwacht. Deze volgt grotendeels de historische Pilgrims way tussen Winchester en Canterbury.

north downs way(1).jpg

By SuzanneKn at en.wikipedia (Own workTransferred from en.wikipedia)

Verder naar het noorden ligt The Ridge Way. Het is een onderdeel van de veel langere route The Greater ridge way. Een historische route tussen Lyme Regis en Hunstanton. Eeuwen lang gebruikt door reizigers, soldaten en handelaars. Op hogere grond gelegen en daarom droger aan de voeten. The ridgeway is 139 km lang en loopt tussen Avebury en Ivinghoe Beacon. The public right of way is in principe alleen bedoeld om je te verplaatsen maar kamperen langs het pad wordt door de land eigenaren meestal wel gedoogd. Toestemming vraag je wanneer je wat verder van het pad op privé grond wil bivakkeren.

Ergens halverwege the Ridge Way kom je de signalisatie van het Thames path tegen. Dit pad volgt de rivier vanaf zijn bron in the Cotswolds door landelijke gebied, historische dorpen en steden tot Woolwich. Net geen 300 km lang.

In dezelfde hoek ligt de Essex Way. Hij komt ook voor in het boek “1001 walks you must experience before you die” Voor liefhebbers van pittoreske dorpjes op het platteland. Vermoedelijk toch niet de paden  waar een gemiddelde berg wandelaar naar zit uit te kijken maar zo komen in Engeland meerdaagse wandelaars van alle slag toch aan hun trekken.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen