Ga ja voor het eerst op stap met kinderen? Of wil je de ervaringen van je kind(eren) rustig opbouwen ? Dan kunnen deze tips voor tochten zeker inspiratie bieden.

Nationalpark Thy in Denemarken (5 dagen, 72 km)

Hiking_kinderen1.jpg

De bivakplaatsen met vuurplaats zijn voor kinderen echt leuk (foto: Nele Van Mieghem).

Landschap: Licht glooiend, afwisselend landschap met bos, duingebied en strand. Meestal zand- en boswegen . Ook haalbaar voor kinderen die zelf stappen.

Bewegwijzering: Niet-gemarkeerde route, maar infoborden en goede stafkaartjes zijn in het gebied aanwezig (infobakjes aan de ingang van het park). Het is niet moeilijk om zelf je eigen route uit te stippelen op basis van die kaartjes. Enkele wandelingen worden beschreven in ANWB-reisgids ‘Denemarken Actief’.

Mogelijkheden voor bolderkar: Zeer goed te doen met alleterreinbolderkar.  Hier en daar paden die minder gebruikt zijn (omgevallen bomen, hoog gras, struikgewas), maar er zijn veel alternatieve paadjes. Dichtbij het strand moet je soms mul zand trotseren.

Overnachting: In tent of in blokhut 'shelter' op ‘teltpladser’ (bij particulieren), ‘skovpladser’ (natuurbivak) en campings. De blokhutten, waar je soms kampvuur mag maken, staan garant voor onvergetelijke avonden voor het hele gezin. Avontuurlijk, maar toch heel comfortabel en proper bovendien. Meestal gratis en op basis van "first comes, first served".

Bevoorrading: winkels in de dorpjes en soms onbemande groente- of fruitkramen onderweg, waar je geld in een bakje achterlaat. Niet op alle overnachtingsplaatsen is stromend water, dus neem voldoende water mee om te drinken, koken en wassen. De drinkwaterplekken 'drikkevand' staan in de app van het park.

Leuk voor kinderen: de uitkijktoren van Tved Klitplantage, rollebollen op het strand van Klitmoller, de speeltuinen en de ‘hoppepudes’ op de campings (soort springkasteel of reusachtige trampoline), de 'shelter' of ‘skovpladser’: houten blokhutjes die dienen als wildbivak, vuurtje stoken (op de meeste bivakplaatsen toegelaten in de ingerichte vuurplaats.

Mogelijke etappe-indeling: Nele deed deze tocht met kinderen van 4 en 6 jaar waarbij per dag 8 à 10 km werd gestapt met tussen 0 en 50 hoogtemeters.

Kaart: Kleine, gedetailleerde gratis stafkaartjes ter plaatse in het park aan de parkings. Online kaart op de app van het park.

Info:

Vergelijkbare tochten: deze combinatie van korte etappes, weinig hoogtemeters, veel bos en zee, bivakplekken met optie van blokhut en vuurplaats kan je ook in andere natuurgebieden van Denemarken maken. 

Forststeig (1 week, flexibel)

Landschap: beboste heuvels afgewisseld met steile zandsteenkliffen. Afwisseling van bosdreven, goede bospaden en avontuurlijke stukken tussen de kliffen. Deze zijn ingericht met trappen en heel af en toe een ladder.

Bewegwijzering: Gemarkeerde route. De gemarkeerde etappes zijn relatief lang en kronkelend. Bij de Forststeig op kindermaat zal je dus vaak inkorten. Deze afkortingen zijn meestal ook gemarkeerd, maar in een andere kleur.

Mogelijkheden voor bolderkar: niet mogelijk : je moet al eens door een smalle kloof of over een helling met trappen.

Overnachting: op ingerichte bivakplaatsen (composttoilet, afdakje met picknicktafel, kampvuurplek) of in trekkinghutten (huisje met leefruimte en kachel, 1 of 2 slaapzaaltjes of -zolders, composttoilet). Wil je de hele Forststeig doen, dan is dit aan te vullen met overnachtingen bij particulieren (micro-campings, trekkinghutten, huisjes die voor 1 dag gehuurd kunnen worden). Bij de planning : de trekkinghutten hebben de ene keer een grote beddenbak en de andere keer stapelbedden die niet kindvriendelijk zijn. De overnachtingen in de bivakhutten zijn zo goed als gratis voor kinderen, volwassenen betalen een normale prijs (ca. 10 €). De betaling gebeurt met tickets die vooraf ter plaatse of online aangekocht worden.

Periode : april tot oktober. Buiten die periode zijn de hutten niet beschikbaar.

Bevoorrading: op de startpunten (in de dorpen langs de Elbe). Eventueel ook halfweg, in Ostrov waar de trail even aan de Tsjechische kant van de grens loopt. Filter meenemen, op sommige overnachtingsplekken is er alleen een regenwaterton.

Leuk voor kinderen: families met kinderen hebben voorrang bij het kiezen van de slaapplekken. Kampen bouwen, bosbessen plukken, vuurtje stoken (op de meeste bivakplaatsen toegelaten in de ingerichte vuurplaats), boulderen op kindermaat, holen verkennen, kliederen in een beek of poel.

Mogelijke etappe-indeling: heel flexibel. Een indeling met een 3-tal stapuren-voor-volwassenen is mogelijk. De totale Forststeig is 100 km lang. Het is gemakkelijk om etappes in te korten de etappes dicht bij de Elbe kunnen weggelaten worden met openbaar vervoer. Tip : start aan de Tsjechische kant of start midden in de week, dan heb je meest kans om op een bivakplek voor jou alleen. De meeste mensen starten immers in het weekend op etappe 1 van de wandelgids. 

Info :

Enkele verslagen en blogs :

Vercors Plateau d'Ambel 2 à 3 dagen

Plateau d'Ambel is een ideale bestemming voor een eerste bivakhut of bivak-ervaring met kleinere kinderen. De aanloop is kort en gevarieerd. Je kan vlot schakelen tussen buiten bivakkeren en in de onbewaakte berghutten. Deze drie hutten zijn de mooiste van de hele Vercors. Op dag 2 zit een heuse bergtop - 1500 à 1700 m maar je domineert echt de hele omgeving - er in.

Landschap: combinatie van bos, glooiend weiland en een paar steilere bergkammen op het plateau. Fantastische uitzichten op de rand van het plateau : langs drie zijden loopt dit uit op steile rotskliffen die de Drôme vallei, 1200 m lager, domineren.

Bewegwijzering: deels gemarkeerde GR-paden, deels niet gemarkeerde maar erg duidelijke paden.

Slee of  bolderkar: in de winter kan je een slee bij wijze van pulka gebruiken. In de zomer zijn de Refuge de Tubanet en de Ferme d'Ambel bereikbaar met de bolderkar vanop de dichtsbijgelegen parking.

Overnachting: je overnacht in één van de drie onbewaakte hutten of in een tentje in de directe omgeving van de hut. De hutten zijn bij het beste dat een onbewaakte hut te bieden heeft : degelijke kachel met houtvoorraad, composttoilet binnen, ... De best gelegen hut is de Refuge de Tubanet. Opgelet, geen water, water meenemen vanuit Fontaine de Malatra (zomer) of extra gas voorzien om sneeuw te smelten (winter). De Ferme d'Ambel heeft wel een eigen bron. De Refuge de Gardiol wordt afgeraden voor families : ze ligt vlak bij de parking en trekt dus feestende jeugd aan.
Zoals bij alle andere onbewaakte hutten in de Vercors moet je zelf slaapzak en matje meenemen.

Bevoorrading: alles meenemen voor de twee- of driedaagse.
De bronnen vooraf bekijken en indien nodig ook al het water meenemen : site van park, fontaine d'Ambel, fontaine de Malatra, fontaine de Gardiol.

Leuk voor kinderen: vuur maken in de kachel. Samen het avondeten maken (op gasvuurtje - de kachel is er enkel om wat kaas te te smelten of marshmallows te grillen). Vrij ravotten in het loofbos of vlakke weiden dicht bij de hut. De eerste echte top : Serre de Montue, Pointe d'Infernet, Roc de Toulau. Op de plateaurand zitten en gieren spotten. Samen met de ouders klauteren naar de bodem van de Scialet des 4 Gorges.

Mogelijke etappe-indeling: ik deed de tweedaagse naar Refuge de Tubanet samen met een familie met papa, mama, 3 kinderen van 6, 8 en 9 in de winter, vanuit Font d'Urle, via de GR. Dat is ook de meest gevarieerde aanlooproute. In de zomer kan je starten op de pasweg van Col de la Bataille en is de weg naar de hut vrij kort.

Waar nog rekening mee houden: er is helemaal geen internet. Je kan als ouder dus het telefoongebruik rantsoeneren tot een halfuurtje op de plateaurand bijvoorbeeld.
In de Vercors kan het erg hard waaien en dat is zeker het geval voor Font d'Urle en Plateau d'Ambel. Als er harde wind op voorspeld wordt : uitstellen of een andere plek uitzoeken. Ook mist kan een afknapper zijn - anders dan elders in de Vercors vind je hier echter nog vrij goed de paden bij mist.
De beste periode is de winter (met raquettes) of het voorjaar.

Kaart: de gewone IGN-kaart 3136 op papier of de IGN-app.

Inspirerende verhalen en info:

Vergelijkbare tochten: Col de Vassieux in de Vercors is eveneens met een korte inloop te bereiken vanop de parking. Een Cabane Bichonée van Tous à Poêle is ook zeer proper en leuk ingericht ; vooral in de Belledonne maar ook in andere massieven van de Franse Vooralpen. De bereikbaarheid en geschiktheid voor kinderen loopt sterk uiteen. 

Trektocht met een ezel

Foto : www.lespetitsbaroudeurs.com

Een interessante formule voor een trektocht met kinderen is een pakezel huren. Het bivakmateriaal en het eten gaan in draagtassen of de rug van de ezel, de oudere kinderen dragen alleen een klein dagrugzakje en als de jongste van de groep het even niet meer aankan, kan één van de ouders die in vertrouwde draagrugzak dragen of kan de kleinste een eindje liften boven op het pakzadel van de ezel - neem in dat geval een (fiets)helm mee.

Je moet wel de juiste attitude hebben :

  • Jullie zijn de baas, niet de ezel. De ezels die ingezet worden voor familietochtjes zijn meestal erg lief, maar ze blijven hun eigen willetje hebben. Je zal dus af en toe op de strepen moeten staan : als we vertrekken, is het gedaan met gras knabbelen en wordt er gestapt. Als je dat ene extraatje wil doen dat afwijkt van het klassieke parcours, dan moet je erg overtuigend zijn.
  • De ezel moet goed verzorgd worden. Bij het huren krijg je alle mogelijke tips over voeding, over het correct gebruik van het pakzadel, over borstelen van de vacht, ...
    Families die een geslaagde ezel-trekking doen, beschouwen dat gewoon als één van de leuke activiteiten om samen te doen. Als de ezel een bron van stress is voor de kinderen, is een ezeltrektocht geen goed idee.

Voordelen : je huurt de ezel doorgaans bij een gepassioneerde natuurliefhebber die heel veel tips meegeeft over de lustocht waarvoor je koos. Je kan een wat grotere tent meenemen om ook bij regen samen als familie te eten en te genieten van de avond. En je hoeft niet fanatiek het laatste grammetje uit de rugzak te weren : die o zo belangrijke knuffel, het WC-potje, een eigen tentje voor de puberende oudste die privacy erg belangrijk vindt, écht eten in plaats van droogvoer, die telescoop om samen dieren of de sterren te observeren ... enkele kilo's extra zijn perfect mogelijk. Volg je een klassiek circuit, dan hoef je je weinig zorgen te maken over oriëntatie : de ezel kent de route en zal dat ook aangeven. Alleen even opletten de eerste dag dat je niet toevallig een ander circuit aanvat. 

Er zijn verschillende formules. De meest interessante en de meest gebruikelijke is dat je als familie één ezel huurt en zelfstandig een meerdaagse lusroute doet. Je kan direct contact opnemen met een verhuurder, of je kan gebruik maken van enkele niche-reisbureau's die dergelijke tochten organiseren of doorverkopen. Wie eerst wat wil oefenen, kan ook terecht in een georganiseerde groepsreis met meerdere ezeltjes of voor een circuit waarbij je trekt tussen verschillende gîtes waar telkens een professional de verzorging van de ezel op zich neemt.

Waar een ezel huren voor een trektocht :

  • Portal voor ezeltrektochten in Frankrijk : www.ane-et-rando.com
  • Overzicht voor ezeltrektochten in Oostenrijk op www.wanderdoerfer.at
  • Er zijn ook een tiental verhuurbedrijven voor tochten van enkele uren of enkele dagen in Vlaanderen en Wallonië. We kennen geen portaal - gewoon googlen op wandeltocht + ezel of randonnée + ane.
  • Ezelwandlingen in Nederland op www.wandel.nl

Meer informatie over familie-trektochten met een ezel :