Ga ja voor het eerst op stap met kinderen? Of wil je de ervaringen van je kind(eren) rustig opbouwen ? Dan kunnen deze tips voor tochten zeker inspiratie bieden.

Nationalpark Thy in Denemarken (5 dagen, 72 km)

Hiking_kinderen1.jpg

De bivakplaatsen met vuurplaats zijn voor kinderen echt leuk (foto: Nele Van Mieghem).

Landschap: Licht glooiend, afwisselend landschap met bos, duingebied en strand. Meestal zand- en boswegen . Ook haalbaar voor kinderen die zelf stappen.

Bewegwijzering: Niet-gemarkeerde route, maar infoborden en goede stafkaartjes zijn in het gebied aanwezig (infobakjes aan de ingang van het park). Het is niet moeilijk om zelf je eigen route uit te stippelen op basis van die kaartjes. Enkele wandelingen worden beschreven in ANWB-reisgids ‘Denemarken Actief’.

Mogelijkheden voor bolderkar: Zeer goed te doen met alleterreinbolderkar.  Hier en daar paden die minder gebruikt zijn (omgevallen bomen, hoog gras, struikgewas), maar er zijn veel alternatieve paadjes. Dichtbij het strand moet je soms mul zand trotseren.

Overnachting: In tent of in blokhut op ‘teltpladser’ (bij particulieren), ‘skovpladser’ (natuurbivak) en campings. De blokhutten, waar je soms kampvuur mag maken, staan garant voor onvergetelijke avonden voor het hele gezin. Avontuurlijk, maar toch heel comfortabel en proper bovendien. Reserveren niet mogelijk. Gratis.

Bevoorrading: winkels in de dorpjes en soms onbemande groente- of fruitkramen onderweg, waar je geld in een bakje achterlaat. Niet op alle overnachtingsplaatsen is stromend water, dus neem voldoende water mee om te drinken, koken en wassen.

Leuk voor kinderen: de uitkijktoren van Tved Klitplantage, rollebollen op het strand van Klitmoller, de speeltuinen en de ‘hoppepudes’ op de campings (soort springkasteel of reusachtige trampoline), de ‘skovpladser’: houten blokhutjes die dienen als wildbivak, vuurtje stoken (op de meeste bivakplaatsen toegelaten)

Mogelijke etappe-indeling: Nele deed deze tocht met kinderen van 4 en 6 jaar waarbij per dag 8 à 10 km werd gestapt met tussen 0 en 50 hoogtemeters.

Kaart: Kleine, gedetailleerde gratis stafkaartjes ter plaatse in het park aan de parkings.

Info: