Thy nationaal park is het oudste van Denemarken. Het ligt in het noordwesten van Jutland en bestaat uit strand en een duinengordel met heide en vennen. Een grotendeels natuurlijk duingebied van die omvang is uniek in Europa. Het is een van de meest afgelegen en verlaten stukken van Denemarken.

Situering

Thy Nationaal park wordt gevormd door een strook duinen, stuifzand, vennen, heide, enkele aangeplante bossen, ... van ca. 55 km lang en 5 tot max. 10 km breed. Het ligt aan de noordwestkust van Jutland en werd gevormd door de interactie van wind en golven vanuit de Noordzee. Goede startpunten van een hike in Thy NP zijn Agger (trein naar Hurup + korte busrit) of Thyborøn (treinstation + ferry) in het zuiden en Hanstholm (trein of bus) in het noorden.

Het park wordt even onderbroken in het dorp Klitmøller. Dan volgt een reservaatgebied voor edelherten dat in het voorjaar enkel via het strand en het kustfietspad toegankelijk is. Er zijn enkele kijktorens om de herten te observeren. Dat kan ook tijdens de bronst, -/+ september.
Ten noordenoosten van het Nationaal park, op kuststrook tussen Hanstholm en Hirthals liggen ook nog enkele losse wandelgebiedjes. De kliffen van Bulbjerg - de enige echte rotsklif van noord-Jutland - is de meest gekende. De intense rust en ongereptheid van het nationaal park zal je hier tevergeefs zoeken : dit is het gebied waar de Denen massaal naar toe trekken voor een vakantie in een enorme villa-verkavelingen of voor één van de stranden die vrij toegankelijk zijn voor auto's.

Het strand is deels zand, deels kiezel. De zuidelijke punt tussen Agger en het veer van Thyborøn, is een kiezelwal met fietspad, met links de Noordzee en rechts een lagune. Dit kleine reservaat is een geliefde plek om zeehonden of vogels te spotten.

Beste seizoen

Je moet het hele jaar door rekening houden met stevige wind. In de winter en het voorjaar stijgt het grondwater en komen de lager gelegen delen van de paden onder water en moet je ofwel lange stukken waden door kniediep water ofwel omwegen maken. In het voorjaar worden delen afgesloten om de broedvogels alle rust te gunnen. In de winter is het kil en zijn de dagen in het noorden van Denemarken vrij kort.

De beste seizoenen zijn dus de zomer en de herfst. In de zomer is er in de buurt van de plassen hinder door muggen.

Wandelen in Thy Nationaal Park

Wie op zoek is naar een trekking door dit hele gebied, komt automatisch uit op de Redningsvejen (Rescue Road) : een oud karrespoor dat enkele eeuwen geleden is aangelegd voor reddingsploegen die met paard en kar op weg gingen om schepen in moeilijkheden te helpen. Nu ligt dit ca. 1 km landinwaarts omdat de duinen sindsdien aangegroeid zijn.
Het stuk in het park is ca. 65 km lang. Het is interessant om verder te trekken tot de klif van Bulbjerg. Dit verlengde stuk wordt Vestkyststien genoemd ; de totale lengte van de trail is dan ca. 100 km. Het stuk in het park is gemarkeerd met een logo van een reddingsboot. De route wordt ook kant en klaar aangeboden als pakketreis, al dan niet met bagagetransport. Maar dan mis je natuurlijk de overnachtingen in bivakplekken of shelters.

Een andere aanpak is om gewoon het gebied in te trekken en je te laten leiden door wat de wind en het weer ingeven : afwisselen tussen stukken strand of juist in de luwte in de bossen meer landinwaarts. Stevig doorstappen of juist uitgebreid pauzeren voor een dip in de Noordzee of in één van de vele meren. Lang blijven soezen in een knusse shelter of juist heel vroeg er op uit om een prachtige zonsopgang of een nachtelijke sterrenhemel te genieten (er is zo goed als geen luchtvervuiling en de bewoonde wereld met zijn nachtverlichting is ver weg).
Het nationaal park heeft een app met alle gemarkeerde wandelpaden, bivakplekken, shelters enz.

Water en bevoorrading

Er zijn een aantal drinkwaterpunten, meestal bij de enkele gebouwen (vuurtoren, voormalig reddingsstation, enkele gehuchtjes) en op alle bivakplaatsen met shelter. Zie de wandelapp van het park

Er zijn kleine winkeltjes in Agger, Vorupør, Klitmøller en Hanstholm. Verwacht geen trekkersmaaltijden ; voorzie dus best een kookset waarmee je alle kanten uitkan.

Tochtverslagen