Bivakkeren - dicht bij de natuur en maximaal 1 nacht
Denen zijn graag buiten en vinden buiten zijn en buitensport belangrijk. Dit gaat veel verder dan wandelen of fietsen promoten. Het houdt in dat je iedereen, van kinderen tot volwassen en ouderen, elke dag toegang heeft tot echte natuur. Die je ook mag ontdekken en beleven. Het Deense begrip Friluftsliv is dus een stuk ruimer dan "buitensport" of "outdoor sports" van bij ons. Dit wordt door regering en administratie erg serieus genomen en dat maakt van Denemarken een ideaal bivakland.
In Denemarken mag je - behalve in sommige bossen - niet wildkamperen. Maar overal in Denemarken vind je natuurkampeerplekjes die enkel te voet, met de fiets of met een bootje bereikbaar zijn. Ook in het centrum van Kopenhagen. Ze komen in veel maten en soorten. Van de kleine bivakplek waar vaak een vuurplaats (bålplads) en een drinkwaterkraantje (drikkevand) is, vaak ook een composttoilet. Tot shelters (schuilhutten) voor 4 à 8 personen, al dan niet met natuurdouche of zwemvijver, licht en een stopcontact voor de e-bike of de telefoon enz. Je blijft er maar één nacht, bij het vertrek zorg je ervoor dat het vuur volledig gedoofd is, dat alles netjes is en afval wordt meegenomen.
Soms moet je betalen, 5 à 20 € voor het groepje of gezin zijn typische bedragen. Dat is op zijn Scandinavisch : vertrouwen is de basis. Ook waar er helemaal niemand in de buurt is, houd je het systeem gaande door netjes het juiste bedrag digitaal over te maken.
Bivakplekken (primitiv overnatningsplads, teltplads) hebben een maximum aantal tentjes. Vaak is dat slechts enkele tentjes of 6 à 8 personen, soms zelfs maar 2 personen. Wie eerst toekomt heeft voorrang, wie boekt heeft nog meer voorrang. Als de bivakplek vol is of geboekt werd : niet zeuren en zoek een volgende bivakplek "first comes, first served". Wil je zekerheid, kies dan voor de grotere plekken of doe een boeking. De bivakplekken kunnen ook bij privépersonen in de tuin zijn, een micro-camping bij een boerderij of een hoekje van het schoolterrein.
Shelters (dat is ook het woord dat de Denen gebruiken) zijn kleine schuilhutten, in de eerste plaats bedoeld om te overnachten zonder tent ; je moet wel een matje en slaapzak meebrengen. Vaak nemen ze ook een tentvorm aan, en kan je er niet in rechtop staan. In de oervorm hebben ze drie muren en een dak en zijn ze dus aan één kant open. Maar je ziet ook meer creatieve varianten opduiken.
Als een shelter gereserveerd werd, kan je altijd voorstellen om in de buurt de tent op te zetten. Zijn het Denen die reserveerden, vraag dan na of ze blijven slapen. Het gebeurt ook dat ze de plek overdag gebruiken voor een gezellige barbecue onder vrienden en tegen de avond gewoon naar huis gaan. Een aantal shelters zijn recent. Veel zijn al lang in gebruik door de locals, als ontmoetingsplek, als schuilplekje bij het vissen, ... Je bent er te gast van de locals, behandel deze plekken dus met veel respect.
Bossen waar je vrij kan bivakkeren (fri teltning). Dit is de concrete uitwerking van het algemeen principe dat je op publiek land de nacht mag doorbrengen op een vrij te kiezen plaats, zolang dit geen overlast veroorzaakt. Je mag dus de tent opslaan in enkele 100-en stukjes staatsbos, met een aantal belangrijke voorwaarden. Het moet in het bos zijn : onder de bomen, en ver genoeg van pad en wegen dat de tent niet zichtbaar is voor de gebruikers van dat pad / die weg. Idem tenopzichte van huizen. En je moet de 1-2-3 regel toepassen : maximaal 1 nacht op dezelfde plek, maximaal 2 tenten op die plek, maximaal 3 personen per tent. Meer info op de website van Naturstyrelsen (equivalent van Vlaamse Natuur & Bos of Nederlandse Staatsbosbeheer).
Opzoeken en reserveren doe je met enkele Deense websites en apps. De meest gebruikte is Udinaturen.dk waar je de regio en type bivakplaats of shelter kan aanvinken. Er bestaat ook een app-versie van en die heet gewoon shelter.
De meest klassieke sheltervorm : een houten platform op zitbankhoogte, 3 wanden en een dak. Op een rustige open plek in een bos of parkje.
Specialere versies : op het water, met zicht op de sterrenhemel of op het water, met een andere indeling, ...
Klassieke campings, hotels, B&B's, hostels ...
Wie kiest voor een meer klassieke camping met het bijhorende comfort, dikwijls ook met de mogelijkheid om fietsen of kajaks te huren, of om voor één nacht een "hytte" te huren met wat meer comfort en privacy dan een shelter, kan hiervoor terecht op de ruim 400 klassieke campings. De meeste zijn opgenomen op www.dk-camp.dk
Denemarken kent geen overnachtingen vergelijkbaar met berghutten. Voor wie "binnen" wil slapen verwijzen we door naar de gewone bookingsites. Het enige dat in de buurt komt van een berghut zijn de hostels van Danhostel of de hostels langs stukken van de Hærvejen.
Wel of geen kampvuur
Kampvuur is toegelaten op de hiervoor ingerichte vuurplaats (bålplads). Lokale besturen kunnen als het weer dat vereist een verbod op open vuur (Afbrændingsforbud) afkondigen. Check dit op de BRS website.