De Gendarmstien is een rustige wandelmidweek langs de Deense zuidkust, net over de grens met Duitsland. Ooit een pad waar de politie patrouilleerde om smokkelaars en zo te onderscheppen, nu een mooi pad dat het "Leading Quality Path" label kreeg. Korte etappes, een paar strandjes, mooi ingerichte bivakplekken : ideaal voor een eerste wandelbivaktocht.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële website : www.gendarmsti.dk
Type : route in lijn, lang de zuidkust van Deens Jutland. Door gevarieerd lichtgolvend landschap, dicht bij een enorme inham van de Oostzee, die hier eerder als een groot meer aanvoelt dan een zee.
Startpunt : Padborg, vlot bereikbaar per spoor
Eindpunt : vroeger Høruphav, sindsdien verlengd tot Skovby
Lengte : 84 km
Hoogtemeters : licht golvend landschap met regelmatig enkel tot enkele tientallen m stijgen en dalen. 100 à 200 m per dag.
Etappes : kan flexibel ingevuld worden. De officiële indeling gaat uit van 4 hele en één halve etappe.

Kaart

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Gemakkelijke en goed onderhouden paden, goed bewegwijzerd. Licht golvend terrein, dikwijls even kort stijgen of dalen.

De fysieke moeilijkheid hangt vooral af van de manier waarop deze tocht aangepakt wordt. Alles is mogelijk : met vast verblijf en transfers door taxi van en naar starpunten, met bagagetransport, als doorgaande tocht met overnachting in hotelletjes en B&B, met een zwaardere rugzak in shelters of all the way met overnachtingen op bivakplaatsen. Je kan ook erdoor rushen op 3 dagen of rustig de voorgestelde 5 stapdagen gebruiken.

De tocht kan in principe het hele jaar. Het beste seizoen is april tot oktober. In de winter is het killer en zijn sommige overnachtingsplekken niet beschikbaar.

Etappes en varianten

Je kan de etappes naar believen korter en langer maken. Dit is vooral mogelijk voor wie met een taxidienst vanuit een vast verblijf de tocht doet, of voor wie overnacht in shelters of op bivakplaatsen.

De route wordt in beide wandelrichtingen gedaan. Ivm. het beperkte busvervoer en omdat het maar een halve dagetappe is, lijkt starten in Skogby net iets interessanter dan starten in Padborg.

Sommige trekkers laten de laatste etappe weg, omdat ze landschappelijk minder gevarieerd is en omdat de busverbindingen er minder goed zijn dan in Høruphav.

Wie de Gendarmstien te kort vindt : doe enkele dagen extra op de Hærvejen, die vanuit Padborg noordwaarts loopt. Ook in dit gedeelte heb je de keuze tussen overnachtingsadressen op of vlak bij de trail, shelters of bivakplaatsen. Je kan op deze route vrij gemakkelijk de trein terug nemen naar Padborg.

Bewegwijzering

Vrij consequent, met het symbool van een politie-agent. Enkel in de dorpskernen is er soms wat verwarring mogelijk, elders is het routeverloop evident.

Bivakkeren en overnachting

Met Shelters en Bivakplaatsen : zoals overal elders in Denemarken. Opzoeken en evt. reserveren met bv. Udinaturen.dk.

Met hotels, B&B's, ... : zie www.gendarmsti.dk/en/hvil-ud-2/overnatning.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Enkele winkeltjes of supermarkten in Padborg, Gråsten, Sønderborg, Høruphav.

Relatief weinig terrasjes / bars / tea-rooms / ... : die vind je op één of twee uitzonderingen na ook alleen maar in deze centra.

Drinkwater onderweg is geen probleem.

Tochtverslagen