Officiële website : www.ohavsstien.dk
Namen : Øhavsstien (DK), Archipelago trail of afgekort Arch trail (Eng). Ø is Deens voor eiland, Øhav is een eilandengroep.
Type : reeks etappes die deels direct, deels met korte bus / ferry-verplaatsingen op elkaar aansluiten. Mix van wandelpaden, onverharde pistes en kleine asfaltwegjes door licht heuvelend gebied. Op de zuidrand van Funen en op de kleinere eilanden Tåsinge, Langeland en Ærø.
Startpunt : voor wie de route in één keer loopt is Falsberg, in de buurt van de ferryhavens Faaborg of Bøjden een logische keuze.
Eindpunt : dat is dan de ferryhaven van Søby op Ærø.
Lengte : 220 km
Hoogtemeters : licht golvend landschap met regelmatig enkele tot enkele tientallen m stijgen en dalen. Weinig hoogtemeters, reken met bv. 100 à 150 m/dag.
Etappes : gebruikelijk is 7 stapdagen. Dit wordt door iedereen zeer flexibel ingevuld in functie van de gekozen overnachtingsplekken en de noodzaak om af en toe een stukje bus of ferry in te lassen.
Øhavsstien
De streek is in 2024 erkend als UNESCO Geopark : een geologisch zeer interessante streek, die duurzaam en natuurvriendelijk beheerd wordt.
Facts
Overzichtskaart
Moeilijkheidsgraad en techniciteit
Gemakkelijke en goed onderhouden paden, goed bewegwijzerd. Licht golvend terrein, dikwijls even kort stijgen of dalen.
De fysieke moeilijkheid hangt vooral af van de manier waarop deze tocht aangepakt wordt. Alles is mogelijk : met vast verblijf en transfers door taxi van en naar starpunten, met bagagetransport, als doorgaande tocht met overnachting in hotelletjes en B&B, met een zwaardere rugzak in shelters of all the way met overnachtingen op bivakplaatsen. Wat ook meespeelt is het al of niet weglaten van sommige stukjes van de trail of het toevoegen van extra's.
De tocht kan in principe het hele jaar. Het beste seizoen is april tot oktober. In de winter is het killer, zijn de dagen echt kort en zijn sommige overnachtingsplekken niet beschikbaar. In de praktijk is dit een trail met relatief weinig muggenhinder : ofwel regent het, ofwel is er dikwijls wind die van over de Oostzee komt aanwaaien.
Tenzij je bewust kiest voor een event-sfeer : vermijd de drukte van de enkele dagen dat de Deense Fjällraven Classic deze trail overrompelt.
Etappes en varianten
Je kan de etappes naar believen korter en langer maken. Dit is vooral mogelijk voor wie met een taxidienst of bus+ferry vanuit een vast verblijf de tocht doet, of voor wie overnacht in shelters of op bivakplaatsen.
Wie de tocht langer wil maken : etappe 5 uitbreiden met een deel of het volledige kustpad van Langeland : Langeland Rundt. Dit voegt tot max. 100 km of max. een 4-tal etappes toe (er is ook een Langeland Rundt voor fietsers - die bedoelen we dus niet). Een andere optie is om etappe 7 uit te breiden met het kustpad langs de zuidkust van Ærø. Dat komt neer op ca. 30 km of 1 etappe extra.
Je kan er natuurlijk ook een dagje op het water bijnemen : de Oostzee is doorgaans erg kalm en er is een heel netwerk voor verhuur van kayak of SUP, met bijhorende wetsuit.
Bewegwijzering
Vrij klassiek : met het blauwe symbool van een hiker, op paaltjes, waar nodig aangevuld met de naam en/of een richtingspijl.
Men heeft (stand van zaken 2024) concrete plannen voor een volledige upgrade van de bewegwijzering. Er waren af en toe opmerkingen dat de paaltjes te laag waren of ongelukkig geplaatst, waardoor ze snel verdwenen in gras of struiken.
Bivakkeren en overnachting
Met Shelters en Bivakplaatsen : zoals overal elders in Denemarken. Opzoeken en evt. reserveren met bv. Udinaturen.dk of bv. met de links vermeld op de officiële website.
Met hotels, B&B's, ... : zie www.ohavsstien.dk/explore/overnatning-cid19.
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Bereiken van het startpunt : ofwel de lange omweg per auto of trein, ofwel via de Zuidkust van Deens Jutland (bus vanuit internationaal treinstation van bv. Flensburg) naar Fynshav en daar de ferry nemen naar Bøjden.
Vanop het eindpunt met de Ferry van Ærø : terug naar de auto in Bøjden, of terug richting thuis via Fynshav, of heen en terug naar Svendborg voor wie de hele tocht vanuit vast verblijf doet.
Lokale bussen op zuid-Funen en de bijhorende archipel : FynBus.
Bevoorradingsmogelijkheden onderweg
Geen probleem : er zijn voldoende dorpswinkeltjes of supermarktjes.
Drinkwater onderweg is geen probleem. In de praktijk zal je hier eerder uitkijken naar de sanitaire blokken bij haventjes of strandjes.
Meer informatie
Wandeltips en ervaringen van Piet Smulders.
Wandelkaart van Calazo : noord en zuid.
Geopark zuid-Funen en archipel (Geopark The South Fyn Archipelago - Det Sydfynske Øhav).
Wandelen en hiken op Ærø / Wandelen op Langeland / Wandelen en hiken in de omgeving van Faaborg /