Overnachten en kamperen

Het is sterk aan te raden om bij aankomst op Vagar international airport in de buurt te overnachten. Er zijn namelijk heel wat prachtlocaties in de onmiddellijke omgeving om te verkennen. De dorpjes Sørvágur en Miðvágur zijn een ideale uitvalsbasis voor de eerste dag op de eilanden.

Hotels & B&B’s

De meeste hotels zijn te vinden in de hoofdstad Torshavn op 46km van de luchthaven.
Ook zijn er hotels te vinden in Runavík, Skálavík, Vágar Airport, Klaksvík, Vágur en Tvøroyri. 5 sterren hotels zijn niet te vinden op de eilanden wegens geen vraag.

De prijzen zijn scandinavisch en dus niet erg goedkoop.

Campings

Een camping is de meest gebruikte slaapaccommodatie op de eilanden. Deze zijn steeds goed uitgerust en voorzien van alle behoeften. Ook staanplaatsen voor uw motorhome zijn meestal voorzien.
Overzicht van alle campings op de eilanden op ​www.camping.fo

Wildkamperen op de eilanden is absoluut verboden! Er zijn uitzonderingen voor bepaalde wandelingen maar anders ben je verplicht te kamperen op officiële campsites. De boetes zijn bijzonder hoog als je de regels niet respecteert.

Screenshot 2020-12-27 at 19.33.15.png

Foto van Tim Verfaillie

Openbaar vervoer

Vliegtuig

Vanuit België vlieg je met een luchtvaartmaatschappij naar keuze eerst naar Kopenhagen in Denemarken om over te stappen. Naar de Faröer eilanden vliegen er voorlopig enkel 2 maatschappijen en dat is SAS (Scandinavian Airlines) en Atlantic Airways.

Uit eigen ervaringen is het beter om met Atlantic Airways te vliegen. Deze vliegen steeds stipt op tijd en de toestellen zijn beter uitgerust om te vliegen in mist. Scandinavian airlines had veel vertragingen of schaft gewoon vluchten af omdat ze niet willen of kunnen vliegen in mist. Atlantic airways van de eilanden zelf zijn echter meer ervaren en sterk aan te raden.

Ferry

Je kan ook met je eigen wagen, moto of motorhome naar de eilanden reizen. Dit doe je via de noord deense stad Hirtshals door het nemen van de ferry naar Torshavn op de Faröer. Je bent wel 2 dagen onderweg maar het is vast en zeker ook een belevenis. Info ferry op: Smyril Line.

Bussen

Op alle eilanden verbonden met bruggen of tunnels rijden er lokale bussen. Deze rijden tussen de luchthaven en de hoofdstad Torshavn en stoppen ook in de grotere dorpen. Met de bus raak je echter niet overal op je bestemming. Zie www.ssl.fo/en/ voor het overzicht van alle openbaar vervoer met bus, lokale ferry en helikopter.

Helikopter

De Faeröer eilanden zijn vermoedelijk de enige ter wereld waar helikopters deel uitmaken van het openbaar vervoer. Toeristen kunnen gebruik maken van helikopters om zich te verplaatsen tussen de eilanden of er zelf eentje reserveren voor een bestemming naar keuze. Meer info op: https://www.atlanticairways.com/en/helicopter

Huurwagen

Dé beste manier om je te verplaatsen op de Faeröer eilanden is met je eigen voertuig of huurwagen. Met de wagen raak je tot bij de meeste bezienswaardigheden.
De rijrichting is zoals in België aan de rechterzijde. Snelheidsovertredingen zijn uit den boze, de boetes zijn hoog.

Beste periode

De beste periode om de eilanden te bezoeken is tussen mei en eind juli. Het weer is dan het meest stabiel en kan je genieten van lange zomeravonden. Ook de natuur staat dan op zijn mooist met wilde bloemen en prachtige kleuren.

Augustus en september zijn ook aan te raden maar de kans op slecht weer neemt toe. De eilanden worden constant getroffen door lage drukgebieden. Wij waren er in de maand juni en hadden bijna dagelijks regen en zelfs stormweer. Je moet gewoon geluk hebben.

Bewegwijzering en paden

Op de eilanden zijn er geen bewegwijzerde routes. Het navigeren doe je via kaart, gps of visueel navigeren met steenmannetjes die overal aanwezig zijn op het traject. Het weer en plotse mist kunnen je visuele navigatie bemoeilijken. Een draagbaar gps toestel is sterk aan te raden op deze soms moeilijke trails. Je kan ook beroep doen op een berggids om je te begeleiden. Alle wandelroutes zijn te vinden op ​www.hiking.fo​ alsook voor het boeken van een gids. Wij boekten een gids op het eiland Mykines, het vogeleiland van de puffins.

Kaarten en topogidsen

Kaarten of reisgidsen vinden over de Faeröer eilanden zijn schaars te vinden. Bij atlas & zanzibar, dé reisbibliotheek bij uitstek in Gent kon ik 1 kaart vinden.

Een kaart van “Solberg” van 1:100 000 waar alle eilanden en de populaire wandelroutes op staan. Ook de engelstalige reisgids van uitgeverij “Bradt” - Faroe Islands is een must.

Screenshot 2020-12-27 at 19.57.43.png

Mobiel netwerk

Dekking : in principe wordt elke plek van de eilanden afgedekt. Door het lokale reliëf zullen er echter zeker wat meer afgelegen plekjes te vinden zijn zonder ontvangst.

Roaming : De Faeröer zijn een speciaal geval : alhoewel ze bij Denemarken horen, zijn ze geen deel van de EU. De telefoonbedrijven rekenen dus forse roaming kosten aan.
Indien je frequent wil bellen of surfen neem je dus best voorzorgen om een forse factuur te vermijden. Mobiele data beperken (komt goed uit, deconnecteren is doorgaans één van de doelen van hikers), een lokale SIM kopen of de roamingkosten afkopen met een vast bedrag per dag ipv. een variabele kost per belminuut of Mb. Wat het beste is, varieert met jouw behoeftes, met jouw provider en verandert ook weer van jaar tot jaar.

Nuttige link : Mobile networks in Faeröer.

Interessante tochten

Eiland Mykines

Het bekendste eiland van de faeröer is ongetwijfeld Mykines. Dit eiland vertegenwoordigd een van de grootste populaties van papegaaiduikers (puffins) ter wereld. Hier maak je een adembenemende wandeling naar een vuurtoren met spectaculair zicht op de eilanden.
De ferry naar de eilanden neem je in het dorp Sørvágur. Info over de ferry op ​www.mykines.fo

Trælanípan

Vlak naast de luchthaven ligt de wandeling van Trælanípan, een wandeling die je zal bijblijven. Je start je wandeling langs een meer en eindigt op een rotspunt “slave rock”. Van hieruit zie je zowel het meer bovenaan en de atlantische oceaan er onder. Een uniek zicht die je nergens ter wereld kan vinden. Deze wandeling neemt slechts enkele uurtjes in beslag en is makkelijk te doen. Ideaal om te doen de dag van aankomst of vlak voor je vertrek naar huis.

Slaettanesgotan trail

2 daagse trektocht (30km) van Gasadalur wandel je door open vlaktes om vervolgens een bergkam over te steken daarna is moet je vele rotsen trotseren om af te dalen. ‘S avonds bereik je het “spookdorp” Slaettannes waar je bij uitzondering wel je tenten mag opslaan met respect voor de algemene campingregels. De uitzichten zijn fenomenaal !

Screenshot 2020-12-27 at 19.40.33.png

Foto van Tim Verfaillie

Van Slaetannes start je opnieuw met een ferme klim en je eindigt enkele uren nadien op de baan nabij de luchthaven. Het is sterk aan te raden om pas na deze 2 daagse trektocht je huurwagen op te halen op de luchthaven. Anders betaal je 2 dagen voor niks.
Het weer kan echter zeer snel omslaan, stormwind, gietende regen en mist kunnen plots opduiken. Wees zeer aandachtig en extreem voorzichtig op de rotsen tijdens de afdaling.

Screenshot 2020-12-27 at 19.40.48.png

Foto van Tim Verfaillie

Dit is een wandeling voor de ervaren wandelaar! De wandeling start in het dorp Gasadalur met de wereldbekende waterval en is niet bereikbaar met de lokale bus. Wij lieten ons hier afzetten met een busje van de camping/hostel Giljanes. Ook zet je je wagen hier best niet want je komt niet terug naar het startpunt. Navigeren doe je via steenmannetjes, kaart of gps. Laat je bij twijfel begeleiden door een lokale gids.

Eiland Kalsoy

Wandeling eiland Kalsoy: Vanuit Klaksvik neem je ferry “sam” naar Kalsoy met je wagen om vervolgens door te rijden tot het eindpunt in Trollanes. Parkeer hier je wagen en wandel naar de betoverende vuurtoren van Kallur. En ja, vergeet de zeemeermin onderweg niet in Mikladalur.

Slættaratindur

Slættaratindur, wat is mij dat voor een beest ? Het is inderdaad een beest in de vorm van een berg met name dé hoogste berg van de Faeröer eilanden. Met zijn 880m is het een zeer steile klim die je op de top verwend met 360° zicht op de atlantische oceaan en alle eilanden. Je hebt de faeröer eilanden niet bezocht als je deze mythische berg niet hebt beklommen.

Screenshot 2020-12-27 at 19.41.04.png

Foto van Tim Verfaillie

Voor dé echte avonturiers kan je ik ook een 2-daagse trektocht aanbevelen op het zuidelijkste eiland Suderoy, best te bereiken via ferry vanuit Torshavn om vervolgens de lokale bus naar het dorp Sandvik in het noorden te nemen. De vertrekplaats van de tocht. Wij hebben deze 2-daagse helaas moeten staken door onverwacht stormweer. De weersomstandigheden zijn hier extremer gezien de ligging in de oceaan. Maar wie een ultieme uitdaging ziet zitten kan deze 2-daagse tocht van Sandvik naar Sumba best wel doorstaan. Wind van 130km/h is hier makkelijk te halen op de bergkammen.

Zeker bezoeken

De dorpen Saksun, Haldarsvik en Tjornuvik en alsook de middeleeuwse kerk en een van de oudste houten gebouwen ter wereld in het dorp Kirkjubour. Rondwandelen in de hoofdstad Torshavn is ook heel fijn en het is er ook heerlijk eten. Vanuit Torshavn kan je ook boottochten reserveren met onder meer een onderwatergrot.

Nuttige bronnen

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be