Overnachten en kamperen
Het is sterk aan te raden om bij aankomst op Vagar international airport in de buurt te overnachten. Er zijn namelijk heel wat prachtlocaties in de onmiddellijke omgeving om te verkennen. De dorpjes Sørvágur en Miðvágur zijn een ideale uitvalsbasis voor de eerste dag op de eilanden.
Hotels & B&B’s
De meeste hotels zijn te vinden in de hoofdstad Torshavn op 46km van de luchthaven.
Ook zijn er hotels te vinden in Runavík, Skálavík, Vágar Airport, Klaksvík, Vágur en Tvøroyri. 5 sterren hotels zijn niet te vinden op de eilanden wegens geen vraag.
De prijzen zijn scandinavisch en dus niet erg goedkoop.
Campings
Een camping is de meest gebruikte slaapaccommodatie op de eilanden. Deze zijn steeds goed uitgerust en voorzien van alle behoeften. Ook staanplaatsen voor uw motorhome zijn meestal voorzien.
Overzicht van alle campings op de eilanden op www.camping.fo
Wildkamperen op de eilanden is absoluut verboden! Er zijn uitzonderingen voor bepaalde wandelingen maar anders ben je verplicht te kamperen op officiële campsites. De boetes zijn bijzonder hoog als je de regels niet respecteert.
Foto van Tim Verfaillie
Openbaar vervoer
Vliegtuig
Vanuit België vlieg je met een luchtvaartmaatschappij naar keuze eerst naar Kopenhagen in Denemarken om over te stappen. Naar de Faröer eilanden vliegen er voorlopig enkel 2 maatschappijen en dat is SAS (Scandinavian Airlines) en Atlantic Airways.
Uit eigen ervaringen is het beter om met Atlantic Airways te vliegen. Deze vliegen steeds stipt op tijd en de toestellen zijn beter uitgerust om te vliegen in mist. Scandinavian airlines had veel vertragingen of schaft gewoon vluchten af omdat ze niet willen of kunnen vliegen in mist. Atlantic airways van de eilanden zelf zijn echter meer ervaren en sterk aan te raden.
Ferry
Je kan ook met je eigen wagen, moto of motorhome naar de eilanden reizen. Dit doe je via de noord deense stad Hirtshals door het nemen van de ferry naar Torshavn op de Faröer. Je bent wel 2 dagen onderweg maar het is vast en zeker ook een belevenis. Info ferry op: Smyril Line.
Bussen
Op alle eilanden verbonden met bruggen of tunnels rijden er lokale bussen. Deze rijden tussen de luchthaven en de hoofdstad Torshavn en stoppen ook in de grotere dorpen. Met de bus raak je echter niet overal op je bestemming. Zie www.ssl.fo/en/ voor het overzicht van alle openbaar vervoer met bus, lokale ferry en helikopter.
Helikopter
De Faeröer eilanden zijn vermoedelijk de enige ter wereld waar helikopters deel uitmaken van het openbaar vervoer. Toeristen kunnen gebruik maken van helikopters om zich te verplaatsen tussen de eilanden of er zelf eentje reserveren voor een bestemming naar keuze. Meer info op: https://www.atlanticairways.com/en/helicopter
Huurwagen
Dé beste manier om je te verplaatsen op de Faeröer eilanden is met je eigen voertuig of huurwagen. Met de wagen raak je tot bij de meeste bezienswaardigheden.
De rijrichting is zoals in België aan de rechterzijde. Snelheidsovertredingen zijn uit den boze, de boetes zijn hoog.
Beste periode
De beste periode om de eilanden te bezoeken is tussen mei en eind juli. Het weer is dan het meest stabiel en kan je genieten van lange zomeravonden. Ook de natuur staat dan op zijn mooist met wilde bloemen en prachtige kleuren.
Augustus en september zijn ook aan te raden maar de kans op slecht weer neemt toe. De eilanden worden constant getroffen door lage drukgebieden. Wij waren er in de maand juni en hadden bijna dagelijks regen en zelfs stormweer. Je moet gewoon geluk hebben.
Bewegwijzering en paden
Op de eilanden zijn er geen bewegwijzerde routes. Het navigeren doe je via kaart, gps of visueel navigeren met steenmannetjes die overal aanwezig zijn op het traject. Het weer en plotse mist kunnen je visuele navigatie bemoeilijken. Een draagbaar gps toestel is sterk aan te raden op deze soms moeilijke trails. Je kan ook beroep doen op een berggids om je te begeleiden. Alle wandelroutes zijn te vinden op www.hiking.fo alsook voor het boeken van een gids. Wij boekten een gids op het eiland Mykines, het vogeleiland van de puffins.
Kaarten en topogidsen
Kaarten of reisgidsen vinden over de Faeröer eilanden zijn schaars te vinden. Bij atlas & zanzibar, dé reisbibliotheek bij uitstek in Gent kon ik 1 kaart vinden.
Een kaart van “Solberg” van 1:100 000 waar alle eilanden en de populaire wandelroutes op staan. Ook de engelstalige reisgids van uitgeverij “Bradt” - Faroe Islands is een must.