Bornholm is het buitenbeentje van de Deense eilanden. Het ligt wat apart, dichter bij Zweden dan bij de rest van Denemarken. Het 120 km lange kustpad is ideaal om dit eigenzinnige eiland op 1 week tijd te verkennen. Dit eiland, zonniger en wat ruiger dan de rest van Denemarken, heeft nog meer te bieden.

Overzicht

Bornholm heeft een bewogen geschiedenis. Dit strategische eiland met één van de grootste middeleeuwse burchten die ooit gebouwd werden, wisselde meer dan 10 keer tussen Zweden en Denemarken en de Duitse Hanzestad Lübeck. Uiteindelijk dwongen de inwoners van Bornholm zelf een aansluiting bij Denemarken af.

Het eiland is vrij klein - ca. 600 km², bestaat grotendeels uit graniet, met enkele zandstranden in het zuiden.  Rønne ligt dan weer in een kalkrots gebied. De grote geologische diversiteit zorgt voor heel veel variatie in het landschap. Zeker de noordkust is naar Deense normen ongewoon rotsachtig en royaal voorzien van kust-kliffen.

Het is door zijn ligging in de zomer en herfst warmer en zonniger dan de rest van Denemarken of Zweden. Zomer en herfst zijn dus ook de beste seizoenen voor een wandelvakantie. Het is weinig bevolkt en er is volop ruimte voor natuurbeleving.  Rønne is het enige stadje op het eiland.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Bornholm enkel bereikbaar per ferry, vanuit Denemarken (Kopenhagen), vanuit Duitsland (Sassnitz) en vanuit Zweden (Ystad).

Je kan er ook naar toe per vliegtuig ; in de praktijk met een overstap in Kopenhagen Kastrup. Je komt dan net als de ferry aan in Rønne.

Ter plaatse is er een busnetwerk : zie bat.dk voor routes en tarieven, en zie hier voor een engelstalige introductie.

 

Overnachten, bivakkeren, drinkwater, bevoorrading

Algemeen : de algemene aanpak voor Denemarken is van toepassing. Meer info over overnachtingen en over bivakkeren op Bornholm. 

Voor de bevoorrading : langs de noordkust passeer je regelmatig een dorpjes met supermarkt. Langs de zuidkust en op het "coast-to-coast" pad dwars door het eiland is dat veel minder het geval en moet je vaak voor meerdere dagen eten inslaan, al dan niet aangevuld met een restaurantje.

Voor drinkwater kan je eerder terecht in de sanitaire blokken van haventjes, parkings en sommige stranden.

Het Bornholm kustpad

Dit is wellicht de mooiste en meest veelzijdige wandelroute op Bornholm.

Facts

Officiële website : bornholm.info/en/the-coastal-path-on-bornholm/
Naam : Kyststien Bornholm, Bornholm Rundt
Type : lusroute omheen het hele eiland. Kustpad.
Start- en eindpunt : kan op elk punt, het meest logische is te starten en stoppen in Rønne, waar de ferry toekomt en waar ook het visitor centre staat om nog meer inspiratie op te doen.
Lengte : 119 km
Hoogtemeters : relatief weinig. Ca. 1500 m, met meerdere korte klimmetjes per dag.
Etappes : kan zeer flexibel ingevuld worden. De standaardindeling is 7 stapdagen ; gedreven trekkers doen het op 4 dagen.
Markering : meerdere types markering door elkaar. Meestal metalen plaatjes waar nodig aangevuld met een pijl.

Kaart

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Gemakkelijke en goed onderhouden paden. Stukken over zandstrand, vaak is dat een zelf te kiezen variant, op grofweg 1/3 van het pad is wandelen over het zandstrand een realistische variant. Hier en daar stukken asfalt of fietspad.
De fysieke inspanning hangt zeer sterk af van de keuze van de lengte van de etappes en de manier van overnachten. 4 à 7 stapdagen, overnachting in B&B of hotelletjes al dan niet met bagagetransport versus overnachting in een shelter of in een hytte op een camping versus alles zelf dragen en overnachten in een tentje : alles is mogelijk.

Etappes en varianten

De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Het is een beetje de eigen keuze : wil je eerst de meer rotsachtige noordkust en dan de meer vlakke zuidkust met zandstranden of omgekeerd ? Wil je eindigen met het stukje langs de luchthaven of wil je daar zo snel mogelijk vanaf zijn (of schrap je dit met een busritje ?).

Bornholm heeft een aantal speciale attracties die vooral op de noordkust aanleiding geven tot extraatjes waar je best tijd voor uittrekt. Hammershus, de enorme middeleeuwse burcht, de stadskern van Rønne, de typische ronde kerkjes van Bornholm (bv. in Østerlars), de Randkløve Skår (een kloof die door ijstijdgletschers in het graniet is uitgeslepen), ... Op de zuidkust zal je veeleer een stukje over het strand kiezen als alternatief voor het kustpad.

Wil je de route langer maken of kies je voor variatie en wil je een deel kustpad combineren met enkele etappes door ruiger en bosrijker gebied : bekijk dan de recente Højlyngsstien die vanaf het noordwestpunt naar de oostkust het eiland dwarst : 67 km en 1400 m+. Ze wordt beschreven in 5 of 7 korte etappes ; in de praktijk kan je rekenen met 3 stapdagen. Meer info op naturstyrelsen.dk en bornholm.info.

Meer info

Een vrij complete online wandelgids : bornholm.info/en/bornholms-vandreguide/. Bevat ook kaartjes met aanduiding van shelters, sanitaire blokken, bivakzones, ...

Wandeltips voor kortere wandelingen of extra's van een blogger : www.friefodspor.dk/bornholm/

De onvermijdelijke Duitstalige wandelgids van Rother.

De topokaart van Calazo is beter dan die van Kompass.

Wandeltips voor Bornholm van Piet Smulders.

Een fascinerende inkijk op de Bornholm Rundt door de ogen van iemand die dit pad van een reeks lokale verbindingspaden zag evolueren tot een bewegwijzerd kustpad dat in de smaak valt van wandelaars van over heel Europa (Deens).

Tochtverslagen