De Hærvejen is een vrij recente GR-route, die teruggaat op een eeuwenoude route dwars door Jutland. Ze kwam tot stand als pelgrimspad. Maar ze vulde ook een leemte in : een doorlopend GR-pad dat heel Denemarken van Noord naar Zuid doorkruist, dat bestond tot 2014 nog niet. Bedoeld om vlot door te stappen door een mooi golvend landschap. Met voor de overnachting : keuze tussen pelgrims-hostels, bivakkeren en de unieke Deense shelters.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële website : www.haervej.dk
Type
: route in lijn, lands oude wegen, langs grindwegen of rustige asfaltwegen, langs vlotte paden. Door boerenland met af en toe een stadje. Parallel met de wandelroute is er ook een fietsroute.
Startpunt : Padborg : dit ligt op de grens met Duitsland, dicht bij Flensburg
Eindpunt : op het einde zijn er twee takken. De ene gaat naar de ferry-haven van Hirthals, de andere naar de ferry-haven van Frederikshavn.
Lengte : 510 km met de ene tak, 485 km met de andere.
Hoogtemeters : lichtgolvend - niet vlak ! Reken op 100 à 150 m per stapdag. 
Etappes : kan zeer flexibel ingevuld worden. Reken op 20 à 25 stapdagen.

Overzichtskaart

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Gemakkelijke en goed onderhouden paden, goed bewegwijzerd. Licht golvend terrein, dikwijls even kort stijgen of dalen.

De fysieke moeilijkheid hangt vooral af van de manier waarop deze tocht aangepakt wordt. Alles is mogelijk : met bagagetransport, als doorgaande tocht met overnachting in hotelletjes en B&B of in pelgrimshostels, met een zwaardere rugzak in shelters of all the way met overnachtingen op bivakplaatsen.

De tocht kan in principe het hele jaar. Het beste seizoen is april tot oktober. In de winter is het killer en zijn sommige overnachtingsplekken niet beschikbaar. Wie de pelgrimshostels wil gebruiken controleert best vooraf de beschikbaarheid : deze zijn korter open, bv. juni - augustus.

De tocht is onaangenaam tijdens een hittegolf : er zijn lange stukken door akkers zonder schaduw en juist op die stukken is er dan nog eens vaker asfalt. Wie daar geen fan van is, kiest beter een heel ander soort route of wandelt  deze trail in het voorjaar of najaar.

Waar komt de naam van deze route vandaan ?

De Hærvejen betekent leterlijk hetzelfde als "Heirbaan" : de weg die het leger volgt. In het Engels wordt de route dan ook vaak "Army Road" genoemd. Dit komt zo : de route volgt de waterscheidingslijn. Dit is dus droge grond, zonder rivieren die moeten overgestoken worden. Al sinds de oudheid een geschikte route om legers te verplaatsen.

Uiteraard is die route ook geschikt voor handelskaravanen. En daar komt de andere naam van de route vandaan : in het Duits Ochsenweg, in het Engels Ox Road en soms in het Deens Oksevejen. In de middeleeuwen werden grote kuddes koeien vanuit Jutland over deze route geleid naar Hamburg en van daaruit naar de de eindgebruikers. Deze ossen werden na hun tocht een tijdje op een weiland gezet om ze vet te mesten en werden daarna geslacht. Hamburg was de draaischijf van die handel, vandaar de Duitse voorkeur voor deze naam.

Pas in de 19° eeuw raakte de route volledig in de vergetelheid, door de opkomst van de spoorlijnen. Het terug bruikbaar maken van de route was een vrij omvangrijke investering die pas in 1992-2008 (tot Viborg) en 2014 (de rest van het pad) is gedaan.

Meer info hier.

Etappes en varianten

De officiële website gaat uit van 33 etappes voor Padborg - Hirtshals en iets minder voor de variant naar Frederikhavn. Daar zitten heel wat etappes van minder dan 15 km bij. In de praktijk volgt geen enkele persoon die (grote delen van) de Haervejen stapt, deze indeling maar past die flexibel aan in functie van zijn kunnen / van de gekozen overnachtingsplekken en komt uiteindelijk op veel minder stapdagen uit.

Er is weinig verschil tussen de twee verschillende stukken op het einde. De ene is wat korter dan de andere, maar landschappelijk of qua beleving is er weinig verschil.

Je zal regelmatig de route kort verlaten, in functie van de overnachtingsplekken of inkopen.

De route is in beide richtingen bewegwijzerd. Er is ook niet direct een voorkeursrichting. Personen die de hele Hærvejen stappen, doen dit vaak als onderdeel van een veel langere tocht. Wie deze route doet als aanloop naar de Olavsweg richting Trondheim, zal van zuid naar noord stappen, wie vanuit Noorwegen of Denemarken start om uiteindelijk op de Camino-paden uit te komen loopt in de andere richting.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start en eindpunt zijn liggen op een internationale spoorlijn.

Ook het eerste stuk, tussen Padborg en Viborg, volgt losjes de spoorlijn. Voor wie noordelijker in de route wil starten of afronden, ligt het iets ingewikkelder en moet een combinatie van bus en trein genomen worden.

Zie algemene info voor Denemarken.

Topokaarten en gidsen

Nog aan te vullen - er is ergens een zeer compleet overzicht, die link komt hier.

Bewegwijzering

Meestal met het symbool van een wandelaar, met erbij de tekst Hærvejen. Dit om het onderscheid te maken met nationale fietsroute 3, die de Haervejen voor fietsers is ; de fietsroute en de wandelroute kruisen elkaar voortdurend en vallen op veel plaatsen gewoon samen. Wees dus alert wanneer er alleen een wegwijzer staat en het bijhorende fiets / wandel symbool ontbreekt.

De markering van het pad. Soms wordt onderaan de St-Jacobsschelp in blauwgeel, of het grijsrode Olavskruis toegevoegd.

Bivakkeren en overnachting - bevoorrading

Wie kiest voor bivakkeren, zal in de praktijk afwisselen tussen de fameuze Deense shelters, bivakplekken en af en toe een echte camping.

Op de zuidelijke helft zijn pelgrimshostels beschikbaar. Deze zijn slechts enkele maanden per jaar open, typisch juni - augustus. Deze zijn zeer goedkoop en zo goed als nooit volgeboekt. Op de noordelijke helft moet wie geen tent / slaapzak / matje meeneemt, uitwijken naar hotelletjes en B&B's. Op enkele etappes kan je ook uitwijken naar een Jeugdherberg.

Meer info :

Meer info