Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Olavsweg
Dit pad is ideaal voor wie een trekking in Noorwegen wil doen, maar dan zonder ineens de extremen van de berggebieden of het hoge noorden op te zoeken.
Facts
Officiële naam : Gudbrandsdalsleden
Beginpunt : Ruïne Hallvard-kathedraal in Oslo
Eindpunt: Nidaros-kathedraal in Trondheim
Lengte : 650 km
Aantal wandeldagen : 30-33
Mooiste stuk : Dovrefjell
Beste seizoen: half juni-augustus
Officiële website : www.pilegrimsleden.no
Overzichtskaart
Moeilijkheidsgraad en techniciteit
Eigenlijk is dit de ideale route om als startende trekker ten volle van Noorwegen te genieten.
De paden zijn goed gemarkeerd en je bouwt rustig op met bossen en velden in de eerste twee weken om dan de ruige natuur van Dovrefjell nationaal park in te trekken. Er zijn regelmatig dorpen en berghutten in de buurt dus als je iets uit de beschaving nodig hebt, dan kan dat. Tegelijkertijd ben je op de paden volledig in de natuur en kan (je net als op de uitdagender trekkings in de bergen of in het hoge noorden) zo goed als overal vrij bivakkeren.
Indeling volgens Noorse systeem : De etappes zijn deels "Middels" (blauw - gemiddeld) tot "Krevende" (rood - zwaar) dus 2 à 3 op een schaal van 5.
Technisch : Hoe moet je dit interpreteren ? De paden zijn vergelijkbaar met GR-paden in de Ardennen of in de Vogezen. Deels paden door bossen en langs velden of weilanden. Deels paden door ruigere natuur bv. in het nationaalpark Dovrefjell. Er is doorlopend een pad. In zones met moeras of veen zijn er knuppelpaden of plankenpaden. De hoogteverschillen zijn relatief klein omdat de route meestal de vallei volgt.
Fysiek : je kan de etapes vlot langer of korter maken. De meeste mensen stappen 20 - 25 km per dag.
Engagement : beperkt. De grote weg (E6) tussen Trondheim en Oslo is nooit ver weg - ergens naar toe liften is dus altijd een optie. Niet dat die weg stoort : het grootste deel van de tijd merk je die niet. Bijkomend voordeel is dat er bijna overal langs de Olavsweg een behoorlijk gsm-signaal is.
Etappes en varianten
De Olavsweg ligt grotendeels vast.
Alleen in het zuiden, tussen Oslo en Lillehammer zijn er 3 varianten :
- de oostelijke variant is de historische route
- de westelijke variant verlaat veel sneller de drukte van Oslo en is landelijker en wordt eigenlijk aangeraden
- historisch gezien werd het eerste stuk ook over water gedaan. Wie zich eens heerlijk wil laten gaan kan een nostalgische ferry op het Mjøsa-meer boeken.
Anderzijds is de Olavsweg deel van een heel netwerk van paden die - net als de Camino de Santiago in Spanje - samenkomen in de kathedraal van Nidaros in Trondheim. Daar ligt de heilige Olaf begraven. Dat deze eerste christelijke koning van heel Noorwegen heilig verklaard was heeft weinig te maken met de voorbeeldige levenswandel ; zijn levensverhaal is één aaneenschakeling van intriges, geweld, oorlogen en schaamteloos inzetten van de kerk bij zijn politieke maneuvres. Dit padennetwerk is op dit moment ca. 3000 km lang. Zie pilegrimsleden.no.
Om het verwarrend te maken is bij het Duitstalig en Nederlandstalig publiek de Olavsweg niet het hele netwerk maar enkel het pad vanuit Oslo. De Noren en Zweden pikken er dan weer een ander uit : zij bedoelen met St-Olavsleden het pad dat vanuit het Zweedse havenstadje Sundsval richting Trondheim loopt.
Naar Benelux-normen ligt de Olavsweg volledig in het platteland / het groen / de natuur. Zoek je een wandelroute tussen Oslo en Dovrefjell en de andere grote natuurgebieden die ook aan de Noorse normen op dat punt voldoet en zich minstens een paar uur stappen verwijdert van dorpen / wegen / spoorweg in de vallei ? Maar waar je toch kan bivakkeren maar als het nodig is kan terugvallen op overnachtingen binnen bv. in DNT-hutten ? Bekijk dan deze beide :
- Rondanestien. Van Oslo tot Dovrefjell, 460 km, opgesplitst in 6 blokken van een grofweg een week. Parallel met de Olavsweg en kruist deze enkele keren. Introductie-website. Meer details in het Noors.
- Jotunheimstien. Van Oslo tot Jotunheimen, 320 km, 2 à 3 weken. Een stuk ten westen van de Olavsweg en in tegenstelling tot de Rondanstien hiermee niet combineerbaar. Meer details in het Noors.
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Oslo bereik je met het vliegtuig, met de auto + ferry via Kiel of Fredrikshavn, of met trein + ferry via Kiel.
Er is een directe treinverbinding tussen Oslo en Trondheim. Reis van 7 à 8 uur. De Olavsweg passeert in de buurt van de voornaamste stations van deze trein, dus ook voor wie beslist om maar een deel van de Olavsweg te doen, is deze trein een handig hulpmiddel.
Topokaarten en gidsen
De tocht is vooral goed gekend in Nederland en Duitsland. Logisch dat je in die talen een goede topogids vindt (en niet in het Frans of Engels).
Nederlandstalige wandelgids voor het Olavspad
Nuttige bronnen
Goede introductie in Nederlands - Op Vrije Voeten
Officiële website - Gudbrandsdalsleden op pilegrimsleden.no
Bewegwijzering
Het pad is gemarkeerd met het specifiek logo dat voor alle pelgrimspaden van Noorwegen wordt gebruikt.
Bivakkeren en overnachting
In Noorwegen kan - binnen een aantal voor de hand liggende grenzen - overal gebivakkeerd worden.
Dit maakt dat je eigenlijk zo goed als elke dag de tent ergens kan opslaan langs de Olavsweg.
Er zijn ook een aantal lodges en hutten specifiek voor pelgrims.