Situering

Verder naar het noorden en wat dieper in het binnenland vinden we Døvrefjell, een gebied met (afgeplatte) toppen tot boven de 2000m die zich bovendien uitstekend lenen tot het maken van wintertrekkings.

Interessant aan deze regio is dat ze gelegen is in de zogenaamde ‘regenschaduw’ van de massieven langs de westkust, en daardoor gemiddeld een stuk beter weer kent. Deze lagere neerslagtotalen verklaren meteen ook waardoor zelfs onder de hoogste toppen nog slechts kleine, wegsmeltende cirque-gletsjers aanwezig zijn.

In Døvrefjell kan je als enige gebied in Scandinavië muskusossen bewonderen, met name in het Stroplsjødalen in het oosten van het massief.

Dovrefjell is de enige plaats in Europa waar je nog in het wild muskusossen kan bewonderen (Kasper Geuns)

Het grootste deel van Dovrefjell is nationaal park. De smalle strook waar de spoorweg en de hoofdweg doorloopt en waar enkele skistations liggen, is de scheiding tussen de twee nationale parken : Dovrefjell-Sunndalsfjella, ca. 1825 km² en Dovre National Park, ca. 280 km², dat in de praktijk één geheel vormt met het Rondane gebied.

Aan de noordkant gaat Dovrefjell over in Trollheimen. Dit is een beschermd landschap. Het maakt de verbinding tussen Dovrefjell en de zee, dus alle mogelijke berglandschappen van bossen en fjordachtige valleien in de laagste stukken naar heide en hoogveen met bergpieken in de hoogste stukken. De naam Dovrefjell is eeuwenoud ; Trollheimen is een uitvinding van eind 19e eeuw om toeristen naar Noorwegen te lokken.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Eens in Noorwegen, is Dovrefjell vlot te bereiken : de spoorweg en de hoofdweg tussen Oslo en Trondheim loopt dwars door dit massief. Het station / de stop van de snelbus van Hjerkinn ligt op het plateau. In de zomer shuttledienst dieper het gebied in bv. Hjerkinn-Snøheim (buiten het seizoen mag dit met de eigen wagen).
Wie de tocht liever in een typisch Noors dorpje start, kiest beter voor één van de stationnetjes in Gulbrandsdalen (spoorlijn Oslo-Andalsnes) bv. Lesja. Reken 5 à 6 uur reistijd vanuit de luchthaven van Oslo.
Voor een starpunt aan de noordkant van Dovrefjell of in Trollheimen, is het gemakkelijkst om in het station van Oppdal een de bus richting Sunndalsøra te nemen.

Wandelen

Er is een netwerk van DNT-paden en -hutten in Dovrefjell. De hutten liggen ongeveer 15 à 25 km uit elkaar ; de etappes worden rood tot zwart ingedeeld. Sommige zijn onbewaakt ("Selvbetjent" of "Ubetjent") andere zijn vaak uitgebreide berghutten met alle mogelijke service. Zie Ut.no.
Naast deze gemarkeerde paden is er nog een hele reeks informele paden of brede vlakke stukken waar je zelf een route kan bedenken.
Veel Noren willen zoveel mogelijk 2000-ers beklimmen. Een 10-tal liggen in Dovrefjell, waaronder Snøhetta (2286), de hoogste piek van het gebied en tevens de hoogste berg van Noorwegen buiten Jotunheimen. De Snøhetta kam oversteken is een serieuze brok voor alpinisten : het afgeronde relief maakt hier plaats voor scherpe kammen die door recente gletschers zijn uitgeslepen. Je kan wel de hooftop en de westtop bereiken langs een pittig pad.
Voor veel andere 2000-ers is de situatie vergelijkbaar : soms is er een pittig wandelpad, maar al even vaak gaat het om alpinisme. www.scandinavianmountains.com.

Dit is een ideaal gebied voor trekkings met de tent. Geen kampvuur in de zomer (15 april tot 15 september). Bivakkeren mag vrij op ruime afstand van woningen of berghutten. Er is vaak een bivakweitje vlak bij de berghutten en met een kleine vergoeding kan je dan ook het sanitair e.d. gebruiken. Meer informatie over regels en verwachtingen hier.

De Olavsweg, een eeuwenoud pelgrimspad, loopt door Dovrefjell. Het is wellicht de meest toegankelijke manier om als beginner kennis te maken met een (tent)trekking door de Noorse natuur. Het weer is er een stuk vergevingsgezinder dan in andere berggebieden van Zweden of Noorwegen, als er iets fout gaat kan je er rekenen op gsm-signaal en op een paar uur stappen + een lift ben je er terug in de bewoonde wereld. Anderzijds : net als met de pelgrimspaden in andere landen volgt deze route eeuwenoude wegen en dat zijn ook logische plekken voor de moderne spoorwegen en hoofdwegen. Voor wie écht in de natuur wil zijn, is dit geen goede keuze.

DNT maakte een handvol SignaTUR-trekkings. Dit zijn tochten van een week, met keuze tussen tent of goede berghutten, door de mooiste gebieden van Noorwegen en goed bereikbaar met openbaar vervoer. De SignaTUR van dit gebied is een lusroute van 7 dagen door Trollheimen. Noorse beschrijving op de DNT-website ; idem op de ut.no website een korte Engelse vertaling.

Tochtverslagen