Situering

Onder de Oslomarka verstaan we het bosrijke, heuvelachtige gebied in de omgeving van de hoofdstad. Er is een zeer dicht netwerk aan gemarkeerde paden en hutten (in deze regio weliswaar vaak onbemand), en in de winter is het een populaire bestemming voor korte skitrekkings. Het volledige gebied ligt onder de boomgrens en is een stuk toegankelijker dan de hoogplateaus verder naar het westen.

Mørkgonga in Oslomarka (Svein Nordrum)

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

In de ruime regio rond Oslo kan je normaal gezien overal terecht met openbaar vervoer.

www.visitoslo.com/en/transport/in-oslo/ : introductie

ruter.no/en/ : planner

Wandelen en hiken

Het is een uitgebreid gebied met een dicht netwerk aan paden en trails. Er zijn geen klassieke meerdaagse GR-achtige routes.

Er is zeer veel informatie in het Noors, en beduidend minder in Engels of andere talen. Dit is immers de zone waar iedere inwoner van Oslo zijn portie natuurbeleving en beweging komt opdoen.

Wil je toch een doorgaande tocht die je gewoon een aantal dagen na elkaar kan volgen : kies dan voor de Rondanestien of de Jotunheimstien : dit zijn de routes die Oslo-stad verbinden met de bergen van Rondane of Jotunheimen. In het eerste deel door Oslomarka vallen die samen.

Iets helemaal anders : het kustpad of Kyststien langs de Oslofjord. De Oslofjord is helemaal anders dan de fjorden aan de westkust. Hier geen honderden meters hoge rotswanden, maar een zacht reliëf met ook landbouw en veel kleine eilandjes. Het pad loopt niet (zoals bv. de GR34 in Bretagne of het SWCP in Cornwall) de hele tijd met zicht op de branding. Het pad loopt in een zone van een paar km van de eigenlijke kustlijn met heel veel doorsteken naar strandjes, baaien enzovoort. Wellicht het enige kustpad in Europa waar je 2 weken aan één stuk rustig kan hiken en iedere avond onbezorgd met zicht op zee kan bivakkeren.

oslokyststien.jpg

Kustpad langs de Oslofjord

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be