Situering

Het uiterste zuidwesten van England zorgt voor zeer diverse en boeiende wandelmogelijkheden. Langs de kuststreek vind je ruwe kliffen, mooie vissersdorpjes, soms brede estuaria of belangrijke veen- en heidegebieden. In de praktijk strekt al dat fraais zich uit over de beide counties Cornwall en Devon en een stukje van de buurcounties Somerset en Dorset.

Binnen Devon & Cornwall vind je 2 boeiende national parks: Dartmoor en Exmoor National Park.

Beide nationale parken hebben een uitstekende website voor een grondige eerste voorbereiding. Dit zijn erg onherbergzame regio’s waar navigeren belangrijk wordt gezien het ontbreken van routes of net het uitwaaieren van diverse sporen waartussen het moeilijk kiezen is. Het kan er erg mistig en zompig zijn. Een derde interessant veen- en heidegebied is Bodmin Moor. In de Moors vind je ook veel prehistorische sites (megalieten, begraafplaatsen, forten, ...).

Opvallend in Dartmoor zijn de ‘tors’, granietformaties die het erosieproces van miljoenen jaren hebben doorstaan. Dartmoor staat ook heel tollerant tegenover wild kamperen
Hou wel rekening met de periode dat het leger er schietoefeningen doet. Sommige delen zijn dan niet toegankelijk

south-west-coast-path (2).png

Meer info vind je op deze sites:

Zuidelijke kustlijn van Cornwall (foto: Debbie Sanders)

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De treinverbinding vanuit Londen is (naar Engelse normen) erg goed. Eurostar naar Londen, korte metrorit naar Paddington Station en directe trein (klokvast 1/uur) naar alle centra in het zuiden van Devon en Cornwall bv. Exeter / Plymouth / Penzance. Reken 5 à 6 uur vanuit Brussel naar Exeter ; 8-tal uur naar Penzance. Zoals steeds in UK : vroeg boeken en schuiven met de uren tot je een laag tarief beet hebt. Er is ook een nachttrein. Zie Great Western Railway.

Het binnenland en de noordkust zijn iets moeilijker bereikbaar en vergen een bijkomende lokale treinrit of busrit.

Met de auto lukt ook, maar is voor het zuiden in de praktijk minder snel en (door de kost van de Chunnel of het veer) alleen goedkoper als je de auto met een aantal mensen kan delen.

Het lokale busvervoer in Cornwall en Devon is erg versnipperd. Elke buslijn is door een andere maatschappij uitgebaat. Laat dit je niet afschrikken : er zijn er goede bus planners : www.gocornwallbus.co.uk, www.traveldevon.info/bus (ook als app beschikbaar ; ik vind ze persoonlijk subliem omdat direct de buslijn en alle haltes tonen op een detailkaart : ideaal voor wandelaars).
Het aanbod varieert : soms zijn er maar 1 à 2 bussen per dag, soms is er een erg hoge frequentie.

Ferries over estuaria kosten een symbolisch bedragje en reservatie is niet nodig. Een aantal ferries zijn het hele jaar door beschikbaar ; andere zijn alleen beschikbaar in de zomermaanden. Er zijn een 25-tal ferries in Cornwall en een 10-tal in Devon. Ze zijn essentieel voor wie het kustpad volgt.
Ferries naar eilanden (Lundy, Scilly Isles) of over het Kanaal zijn duur en worden best ruim vooraf gereserveerd.

veer falmouth.jpg

Het voetveer in Falmouth is meteen een interessant bezoek aan deze historische haven.

Interessante tochten

Het South West Coast Path volgt de volledige kustlijn van Devon & Cornwall, en is meteen het langste langeafstandspad van het Verenigd Koninkrijk. De totale lengte is ruim 1000 km met 35000 m+ en vraagt 7 à 8 weken. Veel Britten doen dit pad gespreid over een aantal jaren, met telkens een stukje van één week. Het is een zeer gevarieerde tocht door een zeer rijke natuur en sporen van een zeer rijke geschiedenis.
Aanraders voor wie maar 1 week heeft en moet kiezen :

  • een lus van 4 à 8 dagen vanuit Penzance. Te voet (1 dag) of met het boemeltreintje naar St-Ives en dan een 4 à 8 tal dagen het SWCP tot Penzance of tot Falmouth. Hoogtepunten : zeehonden, dramatische klifkusten, het meest westelijke en het meest zuidelijke punt van Engeland, sporen van mijnbouw die teruggaan tot 4000 jaar geleden. Kan grotendeels met hostels.
  • de Jurassic Coast tussen Exmouth en Portland. Zeker voor wie interesse heeft in geologie. Mis zeker de undercliff bij Lime Regis niet. 5-tal dagen, rustige paden onderbroken door gezellige dorpjes.
  • Het zwaarste stuk (vergelijkbaar met bergwandelen) is op de afgelegen noordkust tussen Appledore en het surfparadijs Newquay. Enkele etappes van 1000 m+ op één dag.

In het binnenland vind je het typische plattelandsbeeld: glooiende heuvels, talloze velden en opeengestapelde muurtjes, her en der een boerderij of cottage en beboste beekvalleien.

De hele wereld kent Stonehenge. De hele regio staat vol met neolitische grafheuvels en standing stones, nederzettingen en mijnen van de bronstijd, forten van de ijzertijd. Vooral op de heuvels van de kust van Cornwall en in Dartmoor zijn deze relatief goed bewaard en vrij toegankelijk. Ze kunnen dus vlot meegenomen worden op een hike door Dartmoor of op een wandelweek langs het kustpad.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be