Het Offas Dyke Path, 285 km lang, beweegt zich op de grens tussen Wales en England. Genoemd naar Koning Offa die deze aarden wal ergens in de 8ste eeuw heeft laten opwerpen. Ongeveer 100 km van de trail loopt op de restanten van deze vroegmiddeleeuwse grenswal.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn door middelgebergte op de grens van Wales en Engeland
Startpunt : Chepstow (zuidkust - bij Cardiff en Bristol)
Eindpunt : Prestatyn (noordkust - bij Liverpool)
Lengte : 285 km
Etappes : 12 à 16 etappes
Hoogtemeters : 9000 m, gespreid over heel veel korte klimmetjes 
Beste periode : april - oktober maar kan eigenlijk het hele jaar

Overzichtskaart

Offas Dyke Map.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Grotendeels glooiend heuvelland. De meeste klimmetjes zijn vrij kort. Alleen bij het doorkruisen van Brecon Beacons (dag 3) is er een doorlopende klim maar ook die is minder dan 500 m.
Grotendeels op goede paden ofwel padloos door weiland. 
De vele stiles (een soort laddertjes om de afsluitingen tussen twee stukken weiland te passeren) zijn in de voorbije jaren voor een deel vervangen door kissing gates.
De echte bergen van Wales (Snowdonia) blijven volledig buiten het bereik van deze trail. Nochtans staan er ook eerder bergachtige stukken op het menu : Black Mountains and the Clwydian Hills (beide in de tweede helft van de trail).

Etappes en varianten

Er zijn geen officiële varianten. Je kan schuiven met etappeplaatsen (zo zijn er indelingen in 12, 14 of 16 etappes mogelijk). Als je te weinig tijd hebt kan je kiezen om slechts een deel van de route te doen. 

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start en eindpunt van de trail liggen in de buurt van een treinstation en zijn met de trein op een 5 à 7 uur reizen van Rijsel of Brussel Zuid verwijderd.

Naar startpunt in Chepstow : TGV naar Londen, intercity naar Gloucester, lokale trein naar Chepstow. Eventueel iets langer via Bristol of Cardiff indien men vooraf één van deze steden wil bezoeken.

Terug uit eindpunt in Prestatyn : trein naar Londen, direct of eventueel via Liverpool of Manchester. Daarna TGV naar België.

Je kan met de trein van Chepstow naar Prestatyn of omgekeerd. De prijs en reisduur van die terugreis zijn relatief hoog : het is veel efficiënter en goedkoper om van één van deze punten naar Londen te reizen dan om ze met elkaar te verbinden.

Last minute tickets zijn niet goedkoop ; boek ruim op voorhand en neem de tijd om tussen het chaotische ticket aanbod de beste prijs / reistijd / comfort combinatie uit te zoeken.

Topokaarten en gidsen

Gidsen

Kaart

Bewegwijzering

Klassieke bewegwijzering van de national trail langs het hele pad.
Het blijkt niet evident te zijn om alleen met de wegmarkering de route goed te volgen. Boek, kaart of gpx op GPS of smartphone zijn dus nodig.

Offas Dyke Map - logo.jpg

Bivakkeren en overnachting

De wandeltocht wordt gedaan :

  • met overnachting in  B&B, hotelletjes en hostels (al dan niet in combinatie met bagagevervoer dat ook langs deze national trail zeer goed uitgebouwd is)
  • met overnachting op campings ; er zijn vrij veel kleine campings op boerderijen en dergelijke
  • er vrij veel wandelverslagen van mensen die de campings of B&B's afwisselen met wildbivakkeren maar bekijk hiervoor eerst goed de gewoontes en regels rond wildbivakeren in Engeland & Wales.

De website van de Offa's Dike Association geeft een goed overzicht

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Geen probleem. De trail passeert regelmatig dorpjes en er zijn ook boerderijen of campings met een micro-winkeltje.

Water is normaal gezien beschikbaar op de campings of bij huizen waar je met de nodige flair en diplomatie water kan vragen. Voor water uit de natuur is er altijd een besmettingsrisico en is filteren aangewezen.

Tochtverslagen

Zomer