Nat-Parks-GB-Overview.png

Overnachten en kamperen

Op de gemarkeerde nationale routes zal het niet moeilijk zijn om een slaapplaats te vinden. Zie hiervoor de info bij het betreffende pad. Een ruim totaal overzicht voor Wales vind je bij de Long Distance Walkers Association. Op de meer toegankelijke trails heb je mogelijkheden in overvloed: campings, B&B, bunkhouses, hostels. Al kan je in de meer afgelegen gebieden niet altijd kiezen uit alle opties! Hou er rekening mee dat, als je de organisatie zelf voor je rekening wil nemen, je op populaire routes ruim op voorhand moet beginnen te plannen om een vrij bed te vinden.

De avontuurlijker ingestelde wandelaar die zijn eigen tocht uitzet kan, naast de eigen tent ook terugvallen op bothies. Wales heeft er enkele. Bothies zijn primitieve onderkomens met weinig of geen voorzieningen, en zijn dus niet te vergelijken met berghutten in de Alpen of in Noorwegen. Het zijn eenvoudige huisjes of hutjes, vaak oude gebouwen op grond van grote landeigenaars, die onbemand zijn en vaak geen faciliteiten hebben zoals lopend water of dekens. Een matje, slaapzak en kookgerei moet je zelf meenemen. Het gebruik ervan is meestal gratis. Meer informatie over de precieze locatie en toestand van de bothies kan je vinden op de site van de Mountain Bothy Association waar je tevens (vrijwillig) lid kan worden. Als je er gebruik van maakt, houdt niets je tegen om het onderhouden van deze overnachtingsplaatsen te stimuleren.

Trek je met de tent rond en hou je liever van bivakkeren (dit wil zeggen dat je ‘avonds je tent op zet om dan in de ochtend terug op te breken) dan is dat ook in Wales mogelijk. In principe is het op één enkele uitzondering na verboden om wild te kamperen in Wales. In principe vraag je steeds de eigenaar van het land om toestemming. In afgelegen gebieden is dit vaak niet haalbaar. Het wordt  een stuk moeilijker om een bivak te maken wanneer je niet op hoogte wandelt of korter bij bewoning bent. Soms bieden pubs en boerderijen ook een plek aan waar je de tent op kan slaan. Wildkamperen raden we, kort bij woningen, zonder overleg met de eigenaar ten stelligste af.

Openbaar vervoer

Naar Wales kan je met het vliegtuig, de boot, de trein of de auto reizen.

Traveline is een goede transportplanner voor lokale verplaatsingen in Wales  eenmaal op Engelse bodem. Het treinvervoer is geprivatiseerd en verdeeld over enkele spelers. Net als op het vaste land worden er verschillende tarieven gehanteerd voor de trein.

Zeer handig is ook dit gedetailleerd overzicht van het spoornetwerk.

Beste periode

Voor een overzicht van het algemeen weerbeeld in Wales geeft een goed idee van welk weer je mag verwachten in Wales doorheen het volledige jaar.
Voor een wat gedetailleerder overzicht van het klimaat verwijzen we naar metoffice.

Check steeds het weerbericht voor je vertrek zeker wanneer je dieper het land in gaat en hogere delen op zoekt. Het kan er ruiger aan toe gaan dan wanneer je langs de kustlijn blijft.

Metoffice en mwis.org geven het weerbericht voor de komende dagen in bergachtig gebied.

Bewegwijzering en paden
Kaarten en topogidsen

Digitale kaarten

In de voorbereiding van een route is het best om een planner te gebruiken die meteen de gedetailleerde topokaarten toont van de UK. Deze is bv. een goede die toelaat om tot 1:25000 in te zoomen. DataMapWales gebruikt een meer OSM-achtige ondergrond maar heeft heel veel interessante overlays, bv. zwemwaterkwaliteit, erfgoed, natuurgebieden, enz.

Papieren kaarten

De Britse eilanden hebben uitstekende stafkaarten van Ordnance Survey. Je kan kiezen voor 1/50000 (Landranger  of 1/25000 (Explorer) schaal. De laatste is uitstekend geschikt voor gebaande en ongebaande voetpaden terwijl de eerste eerder geschikt zijn voor fietstochten ed.

Artboard.jpg

Links: Landranger maps. Rechts: Explorer maps

Verder zijn er tal van topogidsen voor de wat bekendere meerdaagse tochten. Zo zijn topogidsen van alle National Trails in boekvorm uitgebracht (Aurum Press). Voor praktische zaken wordt dikwijls verwezen naar de websites van de betreffende routes/paden.

Bevoorrading en water

Als je een eigen route wil samenstellen moet je rekening houden met de al dan niet beperkte aanwezigheid van bewoning. Een dorpje heeft niet altijd een winkel, een pub zal je in afgelegen dorpjes al sneller aantreffen. Steeds op voorhand voldoende opzoekwerk verrichten om in je bevoorrading te voorzien is alleszins de boodschap. Voor de meer afgelegen gebieden zoals Snowdonia zal je zelf in moeten staan voor de bevoorrading. Water is meestal overvloedig aanwezig via stroompjes of meren maar door de aanwezigheid van vee is het ontsmetten van water altijd aangewezen.

Mobiel netwerk

Dekking : In de interessantste wandelgebieden zijn meteen ook de gebieden waar de de dekking beperkt is tot de dorpen en hoofdwegen.
Deze overzichtspagina linkt door naar de network coverage van de verschillende providers. Focus hierbij op de grote (O2, EE, 3, Vodaphone).

Roaming : Vanaf 2022 is iedere operator terug vrij om roaming kosten aan te rekenen. Of dit wel of niet gebeurt, zoek je dus best vooraf uit voor jouw specifieke operator en abonnement.

Noodoproep bergredding : 999 of 112. Vraag naar "Police" en dan "Mountain Rescue". Alternatief werk met SMS via emergencysms (vooraf registreren en primair bedoeld voor personen met spraakstoornissen, maar het kan handig zijn als er nauwelijks bereik is).

Langeafstandswandelingen

Wales kan drie National Trails toevoegen aan zijn lijst met “meerdaagse tochten”. Daar vind je alle informatie om je tocht te plannen.

kaart wales.jpg

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be