The Cambrian Way dwarst Wales van zuid naar noord. De route is de mooiste en meest gevarieerde van Wales. Ze loopt door twee van de nationale parken en de hoofdstad Cardiff en is dus een mooie combinatie van alles wat Wales te bieden heeft, van laagland en stukjes kust tot veen en de ruige bergen van Snowdonia, Rhinogydd en Brecon Beacons. Ook erfgoed komt ruim aan bod.
De route is vrij zwaar : in de bergen wordt consequent gekozen voor de route over alle hoogste toppen.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn dwars door Wales maximaal via de hoogste toppen van alle berggebieden
Startpunt : Cardiff, de hoofdstad van Wales aan de Zuidkust
Eindpunt : Conwy aan de noordkust van Wales
Lengte : 475 km
Hoogtemeters : 20 000 m+ 
Etappes : 22 à 40
Beste periode : mei - september : een deel van de tocht is een echte bergwandeltrekking. Eventueel ook april - oktober. De delen in de omgeving van Cardiff kunnen het hele jaar. 

Overzichtskaart

Cambrian way map.gif

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

De Cambrian Way is een zware route. Zeker zwaarder dan zijn Engelse tegenhanger, de Pennine way.

Technisch : de route kiest resoluut om steeds de hoogste toppen van elk bergmassief te overschreiden. En niet alleen de top, maar als het kan de hele kamlijn met elk piekje en neventopje. Scrambling, stukken zonder aangelegd pad, kruisen van bergbeken, ... staan zeker op het programma. En dat uiteraard ook op dagen met slecht weer en met een trekking-rugzak.

Fysiek : wie de route doet op een typisch aantal stapdagen (3-tal weken) heeft op meer dan de helft van de etappes meer dan 1000 m+ en 7 à 9 uur stappen.
Daarom zijn er ook mensen die het anders indelen en een 30-tal stapdagen voorzien. Soms wordt ook een 40-tal dagen naar voor geschoven, maar dat heeft wellicht meer te maken met het inbouwen van een aantal rustdagen of marge voor slechtweer-dagen.

Weer : zoals steeds op de bergen aan de westkust van de UK : plan voor alle mogelijke vormen van regen. De voeten droog en blein-vrij houden is een belangrijke succesfactor voor een trektocht. Heerlijk zonnig weer staat natuurlijk ook op het programma en in de zomer dagen met hinder door midges.

Etappes en varianten

De route heeft een erg bewogen geschiedenis. Ze is een beetje informeel ontstaan : ze werd al gelopen, zonder dat de "right of way" voor alle ruige open zones (veen, berggebied, heide, ...) goed geregeld was. Er waren ook behoorlijk wat twijfels bij bergreddingsdiensten en lokale politici en park managers of zo'n trail waar dan allerlei trekkers met veel te lichte uitrusting en met veel te weinig bergervaring op zouden afkomen, wel een haalbaar idee was.
In dat hele proces zijn er regelmatig aanpassingen gebeurd.

Daarnaast zal het wellicht nodig zijn - voor thru-hikers - om bij slecht weer of slechte condities of op een dag dat "de benen wat minder goed zijn" een lager gelegen of kortere variant uit te dokteren, met de OS-kaart in de hand.

Op de website van de Cambrian way staan een heel aantal voorbeelden uitgewerkt, van 18 dagen tot 32 dagen, met B&B of met bivakkeren.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Zeer goed bereikbaar. Het spoorwegennet in Wales is erg uitgebreid. Als er een minpuntje is, dan is het dat reliëf en geschiedenis de voorkeur geven aan spoorwegen richting Engeland, eerder dan noord-zuid verbindingen binnen Wales.

Cardiff en Conwy liggen beide op een directe spoorlijn naar Londen. Reken 2h30 voor Londen-Cardiff en 3h30 voor Londen-Conwy. Wie met de auto reist, is langer onderweg en zal ook een erg complexe rit hebben om terug bij het startpunt te raken.

Wie de trail in drie stukken van een week wil opbreken heeft ook heel wat opties. Bijvoorbeeld. in Barmouth en in Llandovery (Heart of Wales Line) kan je de trein nemen.

Topokaarten en gidsen

Cicerone heeft de meest gebruikte gids voor de route.

Bekijk ook de opmerkingen over de gids op de website van de Cambrian Way.

Bewegwijzering

Reken niet op een doorlopende bewegwijzering.

Op wegwijzers, stiles / kissing gates,... wordt het logo van de Cambrian Way gebruikt.

Cambrian way waymark.jpg

Bivakkeren en overnachting

B&B en bivakkeren worden beide toegepast. Bivakkeren is officieel niet toegelaten maar kan met de nodige discretie en gezond bivakverstand in de berggebieden.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

Website van Cambrianway.org

Cambrian way op de website van de Ramblers (een groep van bergwandelaars in Wales) : een goede korte inleiding

Cambrian way op de website van Mud & Route (semi-commerciële blogsite)

Ter info :
Er is ook een trans-cambrian way - een mountainbike route dwars door Wales. Heeft niets te maken met deze route. Zie overzicht van de verschillende Cambrian Ways.