Snowdonia National Park is een divers natuurpark. Je kan er op de meer toeristische aangelegde wandelpaden wandelen maar evenzeer je route zoeken over glooiende en met gras begroeide hellingen of scramblen over de rotsige kammen. Enkel in de buurt van Snowdon / Yr Widdfa, de hoogste top van Wales, zal je signalisatie vinden. Voor de rest is het gebied onbewegwijzerd.

Het nationaal park gebruikt sinds 2022 consequent alleen nog de Welshe plaatsnamen, ook in Engelse teksten. De reden is dat de plaatsnamen de dragers zijn van een zeer rijke mythologie. Vanaf nu dus geen Snowdon meer (dit is middeleeuws engels voor "top met sneeuw") maar wel Yr Widdfa. Dat verwijst naar één of andere mythologische reus die door Koning Arthur in een duel onthoofd is en waarbij het reusachtige hoofd begraven ligt onder de cairn boven de top.

Het nationaal park Snowdonia heet nu Eryri, dit betekent "de uplands".

Veel namen zijn voor ons hikers zeer interessant omdat ze iets zeggen over het landschap. Meer hierover hier.

Situering

De website van het nationaal park zal jouw van alle info voorzien die je nodig hebt om je tocht te plannen. https://www.snowdonia.gov.wales/visiting.
Bekende routes naar de top van Snowdon / Yr Widdfa zijn de vrij gevaarlijke 'Pyg track' en de 'Miners’ track'.

In Snowdonia kan je enkele hostels vinden, waarvan die aan de Pen-Y-pass het meest strategisch gelegen is om van daaruit diverse toppen in de omgeving te bewandelen. Let wel op want veel van de hostels zijn enkel in het hoogseizoen open waardoor je tijdens een wintertocht vaak aangewezen bent op bivakkeren. Snowdonia is een gebied waar het relatief gemakkelijk is om te bivakkeren. Hoewel het in principe verboden is.

Traveline.cymru heeft een handige ‘bus stop finder’ op zijn site staan. In Snowdonia kan je de wagen parkeren maar geldt er bijna overal een pay&display policy (betaald parkeren). Om het gemakkelijk te maken voor toeristen is er een treintje van Llanberis naar Snowdon Visitor Centre op de top van Snowdon.

dscf9200(1)_0.jpg

Bivak op de Carnedd Llewelynn (foto Yanick Bos)

Interessante tochten

De meest uitdagende, ongemarkeerde route die Snowdonia aandoet is de Cambrian Way. Een verticale doorsteek van Wales, 463 km lang tussen begin en einde en tegen dan heb je minstens 20.000 hoogtemeters achter de rug.

Vele andere tochtvoorstellen vind je terug op de website van Snowdonia Backpacking

5805394683_792486c622_b(1).jpg

Cambrian Way in Snowdonia (foto: Debbie Sanders).

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be