Het Engelse Kustpad is work in progress. Als alles af is wordt dit een pad van 4500 km lengte. Een aantal stukken bestaan al en horen bij de mooiste en bekendste nationale wandelpaden.
Het doel is een pad dat zoveel mogelijk de kustlijn volgt : kliffen met wijdse uitzichten, oude visserdorpjes, duinen, kiezelstranden, moeraszones in delta's en rond riviermondingen. En af en toe drukke centra en badplaatsen met een drukke zeedijk of omwegen rond haventerreinen.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële naam : in mei 2023 is de naam van "England Coast Path" gewijzigd naar "King Charles III England Coast Path" als onderdeel van de kroning van king Charles.
Geplande lengte : 4500 km
Geplande afwerking : oorspronkelijk was 2020 gezegd. Door Covid werd dat niet gehaald. Afwerking zal eerder iets zijn voor 2022 / 2023.
De bestaande kustpaden worden allemaal geïntegreerd. Als dit lokale initiatieven waren, worden ze opgewaardeerd en omgezet tot nationaal langeafstandspad.
De bestaande planning is een tussenstap. Ook nadat al wat gepland is, is gerealiseerd op het terrein zullen er tientallen gaps en missing links zijn en zal slechts een 60 à 70% van de kustlijn van Engeland van een officieel kustpad voorzien zijn.
Officiële website : www.nationaltrail.co.uk/en_GB/trails/england-coast-path/route-descriptions/
Afkorting : ECP = England Coast(al) Path en soms ook KCIIIECP = King Charles III England Coast Path
Type tocht : tocht in lijn waarbij zoveel mogelijk dicht bij de vloedlijn of klifrand gewandeld wordt. 

Overzichtskaart

ecp-map.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Mix van verharde paden of promenades in en bij badplaatsen of grote steden, goed aangelegde paden en ruiger terrein. Dit kan van alles zijn : zand of kiezel, rotsachtige paden op sommige kliffen, doorkruisen van weiland, modderige stukken, steile stukken met trappen.

Vergelijkbaar met de bestaande kustpaden.

Etappes en varianten

In principe geen. Het zal echter vaak wel nodig zijn om een variant te nemen :

  • sommige gebieden zijn militair gebied ("Range"). Het kustpad is dan alleen op sommige momenten toegankelijk (bv. het weekend). Op andere momenten moet je een omweg doen via andere paden.
  • het kustpad maakt gebruik van veerdiensten. Sommige van deze veerdiensten zijn alleen actief in de zomer. Wie op andere momenten het kustpad volgt moet ook hier een omweg bedenken. Soms kan dit met een busrit, soms is de omweg een heel stuk complexer.
  • bij extreem weer bv. storm zijn sommige stukken kustpad onveilig.
  • er zijn zeer veel mogelijkheden voor overnachting of eten (campings, hostels, pubs, B&B's, take-aways, supermarktjes) die vlak bij het kustpad liggen, maar hier en daar zal je die toch enkele km landinwaarts moeten zoeken.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Parallel met de kust zijn er bijna overal busverbindingen. Zo goed als alle grote steden op het kustpad zijn met een vlotte treinverbinding vanuit Londen bereikbaar in enkele uren. Het is dus doenbaar om het Engels kustpad in stukken van 5 à 10 dagen op te knippen.

Topokaarten en gidsen

Erg uiteenlopend.

Voor de meest bekende stukken van het kustpad en dan vooral het South West Coast Path is er een hele reeks wandelgidsen beschikbaar en is de website zo goed als perfect.

Voor andere stukken ben je aangewezen op een gpx die je moet combineren met de bestaande OS Ordnance topokaarten voor ligging van de (soms nieuw aangelegde) paden en moet je de gewone internet-hulpmiddelen gebruiken om een B&B of camping te vinden. De verwachting is dat ook voor deze nieuwe stukken de kwaliteit van de website sterk zal verbeteren.

Bewegwijzering

Het is de bedoeling om overal de gewone bewegwijzering van Engelse nationale afstandswandelpaden te gebruiken namelijk de "acron" (gestyleerd eikel symbool)

Bivakkeren en overnachting

Bivakkeren is geen optie op het kustpad. Wie met de tent trekt, kan terecht op campings of kan in de pub of zo navragen of er een bruikbaar plekje is. Indien jouw social skills in de smaak vallen wordt er in eerder afgelegen dorpen vlot een plek aangegeven of stelt men voor om in de lokale sporthal of turnzaal te overnachten.

B&B, hostels, kamers boven een pub, hotelletjes, ... zijn een andere optie. Je kan op heel veel plaatsen ook 's avonds de bus nemen naar een overnachtingsplek en 's morgens de bus terug naar de startplek van de volgende etappe.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Geen probleem. Minimaal om de 2 dagen passeer je een supermarkt. In de praktijk zo goed als dagelijks een pub of take-away (al moet je daarvoor soms enkele km afwijken van het pad).

Nuttige bronnen

Website ECP England Coast Path : www.nationaltrail.co.uk/en_GB/trails/england-coast-path/

Website Wales Coast Path : www.walescoastpath.gov.uk
Het Wales Coast Path is volledig gerealiseerd. In Cheptow / Bristol en in Queensferry / bij Chester worden de aansluitingen tussen WCP en ECP voorzien.

Bestaande paden die deel zullen uitmaken van het England Coast Path

  • South West Coast Path in Cornwall, Devon en Dorset. Dit is al een national trail.
  • Isle of Wight Coastel Path rond het eiland Wight bij Southampton / Portsmouth en de Solent Way op het stukje kust ter hoogte van dit eiland. Een light-versie van het SWPC.
  • Norfolk Coast Path en aansluitend Suffolk Coast Path, tussen Felixtowe (ferryhaven) en de Wash (een inham met schorren en moerassen). Dit stukje van de Engelse Oostkust heeft de naam om wat zonnigste en droogste weer te hebben van Engeland.
  • Saxon Shore Way. Dit pad volgt de kustlijn van 1000 à 1250 jaar geleden in Kent. Het ECP zal de Saxon Shore Way slechts  gedeeltelijk hernemen. Elders worden nieuwe stukken ingericht die (denk aan polders, aangeslibte schorren, ...) de huidige kustlijn zullen volgen. 
  • Northumberland Coast Path. Helemaal in het noordoosten, waar een aansluiting op het toekomstige Schotse kustpad gepland is.