De muur van Hadrianus markeerde in de Romeinse tijd de grens tussen Engeland en het woeste noorden. Grote delen van de muur zijn bewaard. Het Hadrian Wall Path volgt de muur zo goed mogelijk.
Dit is de kortste wandelroute om Engeland van Ierse Zee tot Noordzee te dwarsen. Ideaal voor wie natuur en geschiedenis wil combineren.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn, op onverharde paden door glooiende heuvels in Noord-Engeland.
Startpunt : Wallsend, Newcastle upon Tyne aan het oostelijk einde van de muur, bij de Noordzee
Eindpunt : Bowness-on-Solway in de omgeving van Carlisle aan het westelijk einde van de muur, bij de Ierse Zee
Lengte : 139 km. In de praktijk zal je echter 15 à 30 km meer stappen.
Hoogtemeters : 1250 m+ verdeeld over een aantal korte klimmetjes
Stapdagen : 4 (voor snelle stappers) à 8 (voor wie ruim de tijd neemt om alle musea en archeologische sites te bezoeken)
Officiële website : www.nationaltrail.co.uk/en_GB/trails/hadrians-wall-path/

Overzichtskaart

hadrians-wall-path-map..jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : eenvoudig. Goede paden, grotendeels onverhard. Meestal op gras, af en toe ook stenig of op veen.

Fysiek : ook fysiek is dit een relatief gemakkelijk pad. Wie in staat is om dagetappes van een 20 à 25 km in heuvelachtig terrein te doen, kan deze route aan. De rugzak bepaalt ook mee de fysieke inspanning. Wie kiest voor overnachting in campings zal het lastiger hebben dan wie kiest voor B&B's en hostels en wie het nog kalmer wil doen, kiest voor een formule met bagagetransport.
Houd bij de planning ook rekening met extraatjes. De voornaamste reden is deze : dit pad volgt een muur die 1500 jaar lang in de vergetelheid is geraakt. Pubs, bunkhouses, B&B's, winkeltjes, campings, ... liggen niet langs deze muur maar in de dorpen in de omgeving.
Tip : doe het stukje van Wallsend tot het centrum van Newcastle (waar je wellicht zal overnachten) in de namiddag direct na de aankomst. Een leuk inlooptochtje en de relatief lange etappe van dag 1 wordt dan een stuk minder zwaar.

Weer : je blijft in het laagland, maximaal ca. 250 m hoog. Maar regen, wind, mist staan meestal op het menu. Minder zwaar dan bv. het Coast to Coast Path (dat veel hoger gaat) of de West Highland Way (die een heel stuk noordelijker ligt) maar toch is koud en nat weer iets waar je mentaal en qua kledij moet op voorbereid zijn. Maar even goed is er stralend warm weer mogelijk. Vaak op dezelfde dag.

Etappes en varianten

Geen varianten. De route volgt zo goed mogelijk het tracé van de muur en de bijhorende forten.

Wie op zoek is naar een langere en meer uitdagende route om Engeland van kust tot kust te dwarsen, bekijkt best eens het Coast to Coast Path.

Wil je de route een paar dagen langer maken : volgt vanuit Carlisle enkele dagen de Cumbria Way richting Lake District. Op papier lijkt het logisch om in het nationaal park Nothumberland een lus van 1 à 2 dagen te kunnen doen, maar dat blijkt wat tegen te vallen. Het zuidelijke stuk van dit park bestaat voor een groot deel uit saaie dennenbossen.

Oost naar West of West naar Oost : beide zijn mogelijk. De meeste wandelaars gaan van Oost naar West ; op die manier is het meest stedelijke stuk snel achter de rug.
Maar er zijn vrij sterke argumenten om het andersom te doen.
In de andere richting zal je bij slecht weer vaker de wind in de rug hebben. Voor wie dit een eerste trekking is : bij een start in het westen bouw je geleidelijker op. Je kan starten met korte etappes. Je moet niet stressen om die ene zeldzame bus van Bowess naar Carlisle op tijd te halen. Merk je dat je materiaal te kort hebt, dan kan je in Carlisle een outdoorwinkel vinden ; daarna lukt dat niet meer.

Beste Seizoen : mei-juni en september-oktober. In de wintermaanden is het pad vaak modderig en in november tot februari zijn de dagen vrij kort. In juli en augustus kan het erg druk zijn. In mei zijn er de bloesems en in oktober fraaie herfstkleuren.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start- en eindpunt liggen op een korte busrit verwijderd van een Carlisle en Newastle : dit zijn belangrijk stations die vlot bereikbaar zijn vanuit Londen.

Wie met de auto gaat : deze stations zijn ook direct met elkaar verbonden. Reken een 4-tal uur om van eindpunt terug bij de start te komen met bus - trein - bus.

Topokaarten en gidsen

De beste is blijkbaar die van Trailblazer. Uiteraard heeft ook Cicerone een goede topogids. Knife Edge heeft een heel complete en er zijn er nog enkele.

Bewegwijzering

Met de "acorn" van de nationale paden. Langs het pad en op wegwijzertjes.

Benadert de perfectie. Je zal in de praktijk de app / GPS / kaart wel nodig hebben voor de vele extraatjes : overnachtingsplekken, musea, winkeltjes, pubs, ... liggen immers bijna nooit op het pad zelf.

Bivakkeren en overnachting

Alle formules zijn mogelijk.

De meest klassieke is overnachting in jeugdherbergen en bunkhouses. Wie overnacht in B&B's en hotelletjes kan het meest flexibel de etappes indelen. Bagagetransport en in sommige gevallen transport van en terug naar de wandelroute zijn dan vaak deel van de service. Reserveren is sterk aanbevolen. Wie het pad wil doen in juli of augustus boekt best maanden op voorhand (of zal tevreden moeten zijn met adresjes een heel stuk van het pad verwijderd).

Wild bivakkeren is niet mogelijk. Wie het Hadrian Wall Path met de tent wil doen kan terecht op een hele reeks vaak kleine campings waar trekkerstentjes welkom zijn. Het is de enige formule waar je je kan permiteren om niet te reserveren en dag aan dag te stappen zoals het je uitkomt.

Op de website van het Hadrian Wall Path is er een up to date en compleet overzicht van alle overnachtingsplekken.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Supermarkten en outdoor winkels in Carlisle en Newcastle.

In de dorpjes in de omgeving van het pad : kleine supermarktjes, pubs, takaways, ... keuze genoeg voor lekker en stevig eten.

Nuttige bronnen

officiële website van het pad : www.nationaltrail.co.uk/en_GB/trails/hadrians-wall-path/

website van de toeristische dienst van de regio : hadrianswallcountry.co.uk/walking

een zeer complete blog : www.ashleyabroad.com/2019/10/30/hiking-hadrians-wall-guide/

 

 

Tochtverslagen