In België is de GR14 vooral bekend als de GR die de Ardense hoogtes dwarst : uitgestrekte bossen, diep ingesneden valleien en pauzes in Ardense stadjes met een rijk verleden : Bouillon, Saint-Hubert, La Roche, Stavelot.
Een veel langer stuk van de GR14 ligt in Frankrijk en is daar eerder het pad naar de Ardennen. Vanuit de Parijse drukte wordt de route iedere dag net ietsje wilder en eenzamer. Via de Champagne en de Argonne wordt bij Sedan de Belgische grens en de Ardennen bereikt.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Naam : Sentier des Ardennes (F) - Sentiers de l'Ardenne (B)
Startpunt en eindpunt :
   - Parijs (Bois de Vincennes) - Sedan (F)
   - Sedan - Monschau (B)
Lengte : 597 km (F) + 279 km (B)
Hoogtemeters : 6500 (F) + 7500 (B)
Staprichting : beide richtingen zijn mogelijk.

Overzichtskaart

GR14 Carte.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : Dit varieert nogal doorheen de tocht. Vooral in het stuk in de Argonne en in de Ardennen zijn er veel hoogtemeters en zijn er af en toe avontuurlijke stukjes. Dat kan van alles zijn : gladde knuppelpaden in de Hoge Venen, stukjes die bij hevige regenval overstromen, stukjes waar een omgevallen boom gewoon blijft liggen, stukjes vlak langs de diepte,... 

Fysiek : de hoogtemeters maken dat het stappen een heel stuk zwaarder is dan de afstand doet vermoeden. Wie bv. het Belgische stuk in 10 dagetappes van ongeveer 25 km opknipt, moet gemiddeld 750 m+ per dag verteren. Dat telt door. 

Andere : in de bossen van Ardennen en Argonne zal je in de herfst onvermijdelijk op een stuk bos stuiten dat afgesloten is voor de jacht. 

Etappes en varianten

Er zijn een aantal lokale varianten bewegwijzerd. Die hebben vooral hun belang om een station of overnachtingsplek (bv. jeugdherberg) te bereiken die net buiten de GR-route ligt. Of het gaat om een "variante crue" op plekken waar het pad langs de rivier frequent overstroomt.

In het midden van de GR14, is er keuze tussen 2 varianten : de klassieke langs Bar le Duc, en de meer groene variant door bossen en langs het bij vogelliefhebbers befaamde Lac du Der - Chantecoq.

De HA-route loopt min of meer parallel met de Belgische GR14 en kiest vaak voor een ruigere of meer afgelegen variant. Tussen Bouillon en La Roche is er ook nog de Transardennaise waarmee je kan varieren.

Wie interesse heeft in oorlogsverleden zal een aantal lokale varianten inplannen in de Argonne (frontlijn ten oosten van Verdun in wereldoorlog I) en Sedan.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Startpunten :

  • Parijs : TGV tot Paris Gare du Nord en metro naar Porte de Vincennes
  • Sedan : vlotst via klassieke TER-treinen via Lille en Charleville-Mézières. Geen eenvoudige verbinding, goed plannen. Daarom zie je dat veel mensen de GR14 aanvatten in Bouillon (trein naar Libramont en bus naar Bouillon).
  • Monschau : in het weekend : bus Eupen - Monschau. In de week bus station Aken - Monschau.

Tussenpunten :

  • De eerste pakweg 300 km van de GR14, op het stuk langs de Marne tot Vitry le François, is de spoorweg nooit ver weg. Het aanbod varieert en soms wordt de trein vervangen door een TER-snelbus. Dus best vooraf goed kijken op de SNCF website.
  • Daarna liggen stadjes met een station enkele stapdagen uit elkaar en is het openbaar vervoer eerder schaars en in de eerste plaats bedoeld voor woon-school of woon-werk verkeer : Bar-le-Duc, Saint-Ménehould, Sedan.
  • In het Belgische deel liggen de stations ook een paar stapdagen uit elkaar maar het gaat eerder om kleine afgelegen haltes dan om stations in een stadje : Carlsbourg, Poix-St-Hubert, Hotton (bus vanuit La Roche), Trois-Ponts.

Topokaarten en gidsen

Franse deel : de topogids wordt niet meer uitgegeven. De (rode) oude topogids is met veel moeite nog te krijgen op de 2° hands markt en is op heel wat punten verouderd. In de plaats worden enkel de (gele) regiogidsen waar de GR14 doorloopt, uitgegeven. 

Belgische deel : topogids op grsentiers.org

Bewegwijzering

Gewone rood-witte bewegwijzering van Belgische en Franse GR-routes

Bivakkeren en overnachting

Bivakkeren is niet toegelaten.

In het eerste deel is tot pakweg Vitry le François is het wellicht het gemakkelijkst om enkele attractieve campings dicht bij een station uit te zoeken en van daaruit telkens een paar dagen te pendelen.

In het tweede deel zal je campings en WTMG moeten combineren met af en toe een B&B of een hotelletje of zal je de edele kunst van het zeer discreet wildbivakkeren moeten toepassen. 

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

gpx, recente aanpassingen, topo's, ... op de GR-websites :

vrij compleet dossier voor de GR14 op trekking.be