Situering

De Semois mondt onder de naam Semoy uit in de Maas in Frankrijk, nabij Monthermé. In dit grensgebied zie je amper nog een wandelaar terwijl het niet moet onderdoen voor de Belgische Ardennen. De hoogteverschillen blijven best groot en de uitzichten interessant.

De meest gekende route door het gebied is de GR16. Die volgt de kronkels van de Semois van de bron in Aarlen (België) tot in Monthermé (Frankrijk). Na Monthermé loopt de GR16 nog een stuk verder tot Lac de Veilles Forges ; daar kan je via de GR12 de Ardennen verlaten richting Viroinval

De Franse Ardennen strekken zich ook nog een stuk uit buiten de Semoy-vallei en ook aan de overkant van de Maas. Dit stuk is heel erg afgelegen ; behalve jagers in de herfst zie je in deze uitgestrekte bossen haast niemand. Er ligt geen enkel gemarkeerd pad. Je kan er tientallen km dwars door de bossen of op de rand van de diep ingesneden Maasvallei lopen zonder één dorp of huis tegen te komen.

In de ruime omgeving van Fumay kan je een hele reeks oude leisteengroeves en -mijnen verkennen. Deze zijn nu grotendeels verlaten en gaan terug op in de natuur. Givet helemaal in het noorden staat dan weer vol oude forten die nu deels natuurgebied zijn.

De Franse Ardennen zijn eigenlijk alleen het noordelijke stukje van het departement 08 Ardenne : het stuk ten noorden van de as Charleville - Sedan. Het gebied wordt sinds 2011 beheerd als regionaal natuurpark. De lange voorgeschiedenis van dit park geeft ook de verklaring voor de afwezigheid van natuurtoerisme in deze regio. Klassieke bos-exploitatie en de productiebedrijven langs de Maas en in Charleville en Sedan, zorgen voor genoeg jobs. Voeg daar nog eens de weerstand van de jachtlobby bij en het was duidelijk dat investeren in natuur en zacht toerisme, liefst in samenwerking met de provincie Namen dat overal vlakbij is, er niet in zat.

Het regionaal park maakte een nieuwe route van zo'n 214 km : la Grande Traversée du Parc des Ardennes. In feite zijn het twee routes van elk een 5-tal stapdagen :

  • één van Charleville naar Rocroi : deze loopt door het wisselende landschap met landbouw en bos van de zuidrand van de Ardennen.
  • één van Charleville naar Givet : deze is een stuk sportiever en wisselt de bossen af met stadjes langs de Maas.

Tussen Sedan en Charleville-Mézières kronkelt de Maas door een dichtbevolkt en licht golvend gebied.
Ten zuiden ervan ligt opnieuw een bebost gebied, les Crêtes Préardennaises.

De Franse Ardennen zijn ideaal voor een voorjaars-trekking van enkele dagen. Zomer en winter lukken natuurlijk ook.
Omwille van de jacht wordt een trekking in de herfst afgeraden.

Overnachten en bivakkeren

De regio is niet toeristisch. B&B's en goedkope hotelletjes zijn dus erg zeldzaam.

Campings zijn er wel, op de voor de hand liggende plaatsen : langs Semoy, langs Maas en bij Lac de Veilles Forges.

Bivakkeren (in de zin van 's avonds toekomen en tentje opzetten, 's morgens weer afbreken, leave no trace toepassen) is getollereerd. Zie deze pagina van het regionaal natuurpark voor meer uitleg. Barbecue of kampvuur maken is in de praktijk altijd verboden.

De bivakzone van Mazée net op de grens met België.

Openbaar vervoer

Ter plaatse :

Dwars door de Franse Ardennen loopt langs de Maas de spoorlijn van Charleville-Mézières naar Givet met om de 5 à 10 km een halte. Dit is de gemakkelijkste verbinding dwars door deze regio. Enig nadeel is dat je steeds start met een klim van 200 à 300 m tussen de Maas en de beboste hoogvlakte. Er wordt onderzocht om deze trein opnieuw tot in Dinant te laten rijden, maar dat zijn nog vage plannen voor een verre toekomst. Afwachten - sommigen willen er een fietspad van maken.

Er zijn ook enkele buslijnen naar Charleville-Mézières, vanuit Revin, vanuit de Semoyvallei & Monthermé en vanuit Rocroi. Zie RDTA. Er is ook een belbus (TAD).

Kortom : langs de Maas en de Semoy en in de directe omgeving van Charleville is er behoorlijk openbaar vervoer, daarbuiten (bijna) niets.

Van en naar de Franse Ardennen :

Charleville-Mézières is goed te bereiken via het Franse spoornet vanuit Lille (enkele treinen per dag), reken 2h30 vanuit Lille en ca. 30 €.

Er zijn enkele bussen per dag tussen Givet en het Belgische station van Dinant. Deze sluiten in Givet totaal niet aan op de trein langs de Maas.

Hikers voor deze regio vertrekken dus vaak vanuit een station in de Belgische Ardennen bv. Beauraing of Gedinne. Trein vanuit Namen via Dinant, in de week elk uur en in het weekend om de 2 uur.

Nuttige links

Jachtkalender van de Franse Ardennen : www.parc-naturel-ardennes.fr/calendrier-chasse/. Handig, met interactieve kaart. 

Wellicht de meest bruikbare wandelgids : één doorgaande tocht van 214 km in 12 etappes en 12 lussen van ca. een halve dag : www.parc-naturel-ardennes.fr/la-grande-traversee/.
Die van de GR organisatie is voor wie iets zoekt dat het hele departement afdekt.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be