Veel minder druk maar even interessant als de outdoor-hotspots van de Ourthevallei of de Oostkantons.
Het gebied is ruimer dan de gemeente Viroinval en omvat ook andere "geheimtipps" : het netwerk van bivakzones, de wildheid van de Hermeton, de vreemdste erosievormen, de uitgestrekte bossen op en over de grens met Frankrijk, ...

Situering

De vallei van Viroinval splitst zich op in twee soorten omgevingen: kalklandschap en Ardennen. In het kalkgebied komen Eau Blanche en Eau Noire tesamen in Nismes en vormen samen de rivier Viroin. De Calestienne of de kalkstreek scheidt de lager gelegen Fagne van de hogere Ardennen.

De kalkstreek is het best gekend voor zijn droge kalkgraslanden op de zuidhellingen van de alomtegenwoordige heuvels; zij vormen de beste plekjes voor wilde orchideeën en andere zeldzame planten in België. Ondanks de aanwezigheid van Eau Noire en Eau Blanche zijn er weinig beken in deze kalkstreek, want juist door de grote poreusheid van de bodem verdwijnt het water daar veel sneller in. Dat geeft het prettige resultaat dat de grond veel vlugger opwarmt en zich hier mediterrane vegetatie kan ontwikkelen, waarbij een deel van de Tienne aux Pauquis de noordelijkste plek is waar buxus (palmboompje) in de natuur groeit, zonder mensenhanden te zijn aangeplant.

De Ardennen, op enkele kilometers van de Calestienne, vormen een hoogplateau. Het is opgebouwd uit kwartsiet dat geen water doorlaat; bijgevolg zijn hier veel beekjes die het regenwater afvoeren. Het zuurdere karakter van deze armere bodems maken dat de ondergroei wezenlijk verschillen met de vorige geografische streek.

Viroinval is deel van het Parc Naturel Viroin - Hermeton.

Interessante tochten

Het net van bivakplaatsen werd in deze regio speciaal gebouwd rond de bestaande trajecten van langeafstandsroutes GR 12 en GR 125 die tezamen met enkele nieuwe GR-trajecten werden geïntegreerd in het project 'La Grande Traversée de la Forêt du Pays de Chimay':  een tocht door de Fagne en de valleien van Viroin en Hermeton.

Je kan bijvoorbeeld vertrekken vanuit het afgelegen grensdorpje Macquenoise en helemaal wandelen tot Hastière in de Maasvallei (120 km), waarbij je de GR-tekens volgt. Bivakkeren kan je onderweg op 9 plaatsen, eventueel te combineren met het verhoogd comfort van een camping te Olloy-sur-Viroin (op 400 meter van de GR-route).

Wil je de GR's aanvullen of afwisselen met lokale bewegwijzerde wandelingen : elk van de gemeentes in dit gebied heeft een paar 100 km aan bewegwijzerde wandelingen.

Openbaar vervoer

Trein tot in Mariembourg en Couvin. In de zomer en op een aantal weekends kan je heerlijk nostalgisch met een museumtrein verder naar Nismes en Treignes. Daarnaast is er een beperkt busaanbod.

Overnachten

De regio heeft nog steeds een uitgebreid netwerk aan bivakzones. De problemen met overlast die in andere regio's geleid hebben tot sluitingen, zijn hier anders aangepakt : een aantal bivakzones zijn verplaatst en er is een reservatiesysteem ingevoerd.

Jachtkalender

In oktober - januari worden er drijfjachten georganiseerd. Tijdens zo'n "battue" wordt een deel van het bos afgesloten en zijn bivakzones en wandelpaden in dat bos dus niet bereikbaar. Zie jachtkalender van Viroinval per wandelroute. Zie overzicht battues voor Couvin. Ook Chimay en Sivry-Rances publiceren ieder jaar een handig overzicht per wandelroute.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be