De vallei van Viroinval splitst zich op in twee soorten omgevingen: kalklandschap en Ardennen. In het kalkgebied komen Eau Blanche en Eau Noire tesamen in Nismes en vormen samen de rivier Viroin. De Calestienne of de kalkstreek scheidt de lager gelegen Fagne van de hogere Ardennen.
De kalkstreek is het best gekend voor zijn droge kalkgraslanden op de zuidhellingen van de alomtegenwoordige heuvels; zij vormen de beste plekjes voor wilde orchideeën en andere zeldzame planten in België. Ondanks de aanwezigheid van Eau Noire en Eau Blanche zijn er weinig beken in deze kalkstreek, want juist door de grote poreusheid van de bodem verdwijnt het water daar veel sneller in. Dat geeft het prettige resultaat dat de grond veel vlugger opwarmt en zich hier mediterrane vegetatie kan ontwikkelen, waarbij een deel van de Tienne aux Pauquis de noordelijkste plek is waar buxus (palmboompje) in de natuur groeit, zonder mensenhanden te zijn aangeplant.
De Ardennen, op enkele kilometers van de Calestienne, vormen een hoogplateau. Het is opgebouwd uit kwartsiet dat geen water doorlaat; bijgevolg zijn hier veel beekjes die het regenwater afvoeren. Het zuurdere karakter van deze armere bodems maken dat de ondergroei wezenlijk verschillen met de vorige geografische streek.
Viroinval is deel van het Parc Naturel Viroin - Hermeton.