Dit gebied sluit aan bij het uiterste zuidwesten van België. Zijn zandstenen huizen en mildere klimaat doen denken aan meer zuiderse streken. Het is een glooiende streek met veel landbouw.
Voor veel wandelaars is dit een streek om snel door te rijden, op weg naar Vogezen of Alpen. Toch heeft deze streek een aantal interessante opties voor een wandelweek in het voorjaar. Wie geïnteresseerd is in (militaire) geschiedenis komt hier ruim aan zijn trekken.

Situering

Frans Lotharingen of "la Lorraine" ligt in het noordoosten van Frankrijk. Aan de noordkant grenst het aan een stukje van de provincie en het land Luxemburg en aan een stukje Duitsland. Aan de oostkant gaat het geleidelijk over in de Vogezen. Aan de westkant gaat het over in de Champagnestreek.

Dit is één van de weinig streken waar Frankrijk niet begrensd wordt door een bergachtige zone. Deze regio was dan ook vaak het toneel van militaire krachtmetingen tussen Frankrijk en de oostburen, met als absoluut dieptepunt de eerste wereldoorlog. De plaatsnamen ten oosten van Metz geven aan dat deze streek vroeger Duitstalig was.

Twee grote rivieren lopen van zuid naar noord door deze streek : de Maas ("Meuse") en de Moezel ("Moselle"). Tussen deze rivieren liggen brede heuvelruggen. Op veel plaatsen is de heuvelrug bebost. Net als in Belgisch Lotheringen is de kern van deze heuvelrug een "cuesta" : een steilrand, een plaats waar de zachthellende kalksteenlagen in de ondergrond zorgen voor een kam die langs één kan steil afhelt, en langs de andere kant een bijna vlak plateau.

De Maas is erg landelijk. De langerekte reeks heuvels met bossen parallel met de Maas heet "Côtes de Meuse" of "Hauts de Meuse". De voornaamste stadjes zijn Verdun, vooral gekend omwille van de extreem bloedige veldslag in de eerste wereldoorlog, en Commercy. Vreemd genoeg loopt er geen GR-route langs de Maasvallei. Het moet perfect mogelijk zijn om een interessante route te bedenken die stukjes jaagpad langs de Maas combineert met lange stukken door bossen en frontlijntoerisme. Er zijn wel enkele gemarkeerde wandellussen.

De Moezel is veel meer geïndustrialiseerd. Dat had te maken met de beschikbaarheid van steenkool en ijzererts. Metz, Thionville en Nancy vormen samen met uitlopers naar Longwy, Toul en Lunéville één grote verstedelijkte zone "le Silon Lorraine". Die kennen we vooral vanop de snelweg richting Alpen. Die stedelijke vallei gaat vrij abrupt over in een gebied dat wel interessant is als wandelbestemming : het "Parc Régional de Lorraine - Ouest". De meest opvallende landschappen zijn bossen, de steilrand "Côtes de la Moselle" en de vele meren met Lac de La Madine en Etang de Lachaussée als bekendste.

Nog meer oostwaarts verandert de geologie. De kalksteenbodem maakt plaats voor zandsteen, vaak in fraaie tinten rood. Hier ligt het "Parc Régional de Loraine - Est". Ook hier is er een interessante combinatie van bossen, heuvels en veel meertjes.

PNR-de-Lorraine-Carte.jpg

Periode

In deze streek kan het hele jaar door gewandeld worden. In de winter ligt er uitzonderlijk wat sneeuw, vergelijkbaar met pakweg Limburg. De interessantste periode is de lente : dan is er meer licht en zijn er meer bloemen in de bossen. In de herfst zijn de bossen - met veel meer loofbos dan onze Ardennen - op hun mooist. Maar dit is Frankrijk en dus wordt er in de herfst ook intensief gejaagd en kunnen op de gekste momenten delen van wandelpaden afgesloten worden. De zomer is uiteraard ook geschikt, maar met een paar uur extra reizen ben je in de zomer in de bergen, wat ons toch een stuk interessanter lijkt.

Interessante tochten

In het noorden, dicht tegen België :

  • GR de Pays "Tour des Marches de Meuse". Info op gr-infos.com en www.mongr.fr. Deze vallen deels samen met de GR du Roi Dagobert, waarvan 2 tochtverslagen zijn opgenomen.
  • De Transgaumaise loopt vooral door Belgisch Lotharingen de "Gaume" maar loopt ook een paar etappes aan de Franse kant van de grens.

Op de plateau's. De interessantste stukken combineren bos, heuvels met uitzicht en vijvers / meertjes. Packraften is zeker een optie (je zal wel hard moeten peddelen). De GR5 doorkruist deze regio met twee varianten, maar in grote nochtans interessante delen van dit Parc zijn er nauwelijks bewegwijzerde paden. Het beste is dus om gewoon met de IGN kaart aan de slag te gaan. De meeste bossen zijn in beheer van ONF ("Forêt Domainiale" op de kaart) en zijn dus toegankelijk. De grotere meren hebben een strandzone ("base de loisirs") die enkele voor betalende toeristen toegankelijk is maar daarbuiten is er ruimte zat om van het water te genieten.

Lorraine-Etang-de-Gondrexange-04.jpg

Langs de grote valleien

De GR5F volgt losjes de Moezel-vallei en combineert stukken langs de rivier, stukken op de "Côtes" en stukken op het plateau. De grote stedelijke zones worden daarbij vermeden. Wie de Moezel nog verder stroomafwaarts wil volgen : de GR5F sluit bij Schengen aan op de Moselsteig.

De "Sentier Stanislas-Kléber" verbindt de stadscentra van Nancy en Strassbourg. Deze doorkruist Lotharingen van west naar oost. Deze route van de Club Vosgien is nu de GR534. Ze volgt losjes de vallei van de Vezouze in het westelijke deel en doorkruist dan de Vogezen.

Langs oude kanalen

De industrie in Lotharingen was al in bloei in de periode dat het vervoer grotendeels over water ging. Wie de natuur wil doorkruisen op vlakke jaagpaden die heerlijk vlot doorstappen met een minimum aan hoogtemeters : twee kanalen doorkruisen het Parc Régional : "Canal des Houillères de la Sarre" en "Canal du Marne au Rhin". Het eerste is enkel in gebruik voor kleine jachtjes.

De Oostrand van Lotharingen

Hier is het relief veel meer uitgesproken en gaat het landschap langzaam over in de Vogezen. In de Vogezen is er dan weer wel een wandelcultuur met een lange traditie. De Club Vosgien onderhoudt een uitgebreid padennetwerk en gebruikt daarbij zijn eigen markeringen (met kruisjes, ruiten en bollen in alle mogelijke kleuren op een witte achtergrond) die op de IGN-kaart overgenomen worden.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen