Situering

Het Naturpark Pfälzerwald is duidelijk een van de weinig bekende Duitse wandelgebieden. Het bevindt zich in het middelgebergte en is een van de belangrijkste bosgebieden en is geologisch verwant met de Vogezen en het Zwarte Woud.

Het park is niet zo eenvoudig te situeren, maar grofweg bevindt het zich tussen de Saar ter hoogte van Saarbrücken en de Rijn ter hoogte van Mannheim, ten zuiden van de hiervoor besproken Hunsrück.

Rodalber Felsenwanderweg

Felsenwanderung(1).jpg

Bärenhöhle (Foto: Kuntz-Verlag via Wikipedia)

In 2007 kreeg de Rodalber Felsenwanderweg door het Duitse Wandermagazin de derde plaats toebedeeld in het lijstje met de mooiste Duitse langeafstandspaden. Anderzijds is het een reeds een zeer oud pad dat het levenslicht zag in augustus 1959. Maar ook de website oogt wat oubollig.Toch lijkt het pad goed onderhouden en is het de moeite waard. Het pad zag zijn keurmerk van Wanderbares Deutschland trouwens reeds voor de vijfde keer bevestigd. Positief is alvast dat er een e-mailadres is waar men bij middel van de GPS-coördinaten kan doorgeven waar de wegmarkeringen niet voldoen, bv. omdat ze zijn verdwenen.

Het stadje Rodalben (8.000 inwoners) bevindt zich in het Naturpark Pfälzerwald en heeft een spoorwegstation dat zich bevindt op 20 minuten sporen van Pirmasens Hbf, op het spoorlijntje dat Pirmasens met Landau (Pfalz) verbindt. Meer details zijn te vinden op de reisplanner van de Deutsche Bahn

Met zijn 44 km lengte is het trouwens een zeer bescheiden langeafstandswandelpad. Typisch zijn de nogal rode rotsen die men bv. ook nog wel elders in Rheinland-Pfalz tegenkomt terwijl sommige foto’s ook nogal erg doen denken aan de rotsformaties die men in het Luxemburgse Mullerthal/Klein-Zwitserland (cfr. Mullerthal Trail Tour’) en aan de Zuid-Eifel aan de grens met Luxemburg ontmoet.

Het pad zelf kan in verschillende etappes worden afgewandeld maar omdat er geen vooraf bepaalde etappes zijn, is dit pad wel een buitenbeentje bij de langeafstandspaden. Maar men blijft rond het stadje Rodalben circuleren zodat overal vlot op het pad kan worden ingepikt. Voordeel is wel dat men slechts één overnachtingsmogelijkheid dient te boeken en men tijdens de tocht genoeg heeft aan een dagrugzak. Voor overnachtingsmogelijkheden kan men terecht op de website van de toeristische dienst..

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen