Situering

De Hunsrück is met zijn middelgebergte (hoogste top is de Erbeskopf  met een hoogte van 818 meter) zo een van die minder bekende pareltjes dicht bij huis, eentje dat gerust kan wedijveren met de hier meer bekende Eifel.

Ware het trouwens niet dat die prachtige Moezel een diepe kronkelende vallei in het landschap heeft getrokken, dan waren de Eifel en de Hunsrück één groot en ondeelbaar natuurgebied geworden. Meteen is dan ook vrij nauwkeurig de Saar-Hunsrück gesitueerd: ingesloten tussen de Moezel, de Saar, de Rijn en de minder bekende Nahe.

De hangbrug ‘Geierlay’ in Mörsdorf (Foto: Jo Smeets via GoogleMaps)

Saar-Hunsrück-Steig

Fotomontage Saar-Hunsrück Steig(1).jpg

Foto: https://www.saar-hunsrueck-steig.de

De reeds in 2007 geopende Saar-Hunsrück-Steig hoort zeker thuis in het lijstje met aan te bevelen langeafstandspaden relatief dicht bij huis. Het is dan ook niet voor niets dat de Saar-Hunsrück-Steig reeds in 2009 door het Duitse Wandermagazin werd bekroond. Het pad kreeg ook het keurmerk van het Duitse Wandelinstituut.

De Saar-Hunsrück-Steig  is in totaal 410 km lang en telt 27 etappes van tussen de 10 en 23 km lang. De 3 laatste etappes zijn eigenlijk een zijweg die toelaten de wandeltocht te starten of eindigen in Trier, waar dan quasi naadloos kan worden aangesloten op de Moselsteig en de Eifelsteig. Waar in 2012 nog twee etappes toegevoegd werden tussen Trier en Perl, werd in 2015 het wandelpad tussen Idar-Oberstein en Boppard met nog eens 12 etappes uitgebreid. Daardoor kan in Boppard ook naadloos worden aangesloten op de RheinBurgenWeg.

Route en etappes van Saar-Hunsrück-Steig op AllTrails.com

Sinds 2012 start de Saar-Hunsrück-Steig in Perl, aan de Frans/Duitse grens, zowat ter hoogte van het drielandenpunt aan het “bekende” Luxemburgse Schengen.

Reeds tijdens de tweede etappe ontmoet men er een van de mooiste uitzichtspunten van Duitsland, meer bepaald de Saarschleife “Cloef”, nabij het vrij toeristische Saar-stadje Mettlach, bakermat van de wereldbekende email- en vaatwerkfabrieken van Villeroy & Boch. Daarna loopt de de Saar-Hunsrück-Steig grotendeels oostwaarts. Belangrijk om aan te stippen is dat de route voor 70% over “natuurpaden” loopt; slechts 5% van de paden is geasfalteerd.

Voor een greep uit de overnachtingsmogelijkheden langs het langeafstandswandelpad, over de etappes, over de bereikbaarheid met het openbaar vervoer, ... kan men eveneens in het Nederlands terecht op de verzorgde website van de Saar-Hünsrucksteig.

Afbeelding-12-Cloef-Saarschleife-Orcholz-1024x576(1).jpg

Cloef Saarschleife Orcholz (foto: Nico Callens

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen

Herfst