Het zuidwestelijke mijngebied ‘Les Terres Rouges’ (Land van Rode Aarde) is eigenlijk ex-mijngebied, want de zware industrie is er grotendeels uitgedoofd de voorbije decennia. Dat biedt interessante wandelmogelijkheden vandaag.

Situering

Oude groeves worden omgevormd tot natuurgebieden waarin vaak een aparte flora voorkomt en verlaten industriële spoorlijnen worden wandelpaden. Verrassend veel groen ook in deze regio waar de bodem vaak paarsrood is gekleurd omwille van sterk ijzerhoudende zandsteen. De hoogteverschillen zijn er beperkt, toeristische accommodatie is er eerder beperkt omwille van het industriële verleden.

Er zijn twee trails om de streek te ontdekken. De eerste en oudste is de grensoverschrijdende GR 570. Een stuk hiervan in Luxemburg ook bekend als het Sentier des Mineurs (mijnwerkerspad) (dit is een korte dagtocht). Recenter en beperkt tot het stuk van de Terres Rouges in Luxemburg is de Minett trail. Zie website en online-topo.

Voor de overnachting is best om een centrale plek uit te zoeken in een B&B of camping vlak bij een station en elke dag één of twee korte verplaatsingen te maken per trein. In Luxemburg is het openbaar vervoer overigens gratis. Op de Minett Trail werkt men ook aan een aanbod van familiekamers / pods / etc. voor families of kleine groepjes.

In deze regio wordt minder intensief gejaagd in de herfst dan noordelijker. Toch worden er af en toe stukken afgesloten voor een drijfjacht. Bekijk dit op map.geoportail.lu waarbij de laag "battues" (drijfjacht) al aanstaat en waar je dan zelf de trail (bv. Minett trail) moet aanklikken in de "cataloog".

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen