De Gaume wordt ook wel eens de Provençe van België genoemd. Deze titel heeft het te danken aan het microklimaat dat van de Gaume de de zachtste streek van Wallonië maakt.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Deze streek wordt wel eens de Belgische Provence genoemd. Zijn zandstenen huizen en mildere klimaat doen denken aan meer zuiderse streken. Het is een glooiende streek met veel landbouw.

De geografische naam van de streek is Belgisch Lotharingen maar taalkundig gezien wordt deze regio in tweeën gedeeld:

In het oosten vinden we het “Arelerland”, de streek rond Arlon waar een Germaanse streektaal “het Luxemburgs” gesproken werd. In het westen vinden we de Gaume, met een Romaanse streektaal, die niets te maken heeft met het Waals. De “Gaumais” zijn volgens de “Ardennais” gulzigaards, schreeuwlelijken en lekkerbekken.

Drie cuesta’s kenmerken de streek. Cuesta’s zijn langgerekte asymmetrische bergruggen bestaande uit hard gesteente. De bergrug heeft een flauwe hellende kant en een steile kant. Verder vind je in de streek prachtige loofbossen waar men dagen kan door wandelen.

Openbaar vervoer

Florenville en Virton zijn bereikbaar met de trein.

Langeafstandspaden

De meest bekende lange afstandsroute is de GR 129 SUD – Dwars door België ! (254 km / Dinant – Arlon). Ook de GR 16 die de Semois volgt loopt door de streek.
De Transgaumaise is een lusroute van 140 km omheen Virton. Deze route gaat eventjes de grens over.
Op VisitGaume, de website van de toeristische dienst staan een aantal wandellussen van 3 à 4 dagen. Handige kaart met direct toegang tot pdf / gpx van de geselecteerde lus.
 

Tochtverslagen