De GR16 is zonder meer mooiste meerdaagse tocht langs een rivier die België te bieden heeft. Iedereen heeft wel zijn reden om een paar dagen langs de Semois te trekken. Veel kleine campings, dus ideaal voor met de tent. Rustig stromend water, dus ideaal voor wie een deel met kajak of packraft wil doen. Veel hoogtemeters dus een klassieke conditietest voor bergwandelaars. Weinig wegen en geen spoorwegen in de vallei dus heerlijk rustig stappen.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn, door bossen en weiland en langs rivier
Startpunt : Arlon
Eindpunt : Monthermé (net over de grens in Frankrijk)
Lengte : 202 km
Hoogtemeters : afgerond 5000 m+
Etappes : 9
Periode : best in april tot en met oktober. Buiten deze periode zijn de campings en ook sommige hotelletjes gesloten. De GR16 kan eigenlijk het hele jaar gedaan worden ; bij overstromingsrisico zijn hele stukken onbereikbaar. In herfst hinder door jacht mogelijk.

Overzichtskaart

GR16 kaartje.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

3 op een schaal van 5

Er is een groot verschil tussen de eerste etappes in de Gaume (waar de Semois door brede, bijna vlakke valleien loopt) en de etappes in de Ardennen (waar de Semois diep is ingesneden). De overgang is geleidelijk, tijdens de 3° etappe.

In de Gaume kan je vlot doorstappen op brede paden zonder enige moeilijkheid. In het Ardense stuk komen er regelmatig stevige klimmen en afdalingen ; 700 à 800 hoogtemeter per etappe. Je wordt er ook geconfronteerd met lastiger paden zoals de Crêtes de Frahan (rotsachtig) of de Chemin des Échelles in Rochehaut (laddertjes). Een dagetappe van 20 à 25 km is daardoor best zwaar. Het is perfect mogelijk om in de etappes in het Ardense stuk in te korten.

Etappes en varianten

De GR16 heeft een zeer bochtig verloop, net als de Semois. Het is perfect mogelijk om hier en daar in te korten, maar dat is zonde. De route die de GR16 volgt is zoveel mooier en interessanter.

Voor wie een paar dagen te weinig heeft : sla de eerste etappes over en start in Florenville.

Voor wie een paar dagen te veel heeft : vanuit Monthermé is er een aanvulling op de GR16 die de link maakt naar de GR12 richting Viroinval. Dit stuk van enkele dagen heeft een heel ander karakter en doorkruist de meest uitgestrekte en afgelegen wouden van de Ardennen.

GR16 Bohan bij overstroming.jpg

De GR16 bij Bohan. Na enkele uren stappen over prachtige paden ben je hier in vogelvlucht 2 km verder geraakt.

Het is ook mogelijk om een deel van de tocht over het water te doen. De Semois heeft een heel rustig verloop. Alleen bij enkele molen-stuwen is er een stroomversnelling. Opgelet : bij hoog debiet (> 50 m³/s) of bij laag debiet (< 2.5 m³/s) is er een verbod. Info bij alle verhuurbedrijfjes van kajaks of op de website van het Waals Gewest.
Twee opties :

 • breng een packraft mee
 • huur een kajak bij één van de verhuurbedrijfjes die het hele stuk van Chiny tot Bohan bedienen. Het is er veel rustiger dan de pretparktoestanden op de Lesse.

Toch liever een luswandeling ? Bekijk dan eens de GR161 "Tour du Pays de Bouillon". De helft van deze GRP volgt de GR16 langs de Semois tussen Herbeumont en Bohan. De andere helft is een lus door de Ardense bossen en velden.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

In de vallei van de Semois lopen geen grote wegen of spoorwegen. Wie op zoek is naar een GR in de Ardennen die in stukjes van 1 à 2 dagen kan gestapt worden, is hier niet op zijn plaats en kijkt beter naar de GR-routes in de Hoge Venen of langs de Ourthe.

Volgende tussenstops zijn vlot bereikbaar met het openbaar vervoer :

 • Arlon (startpunt) : zeer vlotte treinverbinding vanuit Brussel
 • Florenville : per trein : in het weekend om de 2 uur, in de week om het uur : met overstap in Libramont.
 • Bouillon : TEC-bus lijn 8 om de 2 uur vanuit Libramont
 • Monthermé (eindpunt) : ongeveer 1 trein per uur naar Charleville-Mézières. Van daaruit kan je terug naar België via Mons of via Lille. Al bij al een dure omweg. Het is logischer om de trein naar Givet te nemen, daar één van de schaarse bussen naar Dinant waar je 2 maal per uur een trein naar Brussel kan nemen. Die verbinding moet je zorgvuldig plannen.
  Er zijn serieuze plannen van de Franse en Belgische spoorwegen om de treinverbinding tussen Charleville en Dinant terug te openen. Dat zou natuurlijk goed nieuws zijn voor wie de GR16 wil stappen.

In alle andere dorpen zijn er ofwel geen bussen, ofwel maar 1 à 2 per dag en enkel tijdens de schooldagen.

GR16 Monthermé.jpg

Het laatste hoogtepunt van de GR16 : de Longue Rocher boven Monthermé

Topokaarten en gidsen

Bewegwijzering

Klassieke rood-witte bewegwijzering van GR-paden

Bivakkeren en overnachting

Alle opties staan open :

 • binnen slapen : een combinatie van hotelletjes, jeugdherbergen en gîte d'étape
 • de tent : in de praktijk ben je dan aangewezen op één van de vele campings.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Geen probleem. Er zijn voldoende winkeltjes en terrasjes onderweg.

Wat bij hoogwater ?

De Semois is gevoelig voor overstromingen. De meeste overstromingen gebeuren in de winter, typisch na een periode van enkele dagen hevige regenval. Deze website geeft het overstromingsrisico.
Praktische gevolgen :

 • Uit voorzorg worden een aantal voorzieningen weggenomen in de winterperiode (november tot maart). Het gaat om enkele voetbruggen bv. "Pont de Claies" bij Laforêt. Ook worden zo goed als alle campings afgesloten en (gedeeltelijk) leeggemaakt.
 • bij hoogwater zijn delen van de GR16 niet toegankelijk. Er zijn geen bewegwijzerde varianten bij hoogwater ("variante crue") zoals bij andere GR's. Je zal dus zelf met de kaart in de hand varianten moeten verzinnen.

De locals vinden het de normaalste zaak van de wereld dat de Semois af en toe zijn volledige bedding inneemt en de paden, bruggen en campings langs de rivier soms metersdiep onder water zet. De Semois volgen tijdens een periode van hoogwater is een indrukwekkende natuurbeleving waarbij uiteraard heel veel respect en afstand nodig zijn.

GR16 crue.jpg