Regio's

Langeafstandsroutes

Overnachten en kamperen

In Kroatië zijn vooral aan de kustlijn en in de steden hotels overvloedig aanwezig. Je kan er vaak ook op een hedendaagse wijze kamers of appartement voor een nachtje huren via online platformen. Deze zijn goed betaalbaar. In de minder toeristische gebieden zijn ook wel overnachtingsmogelijkheden maar deze zijn vaak zeer eenvoudig. Er is niet zo'n uitgebreid hostelnetwerk. Campings kan je er vooral in de nabijheid van de kustlijn en enkele toeristische trekpleisters in het binnenland vinden. 

In de bergen kan je zeer bescheiden hutten aantreffen. De meesten zijn bijna het gehele jaar bemand, vaak door vrijwilligers van de nationale bergsportfederatie. Het grote nadeel is dat men in de hut zelden of nooit Engels, Frans of Duits spreekt. Met Duits kom je soms nog weg maar het is vaak communiceren met handgebaren. Wil je echter reserveren dan kan je dat doen via de medewerkers van de Kroatische Klim- en bergsportfederatie. De medewerkers spreken gelukkig wel Engels. Soms zijn het niet echt hutten maar eerder shelters waar slechts een handvol mensen in passen. Vergelijk het dus eerder met een hutje met 4 muren en een dak dan met een Zwitserse of Franse Alpenhut. 

Kroatië 5.jpg

Bivakkeren mag in de meeste nationale parken niet, echter wordt het sterk gedoogd. Als je aan de huttenwirt vraagt waar je kan bivakkeren krijg je talloze tips - als je elkaar kan verstaan welliswaar. Het is wel opletten met de kwetsbare beschermde zones. Daarin let je best zeer goed op waar je je installeert zodat je geen zeldzame planten beschadigd. Bij het bivakkeren moet je in Kroatië wel wat opletten. Er zitten in het land nog een aantal kleine bruine beren die mensenschuw zijn. Toch kan je je voeding best goed afgeschermd bewaren. Een bearcannister is echter niet nodig. 

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is beperkt in Kroatië tot de toeristische gebieden. Dat is tussen de hoofdstad Zagreb en de grotere steden alsook langs de kustlijn. De lange-afstandsritten worden verzorgd door commerciële bedrijven waarvan de bussen wel eens coaches genoemd worden. Voor het overige ben je aangewezen op taxi's of het huren van een eigen wagen om je te verplaatsen.

De wegen tussen steden zijn in goede staat. Ga je van de hoofdwegen of de schaarse autosnelwegen af, reken dan op halfverharde rotsige wegen waarop je niet zo snel als in België kan rijden. Een aangepaste snelheid en extra aandacht voor eventuele putten of losliggende stenen is vereist. De passen door de bergen schrikken gelukkig de lokale taxichauffeurs niet af. Zij brengen je aan onverminderde vaart tot de hoogste passen. 

Beste periode

Kroatië staat gekend voor zijn warme zomers maar vanaf mei is het eigenlijk al aangenaam wandelen. Je kan dan wel in het gebergte nog een laatste sneeuwbui meemaken. In extreme jaren giert de Bora - een zeer koude wind die ijs en sneeuw meevoert - in mei nog volop. Zonder de Bora is het aangenaam wandelen vanaf mei in een temperatuur van om en bij de 15 à 18°C. 's Nachts kan het echter nog vriezen. Gedurende de zomer is het overdag heet in de bergen en is het water er schaars, zeker later op het seizoen als de watervoorraden in de opvangbassins uitgeput geraken. In het najaar kan je vanaf september al sneeuw verwachten op hoogte. Daardoor is de ideale periode om er te hiken van eind mei tot medio augustus. Daarna is het vooral goed plannen om water te vinden op je tocht. Als dat lukt kan je tot medio september nog zeer mooie tochten maken. 

Kroatië - wegmarkering (5).jpg

Bewegwijzering en paden

Goede navigatieskills zijn noodzakelijk, de markeringen van minder bekende routes zijn soms wat moeilijk te vinden. Werken met kaart en kompas, op een gps, is aangewezen.

De paden worden gemarkeerd met rood-witte markeringen. Vaak rode stip met daarin een witte stip. Dit wordt op stenen en bomen aangeduid. Sporadisch kan je een bordje vinden met de naam van een bestemming en een bijhorende pijl. Soms wordt de markering ook gewoon vluchtig op een rots geschilderd en is dat niet goed leesbaar. De routes worden onderhouden door vrijwilligers die met weinig middelen er het beste van maken. Door de dichte begroeiing op vele plaatsen is het niet ongewoon dat markeringen om de 40m aangebracht zijn. 

 Kroatië - wegmarkering (6).jpg

Soms is het pad wat zoeken omdat niet alle trails zeer vaak bewandeld worden. De bekendste routes worden wel af en toe bijgewerkt met stenen muurtjes of verstevigingen op moeilijke punten. De routes doorheen bossen en weilanden zijn soms amper te onderscheiden van een wildspoor. Goede navigatieskills, een kaart en kompas of een gps zijn handige instrumenten om te gaan hiken in Kroatië. 

Kaarten en topogidsen

Kaarten van Kroatië zijn heel wat andere koek dan de kaarten die wij van het NGI kennen. De kaarten van SMAND geven in detail het landschap weer maar gebruiken een heel andere legende dan die wij kennen. Bovendien leggen ze het noorden niet steeds aan de bovenkant van de kaart wat je soms wat misleidt. 

Je kan ook diverse topogidsen vinden over het Kroatische gebergte, vaak in het Duits. Vaak is de informatie wat verouderd en zal je een combinatie moeten maken van actuele online gevonden info en die uit de topogidsen. 

Er is een mooie online toepassing beschikbaar via de Kroatische bergsportfederatie. 

Bevoorrading en water

Kroatië is zeer goedkoop om te eten. In stedelijke gebieden is uit eten gaan dan ook het makkelijkst. In de bemande hutten kan je vaak ook eten al is het wat eenvoudiger. Veel keuze heb je vaak ook niet. Het is eten wat de pot schaft. Wil je zelf inkopen doen dan ben je aangewezen op de supermarkten aan de kustlijn of in grotere steden. Enkele supperettes langs de weg zijn ook handig voor de laatste aankopen. In de bergen kan je eigenlijk niet bevoorraden. 

Water kan je aan stroompjes bijtanken maar dit water filter je best even. Kom je veel uitwerpselen tegen van dieren of vertrouw je het niet dan kan je het water best gewoon koken. Aan de hutten zal je in de meeste maanden water kunnen krijgen al gaat men er zeer spaarzaam mee om. Soms vangt men het water op in grote aangelegde en afgesloten bassins waaruit je met een emmer water kan halen. De ondergrond houdt namelijk op vele plekken geen water vast waardoor dit water meteen na de regen of het smelten van de sneeuw in de grond verdwijnt. 

Voor gas en andere brandstof kijk je best op voorhand even na waar je die kan vinden. Er zijn enkele buitensportzaken in Zagreb en in de andere grote steden kan je vaak wel een Decathlon vinden met de nodige voorraad gaspatronen. 

Kroatië 2.jpg

Interessante tochten

De bekendste route in Kroatië is de Velebittrail, een mooie route doorheen een wild landschap van rotsen, dichte bossen en prachtig kalkgrasland.

De Via Dinarica is een project om - net als de Via Alpina in de Alpen - Kroatië en het stukje Dinarische Alpen in de buurlanden te doorkruisen via 3 parallelle paden. Een groot deel van die routes is nog niet bewegwijzerd of bestaat eigenlijk nog niet. 

De Via Adriatica is ca. 1100 km lang en valt op veel plaatsen samen met één van de Via Dinarica Trails. De Via Adriatica is een combinatie van kustpaden (vnl. in het zuidelijke en noordelijke deel / Istrië) en bergpaden in het binnenland.

Daarnaast zijn er nog prachtige gebergtes langs de kust en natuurlijk Dinara oftewel de hoogste piek in het land.

Kroatië 3.jpg

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be