De Kungsleden is de langste en bekendste wandelroute van Zweden. Het hele parcours duurt ongeveer een maand om te bewandelen, maar omdat de route in losse secties is onderverdeeld, kun je de lengte van je wandeling makkelijk aanpassen. Het meest populaire gedeelte is tussen Abisko en Nikkaluokta.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Naam : Kungsleden - Kings Way
Type : tocht in lijn over goed aangelegde en gemarkeerde paden in het noorden van Zweden, op / boven de poolcirkel.
Startpunt : Abisko
Eindpunt : er zijn drie klassieke eindpunten : Nikkaluokta, Kvikkjokk en Hemavan
Lengte :
   - tot Nikkaluokta : 4 lange of 7 korte stapdagen, ca. 100 km. Kan met de tent of in hutten gedaan worden.
   - tot Kvikkjokk : 10-tal stapdagen, ca. 175 km. Kan met de tent of in hutten gedaan worden.
   - tot Hemavan : 4-tal weken, ca. 420 km. Kvikkjok tot Hemavan wordt in de praktijk altijd met de tent gedaan
Periode : als wandeltocht : eind juni - begin september. Buiten die periode zijn essentiële ferry's en bruggen niet beschikbaar. De tocht wordt ook in het voorjaar gedaan, op ski's, zolang de meren en rivieren goed toegevroren zijn.

Overzichtskaart

Practical Guide for the Kungsleden Trail | The Contour Culture | Thru  hiking, Hiking, Sweden

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Goede paden. In natte veengebieden doorlopende plankenpad. Geen grote hoogteverschillen.
Het gure en wispelturige weer van het hoge noorden maakt de trek een stuk zwaarder.
Afhankelijk van welk deel van de Kungsleden : de noodzaak om tent en eten mee te nemen.

Etappes en varianten

De Kungsleden trail bestaat uit 2 delen:

  • Abisko – Kvikkjokk (Kungsleden Noord)
  • Kvikkjokk - Hemavan (Kungsleden Zuid)

Voor wie met het openbaar vervoer reist is het Zuidelijk deel van de Kungsleden tussen Jakkvik en Hemavan, goed bereikbaar en zelfs haalbaar zonder tent. Het deel van de Kungsleden tussen Kvikkjokk en Jakkvik staat bekend als “het eenzame deel”. Het aantal overzetten is beperkt tot 2 met motorboot en eentje van 300m met de roeiboot, nabij Jäkkvik.

In het uiterste noorden van Zweden, en dus volop in het rijk van de middernachtzon, ergens halfweg tussen Kiruna en de Noorse havenstad Narvik, vinden we Abisko. Het is de toegangspoort tot het gelijknamige Nationaal Park en een vertrekpunt van het Kungsleden of Koningspad.

Kvikkjokk kan tevens het vertrekpunt zijn voor een tocht op het Padjelantaleden.

In 2021 is een nieuwe sectie tussen Hemavan en Borgafjäll geopenend. Deze kreeg de naam Lapplandsleden. Lengte 190 km. Er zijn hutten om de ca. 20 km, maar een deel daarvan zijn kleine noodhutten. Info op Naturkartan en op website van Västerbotten.

Tip: Vermijd de periode waarin de 'Fjällraven Classic' doorgaat, gezien dit evenement voor deze regio een ongeziene massa mensen aantrekt en het misschien wel drempelverlagend werkt, maar net ook dat stukje pioniersgeest wegneemt.

Kebnekaise Fjällstation is het startpunt van de beklimming van de Kebnekaise, de hoogste top van Zweden. De beklimming vraagt een goedgevulde extra dag. De Western Route kan solo gedaan worden en bestaat uit licht alpinisme (F). De Eastern Route omvat ook wandelen op een gletscher en een stuk beveiligd met vaste touwen. In de hut kan materiaal gehuurd worden en/of een berggids geboekt worden. 

  • In een tiental stapdagen overbrug je 175 km te voet tussen Abisko en Kvikkjokk (Zuidwaarts - de meest populaire wandelrichting).
  • Voor het traject Abisko – Kebnekaise Fjällstation – Nikkaluokta bedraagt dit slechts 100 km, af te leggen in naar keuze 4 tot 7 dagen. Deze wordt in beide richtingen gedaan. Omdat 1/3 van deze trail eigenlijk niet op de Kungsleden ligt, heeft men die ooit de Dag Hammarskjoldleden genoemd, naar één van de meest invloedrijke Zweedse politici. De commercie heeft het echter gehaald : deze trail is nu beter gekend als de route van de Fjällraven Classic, een event dat 1 week per jaar enkele duizenden trekkers aantrekt. Zij stappen richting Abisko.

De naam Kungsleden : What's in a name

De Kungsleden was het eerste grote project van de pas opgerichte Zweedse Toeristen Vereniging STF. De afwerking van de spoorweg naar Kiruna en Narvik in 1902 gaf het startschot ; de eerste STF-hut waren enkele barakken van de spoorwegen in Abisko en het eerste stuk pad was al aangelegd bij de bouw van de spoorweg. Daar kwamen snel de hutten van Abiskojaure en Kebnekaise bij en de oprichting van de nationale parken van Abisko en Stora Stöfjallet.

Pas rond 1928 dook de naam Kungsleden voor het eerst op. Toen was de wandelroute beperkt tot Abisko - Kvikkjokk. 

Dit moet gelezen en begrepen worden in de politiek van die periode, waarbij vanuit Oslo en Stockholm de Sámi aanzien waren als een probleem. Ze werden cultureel helemaal niet als volwaardig aanzien en ze zaten wat in de weg bij de exploitatie van dat interessante gebied voor visserij, mijnbouw en waterkracht. Een naam gebruiken die van dicht of ver met Lapland of de Sámi te maken had, zou in die tijd een publicitaire flater zijn. De naam Kungsleden was het tegenovergestelde : een degelijke nationalistische naam.

De Kungsleden is altijd beetje bij beetje gegroeid, in de luwte, zonder veel tromgeroffel. Dat ze in 2021 verlengd wordt tot Borgafjäll is dus voortbouwen op een lange traditie van STF. Dat voor die nieuwe sectie gekozen wordt voor de naam Lapplandsleden, zegt veel over de veranderde perceptie waarin de Sámi opnieuw de ruimte krijgen en nemen om hun eigenheid te beleven.

Zullen over 10 jaar de hikers in Ábeskovvu starten met hun trekking op de Lapplandsleden ?

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Met de wagen

Via Nederland, Duitsland en Denemarken naar Zweden.

Bruggen: wie zowel de Storebaelt als de Oresund brug gebruikt, rijdt 200 km rond in vergelijking tot ongeveer elke combinatie van veerboten. Vergelijk de tarieven voor het door U gebruikte type voertuig via www.storebaelt.dk en www.oresund.com .

Veerboten:

  • Vanuit Jutland naar Zweden: zie www.stenaline.com . De overvaart tussen Grena en Varberg is goedkoper dan Fredrikshaven – Göteborg.
  • Vanuit Duitsland naar Zweden: www.scandlines.dk (nadeel 2 korte overvaarten te reserveren en ook duurder dan de langere overvaart tussen Jutland en Zweden.

Openbaar vervoer:

  • Met Ryanair naar een luchthaven vlak bij Stockholm. Verder per trein tot Abisko (www.sj.se)
  • Bussen in Norbotten (terugkeer vanuit Kvikkjokk, Nikkaluokta of Vakkotavare en Saltoluokta (Kebnats): www.ltnbd.se (Länstrafiken Norrbotten)

Topokaarten en gidsen

Stafkaart: Landmäteriet Fjällkarta (Schaal: 1/100.000)

Tegenwoordig zelf af te drukken van de website

  • BD 6: Abisko – Kebnekaise
  • BD 8: Kebnekaise – Saltoluokta
  • BD10: Sareks Nationalpark ( nodig voor traject Saltoluokta – Kvikkjokk)
  • BD12 Fjällkartan Arjeplog
  • BD14 Fjällkartan Kvikkjokk - Jäkkvik
  • BD16: Vuoggatjalme – Ammarnas (voor Jakkvik – Adolfsstrom – Ammarnas)
  • AC  2: Hemavan – Norra Storfjallet –Gardsjon

Digitale kaarten van Freizeitkarten.de

Bewegwijzering

Bivakkeren en overnachting

De enige uitzondering op de normale regels : in het kleine Abisko nationaal Park is er een bivakverbod ; er zijn kampeerzones bij de hutten van Abisko en Abiskojaure en bij Nissonjohka.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg