Stora Sjöfallet is de minder bekende buur van Sarek. Ietsje minder afgelegen en minder ruig dan Sarek. Centraal ligt een enorm meer. Naast trekkings te voet is het een goed gebied om te packraften. De die-hard versie dan wel, want dit gebied blijft de wilderness van Lapland, een stuk boven de poolcirkel.

Situering

Stora Sjöfallet is een nationaal park in het noorden van Zweden. Het vormt samen met Sarek en Padjelanta in Zweden en Rago in Noordwegen één samenhangend gebied dat ook erkend is als werelderfgoed. Het park is genoemd naar de enorme waterval van de Luleälven rivier, één van de grootste rivieren van Zweden.

Het gebied is al duizenden jaren in gebruik door de Sami en hun voorouders. Pas in de 19° eeuw begon de Zweedse manier van leven zijn stempel te drukken, met de aanleg van de spoorweg. Samen met de spoorweg kwamen ook de toeristen. De waterval en de omgeving wekten veel interesse. Stora Sjöfallet werd daardoor het oudste nationaal park van Zweden en één van de oudste van Europa.

Die bescherming is rond 1970 deels opgeheven voor de aanleg van een stuwdam ; om dat mogelijk te maken is het Akkajaure-stuwmeer uit het park geknipt. Een groot deel van het debiet wordt nu omheen de waterval omgeleid en de waterval verloor veel van zijn macht. Ook afwaarts van de waterval is de rivier veranderd in een enorm stuwmeer, Stora Lulevatten.

stora sjofjallet.jpg

Het is een gebied met een rijke variatie. Het contrast tussen de grote meren en de riviervlakte met de hoge toppen aan de zuidrand van het park (Akka, 2016, de 8° en 9° hoogste top van Zweden en de toppen van het Sarek-massief) zorgt voor veel verscheidenheid in natuur en landschap.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Met de (nacht)trein of Flixbus naar Gällivare station op de lijn Stockholm - Kiruna - Narvik. Aansluitend op de nachttrein de bus (1/dag) naar Kebnats, Stora Sjöfallet Lodge en Ritsem. Op deze plaatsen zijn ook Ferry-diensten om aan de andere kant van het meer te raken.  

Wandelen

Het park wordt aangedaan door de bekende wandelroutes in Lapland : Kungsleden, Padjelantaleden, Nordkalottleden. Door de gecombineerde barrière van het stuwmeer en daarachter de toppen van Akka en Sarek worden deze routes hier een beetje op elkaar gedwongen : alles komt samen bij Ritsem. Wie de Kungsleden verderzet, neemt doorgaans de bus naar Kebsnat en steek daar het stuwmeer over en blijft aan de oostkant van Sarek. Wie de Nordkalottleden volgt of de Padjelanteleden, steekt in Ritsem over passeert Sarek langs de westkant, dicht bij de grens met Noorwegen.

Een logische lustroute van bv. een week over gemarkeerde paden, verlaat in de praktijk vrij snel dit park en volgt bv. de buitenrand van Sarek (bv. heen via Kungsleden tot Kvikkjokk en terug via Padjelantaleden) of steekt even de grens over naar Noorwegen.

Padloos is er wel meer mogelijk. Maar ook wie het avontuur van padloze treks opzoekt zal in de praktijk vrij snel het Stora Sjöfjallet NP verlaten richting Sarek NP.

Andere informatie