De Nordkalottleden doorkruist Lapland over zo'n 800 km en volgt daarbij losjes de grens van Noorwegen, Zweden en Finland. De hele Nordkalottleden is een straffe prestatie die alleen is weggelegd voor goed getrainde en voorbereide hikers. Gelukkig zijn er enkele stukken met aangelegde paden en hutten : die zijn ideaal om in 1 à 2 weken een idee te krijgen van wat hiken in Lapland vergt - en opbrengt, ver weg van de veel drukkere Kungsleden.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Naam : Nordkalottruta (Noors), Kalottireitti (Fins), Nordkalottleden (Zweeds). Soms officieus in het Engels : Arctic Trail. 
Type : uitdagende trail door toendra en taiga ver boven de poolcirkel ; wild gebied met weinig voorzieningen
Start : Sulitjelma (Noorwegen) of Kvikkjokk (Zweden)
Einde : Kautokeino (Noorwegen)
Lengte : ca. 800 km
Hoogtemeters : ongeveer 16 000 m+ (in de praktijk meer door het vele micro-reliëf)
Staptijd : 2 maand

Overzichtskaart

nord_kungs_padjelanta_map.jpg

Dit kaartje toont de samenhang van de Nordkalottleden met de meer populaire en beter uitgeruste Kungsleden en Padjelantaleden. © Thestridersadventure.

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

De paden lopen deels op heide-achtig terrein boven de boomgrens (die hier al op 300 à 500 m hoogte ligt), deels door arctisch bos met dennen en berken. Al bij al is het aantal hoogtemeters beperkt : op veel etappes zijn de hoogteverschillen slechts enkele 100 m+. De route passeert langs gletschers en langs indrukwekkende bergpieken, maar de trail vermijdt dat soort terrein. Een deel loopt over de Kungsleden en dat is een heel toegankelijk en goed uitgerust pad met veel passage.

Easy ? Lees verder !

Dit blijft het hoge noorden. Er zijn ook secties met veenmoeras en modder, rivieren die moeten doorwaad worden, stukken over puin en door keienvelden. Niet overal zijn er goed aangelegde paden. Die zijn er zeker, maar soms is er niet meer dan een reeks cairns (steenmannetjes) of houten paaltjes die suggereren waar ongeveer het pad is.

Ongeveer 2/3 van het pad valt niet samen met populaire wandelroutes zoals Kungsleden of Padjelantaleden. In het deel ten noorden van Abisko of op de variant over Mavas helemaal in het zuiden, is de kans groot dat je dagen na elkaar niemand ziet.

Daarbovenop komt de zware rugzak, met extra gear (vierseizoenstent voor die dagen dat het weer veel natter en winderiger is dan uit die fraaie blogfoto's blijkt), met veel eten (er zijn wel hutten met eten, maar veel te weinig om daar voor de hele route op te rekenen ; het langste stuk vraagt 8 à 10 dagen autonomie), met droge reservekledij, met anti-muggen spul, enz.

Tenslotte de onvoorspelbaarheid van het hoge noorden. Navigeren in dichte mist : staat op het menu. Een koufront met 10 - 20 cm verse sneeuw of met een hagelstorm: kan gebeuren. Een rivier die niet kan gekruist worden omdat de brug weggespoeld is of omdat het debiet veel hoger is dan normaal : het is niet slecht om daar 1 à 2 dagen marge voor in te bouwen. Enzovoort.

Etappes en varianten

De Nordlandsruta loopt tussen Sulitjelma en Abisko grotendeels samen met de Nordkalottleden. Deze is uitgerust met (grotendeels onbewaakte) DNT hutten en kan zonder tent gedaan worden. De Nordlandsruta is de logische keuze voor wie na Sulitjelma nog enkele weken langer wil hiken richting zuiden. 

De Kungsleden en Nordkalottleden lopen min of meer parallel. Er zijn dus een aantal logische lussen van enkele weken die beide routes combineren. De lus omheen Sarek NP is de meest gekende, maar je kan ook Abisko - Kvikkjokk - Abisko doen bijvoorbeeld.

Het zuidelijkste stuk van de Nordkalottleden, richting Kvikkjokk, valt deels samen met de erg goed toegankelijke Padjelantaleden. Het woordje "deels" is hier erg belangrijk : daar waar de Nordkalottleden zijn eigen pad volgt zijn er helemaal geen voorzieningen.

Wie na Kautokeino wil nog verder wil doortrekken naar de Noordkaap : dat kan. Vooral voor die-hards en landschappelijk minder mooi. Zie recent verslag van RoVer.

 

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Bewegwijzering

Over het algemeen goed.

  • in Noorwegen de klassiek rode T. In de bossen op bomen, in het open zones op stenen of steenmannetjes
  • in Finland en Zweden : variatie. Soms gewone steenmannetjes, soms de STF-oranje verfstippen, soms wegwijzers of paaltjes met het logo. Soms ook overbodig waar het pad zeer duidelijk is bv. plankenpad door moerasgebied.

Nordkalottleden.jpg

Bivakkeren en overnachting

De meeste trekkers combineren overnachtingen in de tent met overnachting in hutten. Deze zijn deels bemand (en duur maar een welkome luxe na een paar dagen in wilderness) maar meestal onbemand (enkel de basisvoorzieningen / eten moet je zelf meebrengen).

In de drie landen is de basisregel dezelfde en het komt erop neer dat je zo ongeveer overal mag bivakkeren. In enkele nationale parken en natuurreservaten zijn daar weer uitzonderingen op (bv. het kleine Abisko NP : bivakverbod, bv. in Malla Natuurreservaat mag je de paden niet verlaten).

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Die zijn er. Veel hikers maken toch eerder gebruik van de optie om vooraf pakketjes met 7 à 10 dagen eten op te sturen naar een aantal dorpen en bemande berghutten.