Op zoek naar iets zoals de Kungsleden, maar dan vééééél eenzamer en een tikje meer bergachtig ? Bekijk dan dit gebied. Even vlot bereikbaar, even intens het hoge noorden ervaren met ski- of raquette tochten in het voorjaar, de middernachtzon in de zomer en aurora borealis in september.

Situering

Narvikfjell (in het Nederlands ook Narviksfjell) zegt perfect wat het is : de Fjell (bergen en hoogvlaktes boven de boomgrens) in de omgeving van Narvik. Bij Narvik is Noorwegen op zijn smalst. De Narvikfjell loopt dus ook door aan de Zweedse kant.

Narvik is vlot bereikbaar met een binnenlandse vlucht of met de (nacht)trein vanuit Oslo. De meest logische plek om een trek aan te vatten is op één van de treinstations tussen Narvik en Abisko. Een alternatief startpunt is Beisfjord (20 min per bus vanuit Narvik). Meer avontuurlijke startpunten zijn Slahpa (een voormalig gehucht in Sørfjorden) en Hellmobotn (veerdienst vanuit Drag). Deze twee plekken zijn alleen per boot en mits afspraak bereikbaar.  

Het gebied is vrij goed voorzien van onbewaakte hutten en noodhutten. Het is dus mogelijk om er een trekking te doen zonder tent (maar wel met matje, slaapzak, kookset, eten, ...). Tussen de hutten loopt een netwerk van gemarkeerde paden. Rivieren kunnen ofwel doorwaad worden of zijn (in de zomer) voorzien van een brug.

Wandelen in Narvikfjell

De eenvoudigste manier is een lus op het DNT-padennetwerk vanuit één van de stations van de spoorweg vanuit Narvik : Katterat, Søsterbekk, Bjørnfjell, Vassijaure. 5 à 10 dagen afhankelijk hoever zuidwaarts de tocht gaat vooraleer terug te keren. 

Bjørnfjell is ook het eindpunt van de Nordlandsruta. De laatste etappes van deze route lopen door Narvikfjell aan de Noorse kant van de grens. Een alternatief eind aan de Zweedse kant van de grens is een direct pad vanuit Bjørnfjell of enkele etappes volgen van de Nordkalottleden tot in Abisko. Beperkt de tocht zich tot Narvikfjell, dan kan je vanuit Slahpa of Hellmobotn intakken op de Nordlandsruta. Hellmobotn - Bjørnfjell is een 10-tal stapdagen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen