Situering

http://padjelanta.com

Nationaal park Padjelanta, opgericht in 1963, is het grootste nationale park van Zweden, en maakt deel uit van het grotere Laponia UNESCO-werelderfgoedgebied (dat ook de nationale parken Muddus, Sarek en Stora Sjöfallet omvat).

De naam Padjelanta is afkomstig van het Samische woord Badjelannda, wat 'hoger land' betekent, en een groot deel van het nationale park bestaat uit bergachtige hooglanden en meren.

Het Padjelantaleden pad verlaat Kvikkjokk en bereikt het nationale park na ongeveer 40 kilometer wandelen, net op het moment dat de laatste bomen uit de Tarra-vallei beginnen te verdwijnen. Het pad verlaat uiteindelijk het nationale park weer ten noorden van Gisuris hut op weg naar de veerboot bij Änonjalmme aan de oever van het meer Ahkajavrre.

Padjelanta nationaal park is niet alleen een natuurgebied, het is ook een belangrijke culturele regio voor de inheemse Sami-bevolking en hun rendieren. De hooglanden van de bergen hebben talloze generaties lang gediend als weidegronden in de zomer, vóór de herfstronde en de migratie naar de laaggelegen kustgebieden voor de winter. Je zult veel plaatsen langs het pad zien die worden gebruikt voor de migratie van rendieren en tal van zomerdorpgebieden passeren - met Staloluokta aan de oostelijke oever van het meer Virihaure als grootste nederzetting.

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be