Situering

http://padjelanta.com

Nationaal park Padjelanta  situeert zich boven de Poolcirkel en is het grootste nationale park van Zweden. Het maakt deel uit van het grotere Laponia UNESCO-werelderfgoedgebied, een aaneengesloten blok van nationale parken, met als bekendste, het Sarek nationaal park en daarnaast ook nog het Stora Sjöfallet National Park. Dit laatste is vooral bekend vanwege het grote stuwmeer dat een groot deel van het park uitmaakt.

De naam 'Padjelanta' is afkomstig van het Samische woord Badjelannda, wat 'hoger land' betekent, en een groot deel van het nationale park bestaat uit bergachtige hooglanden en meren.

Het Padjelantaleden pad verlaat Kvikkjokk en bereikt het nationale park na ongeveer 40 kilometer wandelen, net op het moment dat de laatste bomen uit de Tarra-vallei beginnen te verdwijnen. Het pad verlaat uiteindelijk het nationale park weer ten noorden van Gisuris hut op weg naar de veerboot bij Änonjalmme aan de oever van het meer Ahkajavrre.

Padjelanta nationaal park is niet alleen een natuurgebied, het is ook een belangrijke culturele regio voor de inheemse Sami-bevolking en hun rendieren. De hooglanden van de bergen hebben talloze generaties lang gediend als weidegronden in de zomer, vóór de herfstronde en de migratie naar de laaggelegen kustgebieden voor de winter. Je zult veel plaatsen langs het pad zien die worden gebruikt voor de migratie van rendieren en tal van zomerdorpgebieden passeren - met Staloluokta aan de oostelijke oever van het meer Virihaure als grootste nederzetting.

Algemene informatie over Padjelanta in het Nederlands vind je hier.

DSCN0057.JPG

Rendieren in Padjelandta

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Met de wagen:

  • Heen en terug: met de wagen via Nederland, Duitsland en Denemarken naar Zweden.
  • Bruggen: wie zowel de Storebaelt als de Oresund brug gebruikt, rijdt 200 km rond in vergelijking tot ongeveer elke combinatie van veerboten. Vergelijk de tarieven voor het door U gebruikte type voertuig via www.storebaelt.dk en www.oresund.com .

Veerboten:

  • Vanuit Jutland naar Zweden: zie www.stenaline.com . De overvaart tussen Grena en Varberg is goedkoper dan Frederikshavn – Göteborg.
  • Vanuit Duitsland naar Zweden: www.scandlines.dk (nadeel 2 korte overvaarten te reserveren en ook duurder dan de langere overvaart tussen Jutland en Zweden.

Per vliegtuig:

  • Met Ryanair naar een luchthaven vlak bij Stockholm (Skafsta).

Lokaal openbaar vervoer:

  • Vanuit Stockholm luchthavens, per bus naar Stockholm en verder per trein tot Abisko (www.sj.se)
  • Bussen in Norrbotten (terugkeer vanuit Kvikkjokk, Nikkaluokta of Vakkotavare en Saltoluokta (Kebnats): www.ltnbd.se (Länstrafiken Norrbotten)

Kaarten en topogidsen

  • Landmäteriet Fjällkarta (Schaal: 1/100.000)
  • BD 10: Sareks Nationalpark ( nodig voor het volledige hier beschreven traject)

 

Tocht: Padjelantaleden

Facts

Type : tocht in lijn, doorgaans op goede paden, in de arctische wilderness van Lapland boven de poolcirkel, met overnachtingen in de tent of in onbemande hutten.
Lengte : 140 km
Hoogtemeters : relatief beperkt : ca. 2500 m+
Stapdagen : 7-tal
Start- en eindpunt : Kvikkjok en Vaisaluokta (ferry naar Ritsem)

Kaart

Padjelantaleden.jpg

Opbouw van de tocht - varianten

Padjelanta wordt vooral geassocieerd met het Padjelantaleden, het langeafstandspad dat Kvikkjokk met Ritsem verbindt. Daar waar Kungsleden een grotere naamsbekendheid heeft en dus meer bezocht wordt door niet-Zweden, op zoek naar een eerste Scandinavische ervaring, is het Padjelantaleden het pad der Zweden zelf. Het is veel toegankelijker dan een park als Sarek en toch minder druk dan Kungsleden.

Het Padjelantaleden is ondertussen een onderdeel van het Nordkalottleden, ook gekend als Arctic Trail, dat op zijn beurt dan weer een onderdeel is van de E1, het langeafstandspad dat Europa dwarst van de Noordkaap tot Sicilië.

Tussen Tarrekaise en Staloluokta zijn er twee mogelijkheden:

Tussen Padjelantaleden en de brug over de Tarajakka (hoofdrivier door het gelijknamige dal) ontbrak er in 2014 een brug over een zijrivier op weg naar de brug over de hoofdrivier en dien je te waden. De rest van dit stuk is zwaar toegegroeid.

Tussen Pieskehaure en de Staddajakkastugan vind je nauwelijks houten planken terwijl dit een zeer waterrijk gebied is. Je dient bovendien 2 grotere rivieren te dwarsen.

Nuttige info

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be