Het Sarek Nationaal Park, gelegen in het Zweedse landschap Lapland, is een van de oudste nationale parken in Europa. Het werd al in 1909 geopend en beslaat een bergachtig gebied van 1970 km². Sarek herbergt meer dan 100 gletsjers en heeft meer dan 13 van de hoogste pieken van Zweden. Het alpiene gebied werd traditioneel bewoond door de Sami, die hun rendierkuddes in de valleien en op de berghellingen lieten grazen.

Langs de Oostrand van het park loopt het bekende koningspad (Kungsleden) tussen Kvikkjokk en Saltoluokta. Westelijk en zuidelijk Loopt het Padjelantaleden tussen Ritsem in het noorden en Kvikkjokk in het zuiden. Twee populaire gemarkeerde routes. Onderstaande video geeft goed de sfeer weer die je in Sarek mag verwachten tegen het eind van de zomer (bij goed weer!)

 

Landschap en terrein

Sarek krijgt soms de naam van het Alaska van Europa omwille van het ruig alpiene landschap met zijn grote U vormige gletsjergevulde valleien. Er zijn geen gemarkeerde paden en met enkel een noodhut met noodtelefoon in het centrale deel zijn er geen andere voorzieningen. Daar zijn de brokkenvelden, open toendragebieden waar het stappen vlot loopt. De klassieke wandelkaart laat niet alle hindernissen onderweg zien.

Sommige rivieren liggen diep ingesneden in het landschap. Ook in de vallei is het niet altijd vlak. Blijf je in de valleien of lager op de helling dan kan je worden geconfronteerd met natte zones waar je je weg moet zoeken tussen struiken, wilgenvelden. Die kunnen de voorutigang flink vertragen. Het is de kunst om op zoek te gaan naar de wildsporen van elanden en rendieren. Naast de mensen die het park bezoeken ontstaan er dus wel paden of sporen doorheen het landschap waar je je op kan baseren.

De brede valleien maken dat bij goed zicht, je niet zo snel fout zal lopen.. Sarek is een van de gebieden in Zweden met de meeste neerslag en bij gebrek aan bruggen zijn sommige rivierdoorwadingen best pittig te noemen tot ronduit gevaarlijk. Onderschat de kracht van de rivieren niet vroeg in de zomer of bij warm weer door het afsmelten van de sneeuw. Ook bij regen kunnen de rivieren zo aanzwellen zodat oversteken onmogelijk wordt; Algemeen wordt aangeraden om de buikgordel los te gespen om wanneer je valt je de rugzak af kan gooien. Je zorgt voor goede extra steunpunten met je wandelstokken (die onontbeerlijk zijn) tenzij je een houten stok zoekt als extra derde punt.(wat niet altijd een realistische optie is)

Het grootste probleem in Sarek is het doorwaden van mogelijks snel stijgende bergbeken, en laat nu de meeste daarvan gesitueerd zijn in Rapadalen. Velen onderschatten Sarek op het ogenblik dat het echt eens grondig fout gaat, vooral op het vlak van uitrusting, oriëntatie en ervaring met het doorwaden van bergrivieren.

Boottransport

Binnen Sarek ben je op jezelf aangewezen maar in de aanloop naar het park op de routes van de Kungsleden en Padjelantaleden is er boottransport. Soms kan je zelf roeien of maak je gebruik van boottransport. Hou rekening met de sluitingstijden van deze service (dikwijls samenhangend met de sluitingstijden van de verschillende hutten (ritsem, aktse, kvikkjokk). Meestal enkel met contante betaling. De oversteken zijn op vaste tijdstippen.Op plaatsen met bereik soms op te roepen per telefoon.

Sommige oversteken kan je al roeiend doen. Hou rekening met de geldende regels. Er liggen drie bootjes in de vaart. Er moet minstens aan iedere oever een bootje liggen. Dat betekent dat je, wanneer je de laatste boot gebruikt terug moet roeien met een bootje op sleeptouw wanneer je bent overgestoken.

Boats in the mountains - Swedish Tourist Association

Beste periode:

Een goede indicatie is om je te richten op de openings en sluitingsuren van de STF hutten in de aanloop naar het park. In Maart is het er nog volop winter en trakteert op noorderlicht. De grote U vormige dalen maken dat het gebied uitstekend geschikt is voor winterse tochten op ski's en pulka en trakteren op noorderlicht.

Onderschat de winter niet. Sneeuwstormen kunnen geweldag zijn. Diepsneeuw door sneeuw van hogerop kunnen de vooruitgang vertragen en wat later op het seizoen is het uitkijken voor open water langs de rivier en worden sneeuwbruggen minder veilig. Vroeg in de aanloop naar het zomerseizoen doet smeltwater de rivieren aanzwellen wat oversteken soms problematisch. In de zomer gaat de zon amper onder. Eind augustus begin september gaat de zomer over in een korte herfstperiode. De dagen beginnen flink te korten en de natuur krijgt zijn typische herfstkleuren. Temperaturen dalen en de eerste sneeuw kan al verschijnen. De sneeuwhoenders beginnen stilaan hun verenpak te wisselen; de kans om noorderlict te zien neemt opnieuw  toe.

Meer info

De beste reisgids voor Sarek is: Wandelgids Sarek Trekking in Schweden van Claes Grundsten bij Reise Know-How Verlag, ISBN 9783831720873, Uitgave 2011, Vertaling uit het Zweeds in het Duits.

De meest gedetailleerde gids voor Sarek, met routes die je als normaal mens zelfs niet wil aanvatten. Een goede waarschuwing dus, maar niet in het Nederlands.

Voor alles buiten Kungsleden en Padjelantaleden geldt steeds hetzelfde advies: “Ken je eigen beperkingen”, of vrij vertaald uit het Duits: “Ga naar de bergen, maar keer vooral terug (levend)”.

Voor veel mensen is een trekking in Sarek eigenlijk een trekking omheen Sarek. 3 à 4 dagen op Kungsleden van Saltoluokta naar Kvikkjokk en ongeveer een week op Padjelantaleden naar Ritsem.